FIRE en huisdieren

Vriendin en ik zouden best een huisdier willen. We zijn allebei hondenliefhebbers maar we hebben er geen. Dat kriebelt soms, met name bij haar. Hoe gaan dieren en FIRE samen?

Kosten van een hond

Als je puur financieel kijkt moet je geen hond nemen natuurlijk. Je doel is financieel onafhankelijk te worden, en als je daarvoor optimaliseert dan moet je alle mogelijke kosten verlagen. Een huisdier kost geld, niet doen dus. Of wel?

Ik ben van mening dat minimaliseren in je leven niet de manier is om onafhankelijk te worden. Ik wil graag op vakantie kunnen (dat kost geld ja), kleding blijven kopen, en dus ook een huisdier (op termijn). Je kunt beter aan de inkomstenkant optimaliseren dan aan de kostenkant is mijn mening. Dan maar wat harder werken, of iets later met pensioen.

Dus als je niet minimaliseert, kan je uitgaven doen die wellicht niet 100% met je FIRE-doelen stroken. Een voorbeeld daarvan is dus het nemen van een huisdier. Geschat wordt dat de gemiddelde hond zo’n 18.000 euro kost tijdens de totale levensduur. 18k… Een hoop geld. Daar kan ik bijna een jaar van leven. Aan de andere kant, als de gemiddelde hond 12 jaar oud wordt dan komt dit neer op zo’n 1500 per jaar of 125 per maand. Dat valt dan toch wel weer wat mee.

125 euro per maand is erg te overzien. Zeker aangezien er in het gemiddelde waarschijnlijk wat ruimte omlaag is. Ik ken zat mensen die voor hun hondje alles nieuw moeten hebben. Nieuwe bench, nieuwe mand noem het maar op. Daar zou je al iets kunnen besparen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het trimmen van de vacht. Voor sommige honden moet dit heel vaak gebeuren, voor anderen weer niet. Al met al denk ik dat het je als dierenliefhebber waard is, anders zou je het immers niet doen. En ook al strookt het niet volledig met je doelstellingen, ik denk dat ik het niet zo’n punt zou vinden.

Heb jij huisdieren? Hoe merk je dit in je maandelijkse lasten?

 

18 Comments

 1. Wij hebben ons Hondje, en die zou ik voor geen goud willen missen. Onze maandelijkse lasten voor hem liggen rond de € 350 – 400. Meer dan de helft gaat naar de uitlaatservice. Wij werken beide voltijds, dus op werkdagen gaat hij fijn met een groepje honden naar het bos. En Hondje krijgt duur voer: brokken met veel vlees en weinig graan. Goed bewegen en goed eten, volgens de dierenarts de reden dat hij op 10-jarige leeftijd nog kerngezond is.

  Een tijd geleden heb ik de kosten van een huisdier eens op een rijtje gezet.

  1. Dat is een flink bedrag, maar ik zie hoe je daarbij komt. Uitlaatservice is niet goedkoop. Als je allebei fulltime werkt natuurlijk wel prettig voor het beestje. De hele dag alleen zitten is ook zo zielig. Dat voer is een goed punt. Als je kijkt naar de inhoud van goedkoop voer zit het vol met vulmiddel waar je hond niet beter van wordt. Dankjewel voor je reactie!

 2. Wij hebben een hondje en twee katten en geen van drie zouden we willen missen. Ondanks dat Toos afgelopen maand een behoorlijke kostenpost was (zie onze site).
  Wel kan je nadenken over het ras e/o verzekering (hebben wij niet). Dat hebben wij niet gedaan, want waren gewoon verliefd geworden op Toos en dat bleek een 100% raszuivere teckel. Ofwel: inclusief de rasziekte hernia. En zo hebben heel veel rashonden (dure) rasziektes. Vuinisbakjes zijn net zo lief en vaak sterker.
  Anderzijds levert een hondje je ook heel veel op. Je hebt geen psycholoog meer nodig, geen personal trainer / sportschool abo meer. En als je FIRE bent, is een uitlaatservice ook niet meer nodig. 🙂

  1. Je hebt gelijk, er zit een enorm verschil in de prijzen tussen de verschillende rassen. De kleinere zijn vaak goedkoper maar het is altijd opletten met rasziekten. Wat mij wel aanstaat is je laatste opmerking ;).

