Diversificatie naar small cap indexfondsen

Ik investeer het grootste deel van mijn belegbare vermogen in twee grote indexen; de S&P 500 en de Euro Stoxx 600. De Stoxx bevat een mix van large-, mid- en small cap aandelen. De S&P 500 is een echte large cap index. Hoeveel zin heeft het om voor de US aandelen te diversificeren naar small cap?

Wat is small cap?

Aandelen kunnen worden ingedeeld in large, mid of small cap. Cap is de afkorting van capitalisation, de beurswaarde van een bedrijf. Deze beurswaarde krijg je door de koers van het aandeel te vermenigvuldigen met alle uitstaande aandelen van het bedrijf. De beurswaarde is daarmee de waarde die “de markt” toekent aan dit bedrijf. Apple is een voorbeeld van een large cap bedrijf, het is ongeveer 850 miljard dollar waard. Een small cap voorbeeld uit Amerika is First Cash Inc. met een beurswaarde van ongeveer 3,8 miljard. Een aandeel kan echter als small cap worden aangeduid vanaf zo’n 400 miljoen dollar.

Small cap aandelen zijn dus de aandelen van kleinere bedrijven. Niet van de bakker op de hoek, maar van gevestigde “miljoenenbedrijven” die echter qua omvang niet in de buurt komen van Google, Amazon, Shell en dergelijke reuzen. Waarom zou je in deze bedrijven beleggen?

De reden om te beleggen in small cap aandelen is dat je daarmee meer potentiële groei hebt dan met large cap bedrijven. Een klein bedrijf kan immers makkelijker verdubbelen dan een grote reus. Dat heeft deels te maken met de flexibiliteit van kleinere bedrijven. Je kunt je voorstellen dat hoe groter de organisatie is, hoe lastiger het wordt om snel in te spelen op een veranderende markt.

Moet ik small cap toevoegen?

Ja ik denk van wel. Over de lange termijn presteren small cap aandelen iets beter dan large cap aandelen. Dat is echter niet zonder risico. Small cap aandelen zien meer volatiliteit dan large cap, dus zomaar alles in small cap stoppen is niet de oplossing.

Je kunt een index fonds of ETF aan je portefeuille toevoegen om bijvoorbeeld de S&P 600 small cap index te tracken. Je verspreidt daarmee je portefeuille direct naar 600 nieuwe bedrijven. De werkelijke diversificatie is echter niet heel goed, de samenhang tussen de S&P 500 en 600 is redelijk groot en daarnaast vertegenwoordigen deze small cap aandelen maar een paar procent van de volledige Amerikaanse markt.

Misschien is het slimmer om een US total stock market fund te kiezen, dat belegt in niet alleen de grootste 500 bedrijven maar in alle op de beurs verhandelde bedrijven. Dan heb je niet alleen de diversificatie naar kleinere bedrijven met meer groeipotentie, maar ook meteen gewogen naar marktwaarde.

Ik ben zelf nog op zoek naar een goede keuze tussen deze twee opties. Die keuze zal ook afhangen van wat er bij DeGiro allemaal mogelijk is qua Amerikaanse small cap, of total market fondsen en wat de kosten daarvan zijn.

Heb jij small cap aandelen in je portefeuille? Zo ja, welke?

8 Comments

 1. Zelf heb ik een aantal VTI en VXUS aandelen in mijn portefeuille zitten.Zoals waarschijnlijk bij jou bekend is kan je deze aandelen ETF’s niet meer bij DeGiro aankopen. Als alternatief heb ik nu de VWRL ETF opgenomen in de portefeuille. Deze heeft helaas een minder groot aandeel in Small Cap. Daar moet ik ter zijner tijd eigenlijk nog een goede opvulling voor gaan zoeken.

  1. Sinds kort zit ik bij Lynx en het lijkt erop dat ik VTI gewoon kan kopen i.t.t Binck. Niet dat ik van plan ben om VTI aandelen te gaan aanschaffen.

   1. Dat is apart. De reden dat je hem niet kunt kopen is Europese wetgeving. Geen documentatie in de lokale taal is geen producten. Vreemd dat Lynx hem wel aanbiedt en bijvoorbeeld Binck en DeGiro niet.

 2. Ik heb een ETF van Vanguard, een indextracker op de Russell 2000 Index. De Russell 2000 is een index van (de naam zegt het al) 2000 Amerikaanse small cap fondsen. Die heb ik een tijd geleden toegevoegd om dezelfde reden, ik vond dat ik te eenzijdig in large caps zat.

  1. Dat klinkt als een hele geschikte index. Ik zie dat DeGiro een paar ETF’s aanbiedt voor die index, helaas niet in de kernselectie. Dat betekent elke maand een transactiefee. Tenzij je natuurlijk niet elke maand koopt maar elk kwartaal (waar ook wat voor valt te zeggen).

 3. Ik heb 2 small caps indexfondsen in mijn portefeuille, één voor Europa (ishares MSCI EMU Small Cap UCITS ETF) en één voor Amerika (ishares MSCI USA Small Cap UCITS ETF). Een nog niet genoemd voordeel van Small Caps is dat deze wat minder meebewegen met de beursperikelen, dit zijn vooral de large caps. Ik heb nog wel een interessant artikel liggen over small caps, zal ik je die mailen?

  Daarnaast heb ik ook een andere interessante diversificatie: een fonds gericht op Europese waarde-aandelen (Black Rock European Value). Dit fonds selecteert aandelen o.b.v. onderwaardering: de beleggingsstrategie van Warren Buffet. Hoewel deze ‘ondergewaardeerden’ er wat minder zijn dan vroeger en de kosten van dit fonds wat hoger zijn dan die van een ETF (maar valt nog mee), staat dit fonds op een leuke plus.

  Tot slot: kijk ook eens bij Binck Fundcoach, hier kun je als je periodiek belegt ook gratis handelen. Het aanbod van ETF’s, fondsen etc. is hier vele malen ruimer dan de kernselectie van DeGiro.

  1. Dank voor je uitgebreide reactie! Inderdaad is de correlatie tussen small en large cap niet 1, dus zullen ze niet hetzelfde koerspatroon laten zien. Echter, ik geloof niet dat small cap zich minder aantrekt van het algemene sentiment. Ik denk zelfs dat deze koersen wat grilliger zijn, met grotere pieken en dalen.

   Wat zijn de lopende kosten van Binck Fundcoach? Dat is met name mijn reden om voor DeGiro te kiezen, de extreem lage jaarlijkse kosten.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.