De 30%-regel voor expats

Expats die in Nederland komen werken kunnen soms veel belastingvoordeel krijgen. Dat houdt in dat zij 30% van hun loon netto krijgen uitgekeerd! Dit geldt uiteraard in specifieke gevallen. Ik vraag me nu af hoe makkelijk het is om hier zelf aan mee te doen…

De 30%-regel

Als je als expat naar Nederland wordt gehaald voor specifieke kennis die hier moeilijk te krijgen is, kan je voor de regeling in aanmerking komen. Deze specifieke kennis wordt getoetst aan de hand van je inkomen. Dat moet exclusief de belastingvrije component groter zijn dan zo’n 37.000 per jaar. Tot nu toe niks geks. De regeling werkt dus al als je zo’n 56.000 per jaar verdient, waarvan een derde netto wordt uitgekeerd.

Daarnaast geldt er dat je voor je naar Nederland komt buiten Nederland gewoond moet hebben. Minimaal 16 maanden van de 24 maanden voorafgaand aan je werk in Nederland, en minstens 150 kilometer van de Nederlandse grens. Uiteraard zijn er nog wat extra regels maar dit is ongeveer de basis.

Toepassen als Nederlander

Nu vraag ik me af hoe makkelijk het is dit toe te passen als Nederlander. Stel nou dat je een paar jaar werkt en woont in een Europees land waar je een paspoort kan aanvragen. Dan kom je weer terug naar Nederland, en kan je de eerste jaren genieten van een deels belastingvrij salaris. Ik kan me zo voorstellen dat hier op wordt gelet. Aan de andere kant, onze belastingdienst maakt wel vaker zulke missers…

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de 30%-regel?

2 Comments

  1. Als je een ander paspoort regelt, moet je je Nederlandse paspoort in het algemeen opgeven. Het is dan niet zo eenvoudig om een Nederlands paspoort weer terug te krijgen. Ik weet niet of je dat er allemaal voor over hebt….

    1. Nee dat weet ik ook niet. Het is heel erg veel gedoe. Een van de landen waarvan ik dacht dat die het makkelijkst zou zijn (Duitsland) duurt 8 jaar om een paspoort in te krijgen. Dat is meer dan ik dacht.

Comments are closed.