7 manieren hoe je weet dat je een personal finance nerd bent!

Normaal gesproken doe ik er niet aan, maar ik ga het toch maar eens proberen. Lijstjes! Schiet me maar af als je er van walgt… ;-). Vandaag 7 dingen waarin je ziet dat je een personal finance nerd bent!

1. Economisch nieuws is niet abstract voor jou

Je leest in de krant (online natuurlijk) dat de rente weer aan het stijgen is. Andere mensen skippen daar snel overheen, jij niet. Je rekent onderweg naar je werk in je hoofd door wat de consequenties kunnen zijn. De hypotheekrente stijgt met 0,2%, wat doet dat met mijn hypotheek? De Amerikaanse rente op staatsobligaties stijgt, dat maakt de dollar sterker. Mijn Amerikaanse aandelen worden in euro’s meer waard.

Als je financieel nieuws niet alleen kunt lezen, maar het ook niet meer los kan laten, dan ben je een personal finance nerd.

2. Gesprekken over de hoger wordende pensioenleeftijd laten jou slechts glimlachen

Collega’s bij de koffiemachine die klagen dat ze weer langer door moeten werken, je kent ze wel. Klagende mensen over de alsmaar hoger wordende pensioenleeftijd. Ja, ze zouden wel eerder willen stoppen met werken, maar dat kan helemaal niet. Het is de schuld van de overheid. Die maken het je zo moeilijk. Nee, eerder stoppen met werken kan niet. Maar ondertussen rijden ze wel BMW’s, gaan ze 2x per jaar op een cruise en elk jaar op wintersport. Jij glimlacht, denkt aan je beleggingen, en klaagt voor de vorm lekker mee. Tijdens het teruglopen naar je werkplek voel je je telefoon trillen. Een notificatie, je salaris is gestort. Zonder er bij na te denken stort je 30/40/50/80% naar je beleggingsrekening en ga je verder met je werk.

3. Je hebt liever 2 euro morgen dan 1 euro vandaag

Een echte personal finance nerd snapt dat er tijd nodig is om zijn geld te laten groeien. Je hebt het geld niet nu nodig, dus waarom hebberig zijn als je morgen meer kunt hebben? Mensen die hun drang naar voldoening kunnen uitstellen zijn succesvoller, blijkt uit onderzoeken, en jij bent daar een van.

4. Je snapt de kracht van rente-op-rente

Einstein noemde het (naar verluid) het 8e wereldwonder. Compounding interest, oftewel rente op rente. Stel je krijgt 10% rente op 100 euro, dan ontvang je dit jaar 10 euro. Volgend jaar ontvang je echter 11 euro (10% van 110) en daar hoef je niks voor te doen! Ga maar na bij jezelf, zonder te rekenen, zou je liever een maand lang elke dag 1.000 euro krijgen of op de eerste van de maand 1 cent, daarna 2 cent, 4 cent en ga zo maar door?

Degene die voor optie 1 gaat doet het niet slecht, met 30.000 euro. Dat is lineaire groei. Optie twee is exponentiële groei, en zorgt voor een bedrag van in totaal meer dan 10 miljoen euro! Jup, dat is de kracht van compounding interest.

5. Het gaat niet om je banksaldo, maar om vrijheid

Hoeveel mensen ken je niet, die klagen dat ze hun werk niet leuk vinden? Het nadeel is dat ze vastzitten. Ze kunnen niet weg. Een hoge hypotheek, een dure levensstijl, het verplicht ze te blijven werken in een baan die misschien wel goed betaalt, maar waar ze met tegenzin elke dag naar toe gaan.

Financiële onafhankelijkheid is dus geen race naar het hoogste banksaldo. Het is een race naar vrijheid, geluk en onafhankelijkheid. En dat hoge banksaldo is daar een onderdeel van. Het levert namelijk passief inkomen op, waar je niet voor hoeft te werken. Of het is een verzekering tegen een slechte werkgever, ook wel fuck you money genoemd… Ruzie met je baas? Wil je harder onderhandelen? Je reservebuffer maakt het mogelijk om wat harder te zijn.

6. Je houdt van spreadsheets

Op je werk ben je de Excel-guru. Thuis reken je alles uit. Als je op vakantie gaat. Als je een auto koopt. Niks ontsnapt aan jouw analytische skills.

De meeste mensen hebben een hekel aan rekenen, laat staan dat ze weten hoe Excel werkt. Jij hebt voor je hobby meerdere financiële modellen op je computer. Een voor de administratie, een voor het doorrekenen van je FIRE-strategie, en ook nog een voor het analyseren van vastgoeddeals. Want ja, jij;

7. Kijkt niet naar een huis om er te wonen, maar om te investeren

Je kunt uren zoeken op Funda. Je partner ook, maar die wordt meteen verliefd op een huis. Jij niet. Je pakt je rekenmachine erbij, zoekt op wat de gangbare huur is en je weet uit je hoofd ongeveer wat de hypotheeklasten gaan zijn. Dan maak je de beslissing. Is deze woning het waard om in detail te analyseren? De meeste woningen niet. Deze ene wel. Vol hoop pak je je spreadsheet erbij en voer je de data in. Maar hoe je het ook probeert, je krijgt de cijfers niet goed. Je minimaal gewenste rendement wordt niet gehaald. Op naar het volgende huis maar weer.

8. Je wordt wild enthousiast van financiën

Ik liep laatst een rondje door de stad en was in gedachten verzonken. Gedachten over geld. Sterker nog, over een manier om mijn woonlasten omlaag te brengen en tegelijk een stuk passief inkomen te genereren. Als jouw gedachten op hol slaan bij dit soort gedachten, en je niet meer kunt ophouden in je enthousiasme, dan ben je een echte personal finance nerd.

9 Comments

    1. Ligt wel aan het soort lijstje dan of niet? En met zo’n naam moet je wel een personal finance nerd zijn natuurlijk.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.