Handelsoorlog om importheffingen

Donald Trump heeft weer eens voor opschudding gezorgd. De Amerikaanse president is een handelsoorlog begonnen met China door allerlei importheffingen in te voeren. Dat heeft gevolgen voor de internationale markten.

Importheffingen

Trump maakte een tijdje geleden bekend dat hij heffingen zou invoeren op staal en aluminium. Die heffingen houden in dat de Amerikaanse overheid een extra belasting oplegt op de import van buitenlandse goederen. Dat maakt het voor Amerikaanse bedrijven duurder om deze goederen te gebruiken, wat ervoor zou moeten zorgen dat ze minder inkopen.

Veel landen zijn uitgesloten van de heffingen op staal en aluminium, maar China niet. Dat betekent dat de Chinese staalindustrie best een klap kan krijgen van de terugvallende export naar de Verenigde Staten.

De omvang van de eerste importheffingen die Amerika invoerde was zo’n 3 miljard dollar. China reageerde daarop met heffingen ter waarde van 3 miljard dollar op producten die Amerika naar China exporteert. Trump verhoogde de inzet, naar 50 miljard dollar, door vele andere producten ook van importheffingen te voorzien. Onder andere naaimachines, cassettespelers en bromfietsen moeten het ontgelden.

Uiteraard bleef de reactie van China niet uit. Zij reageerden met een lijst met producten uit de VS waar ze invoerheffingen over zullen gaan voeren, ter grootte van ongeveer hetzelfde bedrag.

De financiële markten

De markten reageerden tot nu toe nog niet heel erg negatief op deze berichten. Wel is de volatiliteit al een tijdje toegenomen, maar zover ik zie heeft dat nog geen directe relatie met de berichten tussen de VS en China.

Vooralsnog ben ik dus niet bang voor een regelrechte handelsoorlog, mocht dat wel gebeuren dan is het wellicht een koopmoment voor Amerikaanse aandelen!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.