Meer cryptocurrencies kopen

Ik schreef in de maandupdate dat ik misschien wel meer crypto wil kopen. Eerder had ik al aangegeven die holdings juist te verlagen. Hoe zit dat nou?

Beleggingen in cryptocurrencies

In mijn oorspronkelijke beleggingsplan ging ik uit van zo’n 10% van mijn vermogen in cryptocurrencies. De rest in reguliere beleggingen zoals aandelen en obligaties. In de tweede helft van 2017 zijn de meeste munten echter zoveel meer waard geworden dat ik veel meer dan 10% van mijn portefeuille in bitcoin, litecoin, en andere munten had zitten.

Daarnaast heb ik wat meer aangekocht hier en daar, en ook met de munten zelf wat verhandeld waardoor mijn portefuille groter werd. Eind 2017 besloot ik dat ik mijn portefeuille weer wil gaan afbouwen, zodat ik niet een (te) groot deel in crypto heb belegd. Om dit te doen heb ik een aantal verkooporders bepaald met als doel zo’n 25% van mijn munten te verkopen en daarmee het grootste deel van mijn inleg terug te halen. Enkele verkooporders hebben het gehaald, maar als snel zakten de koersen in en de meeste orders zijn niet doorgekomen. Ik ben echter geduldig, dus ik wacht met verkopen. Mijn verwachting is dat deze dip zich wel zal herstellen, en dan ga ik gewoon door met het reguliere verkoopplan. Voor nu verkoop ik niet. Dat weiger ik te doen bij deze koersen.

Warren Buffet

Warren Buffet heeft een hoop wijze uitspraken gedaan over investeren. Ondanks dat hij niet zo’n voorstander is van technologie (hij geeft de voorkeur aan beleggen in bedrijven waarvan iedereen weet wat ze doen) wil ik een quote van hem gebruiken hier.

Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful

Op dit moment is de stemming angstig te noemen. Is dit de bodem? Zal de koers ooit weer stijgen? Is bitcoin dood?

Volgens Buffet moeten we nu dus greedy zijn. Gebruik maken van de lage waarderingen. Dat is wat hij ook doet. Met een grote pot geld die is opgespaard in de goede tijden koopt hij bedrijven in de slechtere tijden, als de aandelen weinig waard zijn maar het bedrijf fundamenteel gezien nog gezond is.

Zou ik dat nu ook kunnen of zelfs moeten toepassen op crypto? Mijn reguliere beleggingen hebben goed gepresteerd de afgelopen tijd. Ik zou een deel aandelen kunnen verkopen en cryptocurrencies kunnen aankopen. Dat zou mijn gemiddelde kostprijs van een paar munten kunnen verlagen. Juist als de koersen zo laag zijn als nu kan je daar goed gebruik van maken. Het feit dat je euro’s nu relatief veel crypto opleveren zorgt er ook weer voor dat je in een stijgende markt sneller winst maakt.

Vooralsnog twijfel ik nog. Het druist namelijk in tegen mijn eerdere doelstelling om mijn cryptoportefeuille te verkleinen. Aan de andere kant werd ik gepakt door de opmerking van collegablogger Geldnerd, die overweegt om bij een beurscrash zijn obligaties te verkopen en vol op aandelen in te zetten. Dit is vergelijkbaar. Wel zou ik denk ik wachten op nog iets lagere koersen dan nu voordat ik een move maak.

Ik ben benieuwd naar jullie gedachten. Is dit wijs of niet, en vooral waarom?

 

13 Comments

 1. Wat mij betreft maak je één denkfout. Cryptocurrencies zijn geen beleggingen. Een belegging heeft een onderliggende waarde, meestal een stukje eigendom van een bedrijf. Onder cryptocurrencies ligt niks, behalve de hoop dat iemand anders het straks duurder wil kopen. Dat heeft niets met beleggen te maken, dat is speculeren.

  1. Daar heb je een goed punt. Dat was toch het duwtje dat ik nodig heb om door te gaan met mijn strategie om de cryptoportefeuille iets af te bouwen.

