You Need A Budget (4)

In deze nieuwe serie You Need A Budget laat ik zien hoe je grip krijgt op je budget door het gebruik van YNAB, een online budgetting tool. Dit artikel gaat over het omgaan met tegenslagen.

Wil je direct beginnen met YNAB, klik dan hier. Dan krijgen we allebei een gratis maand. Yes!

Ouderdom van geld

De laatste stap is het verouderen van je geld. Je hebt je geld ingedeeld en aan het werk gezet voor verschillende doeleinden, je kijkt vooruit naar grotere uitgaven, en je bent flexibel genoeg om je budget mee te laten bewegen met de realiteit. De laatste stap is nu te gaan leven van geld dat je in de vorige maand verdiend hebt.

Ken je dit? Je krijgt een rekening binnen maar je wacht met betalen tot de 23e, omdat je dan je salaris gestort krijgt? Dan ben je toe aan regel vier. Regel vier zorgt ervoor dat je een buffer van minstens een maand hebt, zodat je je uitgaven niet meer hoeft te plannen rondom de uitbetaling van je salaris.

Hoe werkt dat? Door geld te sparen vergroot je je buffer. Dat betekent dat je steeds wat meer geld op de bank houdt als reserve. Op een gegeven moment is deze reserve groot genoeg zodat je de huur of hypotheek van april kan betalen met geld dat je in maart hebt ontvangen. Boem, je leeft van geld dat je al hebt, van oud geld. Door je buffer verder en verder te laten groeien wordt je geld steeds ouder. Op het moment dat je al je budgetcategorieën in de volgende maand kunt vullen met je salaris van nu, voldoe je aan regel vier. Je geld is nu officieel een maand oud. Je hebt de zogenaamde paycheck-to-paycheck cyclus doorbroken. Vanaf nu kan je je buffer vergroten naar een aantal maanden aan uitgaven, gaan investeren in de toekomst door te beleggen of schulden af te betalen, noem het maar op. Je hebt je eerste stappen gezet naar financiële vrijheid.

De YNAB software om hiermee aan de slag te gaan kan je hier gratis 34 dagen uitproberen. Als je daarna via mijn link een betaald account neemt krijgen we allebei een gratis maand.

Hoe oud is je geld

Ik probeer regel vier vaak uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je woont ergens in de middle of nowhere. Er is geen elektriciteitsaansluiting in je hutje op de hei. Om toch aan stroom te komen heb je een generator op je erf staan die op diesel draait. Elk maand verbruik je diesel om stroom op te wekken en wordt er een tank brandstof bij je afgeleverd. De diesel die wordt afgeleverd (100 liter) gaat in een grote tank, en die verbruik je in de lopende maand. Aan het einde van de maand is je diesel op, maar gelukkig wordt er net op tijd een nieuwe voorraad geleverd. Je zit hier volop in de eerder genoemde paycheck-to-paycheck cyclus. Stel dat de vrachtwagen volgende maand een paar dagen te laat is, dan heb je een probleem. Dat worden een paar lange dagen zonder elektriciteit.

Door slimmer om te gaan met je energieverbruik stook je nu maandelijks geen 100 liter meer weg, maar nog maar 90. Elke maand blijft de vrachtwagen echter komen, om je 100 liter te bezorgen. Na een jaar heb je dus een buffer opgespaard van 120 liter diesel. De gemiddelde leeftijd van de diesel in de tank wordt ouder en ouder, naarmate je een grotere vooraad of buffer opspaart. Je bent niet meer afhankelijk van een tijdige levering, omdat je het gerust een maand kunt uitzitten. Je diesel is meer dan een maand oud wanneer je het gebruikt.

Zo werkt het ook met je geld. Door niet te leven van geld dat je nu ontvangt, maar van geld dat je al ontvangen hebt, wordt je financiële situatie een stuk relaxter. Je cashflow is stabieler, je weet dat je alle rekeningen gewoon kunt betalen, en als je loon een keer een paar dagen te laat is dan is dat geen ramp.

Mijn geld is volgens YNAB 52 dagen oud, maar dat is een beetje een vertekend beeld aangezien “uitgaven” richting beleggingen worden meegerekend, die ik eigenlijk geen uitgaven vind. Hou oud is jouw geld?

Wie van jullie gebruikt al YNAB en wie overweegt na dit artikel om het te gaan gebruiken? Denk eraan, als je je gaat aanmelden, doe het via mijn link hier! Dan krijgen we allebei een gratis maand YNAB en je weet, een maand gratis YNAB maakt je budget alleen maar mooier! Happy budgeting!

1 Comment

  1. Al 2,5 jaar. Nog steeds de oude versie. Zo blij mee. Geeft heel veel rust en geen onverwachte rekeningen meer. In het begin voelde het wel alsof ik op rantsoen stond omdat je meer gaat reserveren en je dus al minder uitgeeft. Maar nu zijn rekeningen geen probleem meer omdat het geld er gewoon is. K

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.