Stadsverwarming

Er is weer een jaar in het Ontsladebaas-hoofdkwartier verstreken, dus de balans wordt opgemaakt voor wat betreft de energie. Voor onze elektra zijn we al overgestapt, voor de stadsverwarming kan dat helaas niet.

Stadsverwarming

In veel steden vind je stadsverwarming. Huishoudens stoken zelf geen gas meer om de kachel te laten branden en water te verwarmen, maar ontvangen “warmte” van een energiemaatschappij. Dit gebeurt in de vorm van warm water. Leidingen vol met warm water worden door de grond gepompt en komen bij de woningen binnen. Dit stroomt dan door je verwarming en het zorgt ervoor dat je warm kunt douchen.

Op zich best een mooi systeem. Je hebt zelf geen ketel of boiler die onderhoud nodig heeft of vervangen moet worden. Ook wordt er efficiënter gestookt, als het goed is. Er wordt immers voor vele honderden huishoudens gestookt. Ik ken de cijfers niet maar kan me zo voorstellen dat dit schaalvoordelen oplevert.

Het nadeel voor de consument is echter dat je niet kan overstappen van warmteleverancier. De producent is namelijk aangesloten op dit leidingnetwerk, dus daar moet je het mee doen. Aan deze partij betaal je dus elk jaar een stuk vastrecht, de huur van apparatuur in je woning om het water te ontvangen en natuurlijk je verbruik. Elk jaar gooien ze de tarieven iets omhoog. Logisch natuurlijk als er geen gevaar is dat je klanten weggaan. Gelukkig wordt door de overheid gereguleerd (een van de weinige momenten dat ik het eens ben met overheidsingrijpen) en kunnen de tarieven niet zomaar flink stijgen.

Geld terug

Vriendin en ik hebben het afgelopen jaar niet al te veel verbruikt. We zijn netjes onder ons streefbedrag gebleven, dus krijgen we terug. Sterker nog, we krijgen een maand gratis en dan nog een klein bedrag terug. We hebben dus meer dan een maandbedrag minder kosten gemaakt dan we hadden ingeschat. Een besparing van zo’n 10% over het jaar, dat is prettig!

Helaas zullen het komend jaar de tarieven wel weer iets stijgen. Wat wij kunnen doen aan het verlagen van deze rekening is beperkt. Minder warm douchen is er een van. Ook de kachel later aan en eerder uitzetten is een optie maar dat doen we al heel bewust. Ruim een uur voordat we naar bed gaan zetten we meestal de thermostaat terug naar de nachtstand. Ook hebben we het bijna nooit boven de 20 graden, meestal zelfs 18,5-19 en in de avond 19,5. Erg veel ruimte voor verbetering is er daar dus niet. Gelukkig is het appartement nog redelijk nieuw. Dat zorgt dat het langzaam afkoelt en je voelt ook geen tocht, dus kan je het iets koeler houden dan wanneer je veel warmtelekkage zou hebben en toch een behaaglijke gevoelstemperatuur wil hebben.

Hebben jullie ook stadsverwarming en tips om daar zuiniger mee om te gaan?

8 Comments

 1. Hier ook gehad, blijft een duur stookverhaal. Ben al jaren blij met eigen ketel zo heb ik alles zelf in de hand.

  1. Stadsverwarming is niet perse duurder dan een eigen ketel. Jij hebt namelijk onderhoud en eens in de tien jaar vervang je de ketel, dus een jaarlijkse afschrijving van 10% van de nieuwwaarde. Onder aan de streep zal het niet veel schelen denk ik. Het enige nadeel dat ik ondervind is dat ik niet vrij kan overstappen van leverancier.

   1. Als je op net ff googeld kom je er snel achter dat het zeker duurder is dan eigen ketel. Hier zelf voorbeeld in mijn wijk en het scheelt echt honderden euro’s op jaar basis. En ook afschrijving en onderhoud maakt voor onze huurwoning niets uit al gaat hij morgen kapot slaap ik daar niet minder om 🙂

    1. Daar heb jij een punt! Voor mij als eigenaar is de rekensom wel anders, met een eigen ketel zit je gewoon met afschrijving en onderhoud dus ik kan die niet weglaten uit de vergelijking. Als ik die mee reken zijn ze niet zo goedkoop meer hoor.

 2. Aangezien we op termijn van het gasnet afgaan, hoeft het niet zo verkeerd te zijn. Hybride ketels zijn ook een stukje duurder, warmtepompen helemaal. Tevens vragen deze voor een goed rendement een lage temperatuursysteem dus afhankelijk wat al aanwezig is, wenselijk is vloerverwarming ook vaak aanpassingen aan de overige installatie.

 3. Met stadsverwarming heb ik vooral moeite met het feit dat er niet geconcureerd kan worden. Het is goed dat het gereguleerd wordt, maar bedrijven worden ook niet echt getriggerd om het goedkoper te doen. Maar concurentie inbrengen op zo’n netwerk zal ook enorm lastig zijn. In ieder geval goed dat je er bewust mee omgaat. Veel meer dan dat kan je denk ik ook niet doen

  1. Ik denk het ook niet nee. Wel jammer van het gebrek aan concurrentie, op zich snap ik dat wel. Aan de andere kant, elektriciteit is ook over het zelfde fysieke netwerk onafhankelijk van de producent. Al denk ik dat dat te maken heeft met een efficiënter transport over lange afstanden van stroom dan van heet water.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.