 2. De Amerikanen zullen ze massaal verder dumpen omdat ze belasting afdracht hebben over 2017 met een veel hogere waarde dan de huidige. Ze zullen hun herinvesteringen van 2018 moeten verkopen om voldoende cashflow voor de afdracht te genereren. Ik vrees dat de waarde nog veel verder omlaag zal gaan.

  Ik hoop dat je gelijk hebt, maar verwacht dat aandelen op langere termijn een beter rendement zullen halen.

  1. Ik denk niet dat de retailinvesteerders de markt zodanig kunnen bewegen. Het lijkt dat de hele grote spelers 99% van de markt beïnvloeden.

 3. Ik doe ook niet aan crypto, gebakken lucht waar je je handen niet aan zou moeten willen branden. Ik heb aandelen (indexfondsen) en cash in 80/20 verhouding. Ieder kwartaal probeer ik die verhouding weer zo dicht mogelijk te benaderen. Dat komt dus neer op aandelen verkopen als ze duur zijn en kopen als ze goedkoop zijn. Voor mijn gevoel is het beter om een plan te maken en je daar aan te houden op de lange termijn, dan van het ene idee naar het andere te hoppen. Beleggen is lange termijnwerk en gebaad bij een stabiel plan denk ik persoonlijk. Geeft ook rust en je hoeft niet teveel met het beleggen bezig te zijn.

  1. Waar komt dit vandaan Ineke? Is het omdat je niet gelooft in een decentrale valuta, of begrijp je niet goed hoe het werkt? De term gebakken lucht is een beetje vreemd, dat is met gewoon giraal geld niet heel anders namelijk. Ook daar ligt geen waarde onder.
   Wat betreft je plan maken en je eraan houden, absoluut mee eens. Ik heb jullie af en toe nodig om mezelf een spiegel voor te houden… Zoals ik al aangaf onder de reactie van Geldnerd, denk ik dat ik bij mijn strategie blijf en geen extra crypto koop voorlopig.

 4. “Volgens Buffet moeten we nu dus greedy zijn.” Aha, maar die zie ik nog niet in Crypto’s stappen, met de reden die Geldnerd al aangaf. Buffet speculeert niet, die belegd!
  Disclaimer, hebben geen crypto’s meer. En als je een bubble curve langs de cypto’s waarde legt dan hebben we nog een stuk te gaan naar beneden voordat het misschien weer tijd wordt om te kopen/speculeren 😉

  1. Klopt, Buffet is zeer terughoudend met alles wat technologie betreft. Hoeveel respect ik voor die man heb als waardeinvesteerder, zoveel valt er ook aan te merken op zijn strategie. Door heel terughoudend te zijn in technologie mist hij toch best wel grote bedrijven, denk aan een Amazon of Tesla. Ik verwacht in de toekomst dat dit meer en meer gaat worden, en dat de Coca Cola’s van deze wereld steeds minder van de groei gaan waarmaken.

 5. Ik heb al een paar keer dezelfde gedachte gehad: zal ik bijkopen. Maar zoals opa Geldnerd aangeeft is er geen intrinsieke waarde…het koersgedrag van crypto kun je niet vergelijken met reguliere beurskoersen. Door een meevaller in oktober was ik een beetje topzwaar aan de cryptokant, maar die waarde is ruim gehalveerd :/

  Succes met je keus, ik ben benieuwd wat je doet!

  1. Precies mijn gedachte… Maar nog wel bang voor waar de bodem is. Tot nu toe nog geen extra crypto gekocht. Intrinsieke waarde is er inderdaad niet, behalve het gebruik ervan als ruilmiddel. Vooralsnog is dat erg beperkt. Ik verwacht wel dat meer en meer bedrijven dit jaar en volgend jaar crypto als betaalmiddel zullen gaan accepteren. Voor nu blijf ik nog even bij mijn strategie van het afbouwen van de portefeuille in plaats van bijkopen.

 6. Waarom zouden bedrijven de crypto gaan accepteren? Het is geen wettig betaalmiddel, en de koers jojo’t Als een gek. Ik heb geen enkel signaal dat bedrijven hiermee bezig zijn.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.