 3. Ja, we hebben een grote rode kater. Die kost ons ongeveer €350,- per jaar, inclusief voer, kattenbakvulling en jaarlijkse APK bij de dierenarts. Daarnaast hebben we in de laatste 5 jaar ongeveer €1000,- aan dierenartskosten en materialen uitgegeven. Gemiddeld kost de kat ons €1,50 per dag.

  Voor dat bedrag krijgen we een hoop liefde, aandacht en gezelligheid.

  De weg naar FIRE is een marathon, maar vergeet onderweg niet te genieten. Het gaat om bewuste keuzes en een huisdier kan er één zijn.

  1. Absoluut waar! Je moet niet alle kosten in je leven willen minimaliseren, maar ik probeer wel heel bewust te zijn van de invloed op de rest van je leven (zowel financieel als het echte leven) van dit soort keuzes. Het nemen van een huisdier is daar een van. Als de consequentie is dat je dan iets later FIRE bent is dat een prima keuze, zolang je er gelukkig van wordt. Ik denk dat ik het er voor over heb, maar het moet niet de pan uitrijzen. Failliet gaan aan een huisdier door allemaal (onverwachte) zorgkosten zie ik niet zo zitten.

 4. Ik heb 5 katten, dat zijn er eigenlijk 2 teveel 😉 maar ze zijn op mijn pad gekomen en nu blijven ze. Als er nu eentje overlijd komt er geen nieuwe bij. Het kost heel veel geld inderdaad, maar geeft ook superveel plezier (en zorgen soms). Ik zou niet meer zonder kunnen. Andere mensen gaan op vakantie en/of hebben een dure hobby, gaan veel uit eten enz. en dit doe ik niet. Ik leef verder heel sober, maar geen katten hebben zou voor mij inleveren op levenskwaliteit zijn. Ik zou zonder hen vroeger en rianter met pensioen kunnen maar ook minder gelukkig zijn.

 5. Wij hebben een Spaanse hond, aanschafkosten waren €300,– voor de organisatie die hem naar Nederland haalde en de castratie. Hij gebruikt de voerbak, mand, bench en borstel van onze vorige hond.

  We hebben bij de dierenarts laten testen hoe zijn weerstand is en of het zinvol is om elk jaar te vaccineren. Er kwam via de bloedtest uit dat onze hond nog minstens drie jaar niet gevaccineerd hoeft te worden, behalve als hij een ziekte zou oplopen of een ongeluk zou krijgen want dan gaat de weerstand tegen virussen omlaag.

  Ik kocht een tweedehands fietsmand op Marktplaats voor €40,- en omdat hij blond is zie je direct of hij vlooien of teken heeft en zijn wij in de zomer zeer matig met behandelen met druppels, liever vaker kammen en controleren dan gif erop. Elke 3 maanden een wormkuur is ook niet nodig, want wat er niet inzit kun je niet doden en preventief werkt een wormkuur ook niet.. dus let op de poep, dat is effectiever dan preventief de darmen van je hond elke drie maanden ontregelen. Wat dat verlaagt de weerstand nou juist zo..

  Hij eet brokken van de Aldi aangevuld met elke dag gekookte (zonder zout) groenten en een paar stukjes fruit.

  We laten hem zelf uit, dus geen uitlaatservice nodig. Het duurst is onze hond op vakantie. Wij fietsen van hotel naar hotel en daar kost een hond €10 bij driesterren en €15 bij een viersterren hotel per nacht. Helaas krijgt hij daarvoor geen biefstuk bij het ontbijt.. Bieke

  1. Ha Bieke, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Goed om te lezen. Je gaat duidelijk niet alleen verstandig met je hond om, maar ook erg liefdevol.

