You Need A Budget (3)

In deze nieuwe serie You Need A Budget laat ik zien hoe je grip krijgt op je budget door het gebruik van YNAB, een online budgetting tool. Dit artikel gaat over het omgaan met tegenslagen.

Eerder verschenen al You Need A Budget (1) over het stellen van prioriteiten en You Need A Budget (2) over plannen voor onregelmatige uitgaven.

Wil je direct beginnen met YNAB, klik dan hier. Dan krijgen we allebei een gratis maand. Yes!

Tegenslagen

Als je denkt aan een budget heb je vast iets in gedachten dat heel vast staat. Een budget is immers een limiet, iets waar je niet van mag afwijken. Het tegendeel is echter waar. Als je zo rigide budgetteert dan komt er vanzelf een tegenslag. Je had 200 euro voor boodschappen begroot en je geeft per ongeluk 220 uit. Wat een ramp! Hoe moet dit nu verder? Budgetteren werkt niet, dat blijkt maar weer! Ik stop ermee.

En zo snel ben je weer van je budget af, ben je het inzicht in je uitgaven kwijt en ben je slechter af dan met een budget.

Budgetteren gaat namelijk niet om het vasthouden aan absolute bedragen, nee. Het gaat om het geven van een doel aan je geld (regel 1) en het vooruitplannen naar toekomstige gebeurtenissen (regel 2). Budgetteren is vooruit kijken, plannen maken. Plannen kunnen mislukken. Goed budgetteren gaat dus niet om het koste wat het kost vast houden aan je plan, maar aan het meebewegen met de werkelijkheid. In het boksen heet dit “roll with the punches”, je lichaam meebewegen met de klap van de tegenstander om zo de impact te verkleinen. Dit is dan ook meteen regel 3 van de YNAB methode: beweeg mee met de tegenslagen.

Voorbeeld

Een voorbeeld spreekt meer dan een uitleg. Stel je hebt 100 euro in je categorie voor kleding, en 100 euro in een categorie voor “overige uitgaven”, waar je elke maand een beetje in spaart voor als je een keer een leuke gadget tegenkomt.

Je bent aan het winkelen en je ziet een paar schoenen staan. Je past ze, vindt ze leuk. Ze blijken 125 euro te zijn, en voordat je YNAB checkt reken je ze af en stap je een paar schoenen rijker de winkel uit. Pas dan bedenk je je dat je de transactie moet invoeren in de YNAB app. Je pakt je telefoon erbij en voert ze in. 125 euro schoenen, in de categorie kleding. BAM! Het cijfer springt van 100 naar -25, en wordt knalrood! Oeps… Maar is het wel een probleem? Ja je hebt misschien iets meer uitgegeven dan je bedoeld had. Maar je hebt het potje met extraatjes ook nog. Met een paar tikken verplaats je 25 euro van je categorie “overige uitgaven” naar “kleding” en alles is weer goed. Je categorieën zijn groen, je hebt je paar nieuwe schoenen, iedereen is blij. Je hebt plannen gemaakt, en onderweg zijn die plannen wat gewijzigd. Niemand kan in de toekomst kijken, zolang je je prioriteiten maar behoudt is er niks aan de hand.

Wie van jullie gebruikt al YNAB en wie overweegt na dit artikel om het te gaan gebruiken? Denk eraan, als je je gaat aanmelden, doe het via mijn link hier! Dan krijgen we allebei een gratis maand YNAB en je weet, een maand gratis YNAB maakt je budget alleen maar mooier! Happy budgeting!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.