Let op met afbeeldingen op het internet

Misschien is het jullie opgevallen, sinds een paar weken bevatten mijn blogs geen header afbeeldingen meer. Ik werd namelijk benaderd door een advocaat, namens een fotograaf, dat ik onterecht een foto gebruikt zou hebben.

Copyright

Op alle afbeeldingen rust in principe een copyright, ook wel auteursrecht, dat toekomt aan de maker van de afbeelding of foto. In de meeste gevallen dus de fotograaf die de foto heeft gemaakt. Aan hem of haar komt het recht toe de foto te gebruiken, of andere mensen of organisaties een vergoeding te vragen voor het gebruik van deze foto.

Dit geld ook voor afbeeldingen van het internet. Niet alles wat online te vinden is via een zoekmachine kan zomaar worden gebruikt. De meeste foto’s vallen nog steeds onder dit auteursrecht. Ik heb helaas de fout gemaakt een afbeelding te gebruiken die niet vrij was van auteursrecht. Om zeker te zijn, heb ik alle foto’s van mijn site verwijderd waarvan ik niet zeker ben of er auteursrecht op rust of niet. Voor de foto’s en afbeeldingen (diagrammen en dergelijke) die ik zelf heb gemaakt geldt uiteraard dat ik de rechthebbende ben, dus die heb ik laten staan.

In mijn zoektocht naar plaatjes die mijn verhalen kunnen opleuken heb ik altijd geprobeerd rechtenvrije afbeeldingen te downloaden, maar dat is dus niet waterdicht gebleken.

Gelukkig zijn de fotograaf en ik onderling uitgekomen op een schappelijke vergoeding. Voor mij even balen, maar ik zie het als leergeld.

Of ik in de toekomst weer afbeeldingen ga gebruiken in de koppen van mijn artikelen weet ik nog niet. Ik vond ze altijd wel leuk staan maar als ik de site zo bekijk zonder afbeeldingen is dat nog steeds niet zo gek. Ik kijk het nog even aan.

Een shout-out naar sommige van mijn collega bloggers als waarschuwing: Zuinigeman, Stoppen Voor Mijn Vijftigste, The Road To One Million en anderen, pas op met foto’s!

10 Comments

    1. Ik gebruik ook rechtenvrije fotos van pixaby en unsplash. Had ik wel door dat ik niet zomaar een afbeelding gebruik van het internet.

    2. Die ken ik wel ja, maar ik vraag me af of zij in de algemene voorwaarden ook niet een regel hebben staan dat ze geen garanties kunnen geven. Wil voorkomen dat ik afbeelding daarvan gebruik en later alsnog gedoe krijg. Dit is bijvoorbeeld het geval met Google Images. Ook al vink je aan (geavanceerd zoeken) dat je alleen rechtenvrije afbeeldingen wil zien, die garantie geven ze je niet…

    1. Ik geloof niet dat ik in dit geval ben uitgelokt. Ik heb gewoon niet goed opgelet bij het gebruik van die foto. Achteraf gezien had ik het kunnen weten, maargoed. Een goede les zal ik maar zeggen.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.