 6. Ik heb twee katten uit asiel. Ik zou ze voor geen goud willen missen of afstaan. Eerst waren de twee dames bescheiden met alles. Inmiddels veeleisend. Alleen aan voer kost mij minimaal €2,50 per dag. No way, dat ze terug naar goedkoop voer van asiel of vorige eigenaren willen. Dierenarts, kattengrind, krabpaal, aan de gort gekrabte bank, gesloopte planten etc. Het kost je klauwen geld.

  1. De tegenstrijdigheid bij dierenliefhebbers is grappig om te zien. Aan de ene kant zou je ze voor geen goud willen missen, aan de andere kant kosten die krengen je klauwen met geld. De algemene trend is echter wel dat ze je leven rijker/gelukkiger maken, en dat is goed om te horen.

 7. Geen huisdieren hier, maar dat is ook omdat een paar gezinsleden nogal allergisch zijn aangelegd en de ouders alletwee bijna fulltime werken. Beetje zielig voor een hond bijvoorbeeld. Vissen zou kunnen, maar dat vind ik zelf niets. Geen financiele overwegingen dus om geen huisdie te hebben, maar praktische. Als ik zou moeten leven van een klein budget zou ik wel nadeken over het soort huisdier wat ik wil ivm kosten. Zoals jullie schrijven kost een huisdier zoals een kat of een hond een aardige duit, maar ik kan me voorstellen dat je dat er wel voor over hebt.

  1. Als je nooit thuis bent is dat inderdaad zielig ja. Dat is ook mijn grootste probleem. Ik ben redelijk onregelmatig thuis. Gelukkig is Vriendin er wat vaker, maar alsnog is dat mijn grootste punt van twijfel.

 8. Ik heb een schnauzer, meegenomen uit de VS (Daar was hij geboren en ik woonde er toen) Hij gaat 3 dagen naar de dog daycare en dat kost 150 e per maand. Voeding 50 e per maand.
  Hij is 8 en ik vind het echt de moeite waard. Natuurlijk was het voordeliger als ik hem nooit had gehad, maar ik ben blij dat hij er wel is.
  Toen ik hem als puppy had was ik getrouwd en had geen daycare. Hij is mee naar NL gekomen en dat was super duur. Maar daar heb ik geen spijt van. Ik bezuinig liever op iets anders.

  1. Ook bij jou hoor ik dat hij het geld meer dan waard is. Dat is goed om te horen. Ik weet dat het leven niet alleen om geld draait, maar juist om het geluk dat je kan creëren met je geld. Toch moet ik mezelf als “spreadsheetman” wel een afremmen en niet alles relativeren naar de hoeveelheid geld die iets kost.

 9. Je bespaart natuurlijk wél weer veel als je in plaats van sportschool of dure uitjes straks met de hond gaat wandelen. En als je niet op vakantie kunt omdat je geen oppas voor de hond hebt 😉

  Maar zonder gekheid: wij hebben een kat en meestal merk ik daar in het budget heel weinig van. Dierenartskosten zijn wel een dingetje; bij mijn vorige katten kon dat stevig oplopen. Geen idee hoe dat met honden is, maar dat kan je plannen wel even in de war gooien. De kat die we nu hebben, heeft nu al een poosje even alleen eten (en drinken, maar dat regelt hij blijkbaar zelf, want binnen drinkt hij niet) nodig en dat kost ons de kop echt niet. Dan heb je het misschien over twee tientjes in de maand.

  1. Het zijn niet zozeer de kosten van voer die me tegenstaan, meer de potentiële duizenden euro’s die rechtstreeks naar de tweede villa van de dierenarts gaan. Ik weet dat dat te verzekeren valt, maar dan alsnog, ook dat is niet goedkoop.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.