De voor- en nadelen van thuiswerken

Werken wordt steeds flexibeler. Voor mensen met een beroep dat niet afhankelijk is van een fysieke locatie is het makkelijk om thuis te werken. Met je laptop, telefoon en internet heb je je kantoor altijd bij de hand. Hier wat voor- en nadelen die ik zelf ondervind als ik vanuit huis werk.

Voordelen

Allereerst, werken vanuit huis is natuurlijk niet altijd mogelijk. Als je chirurg bent, achter de kassa zit, of machines repareert is het heel lastig om thuis te werken. Voor veel kantoorbanen geldt echter dat dit wel mogelijk is.

Laten we beginnen met de voordelen van thuiswerken. Dat is altijd leuk. Wat ik zelf het grootste voordeel vindt van thuiswerken is de lage reistijd van je bed naar je studeerkamer. Normaal gesproken zit ik al gauw een uur tot twee uur per dag in de auto, als ik een dag vanuit huis werk is dat natuurlijk niet aan de orde. Dan kan je een uur langer slapen, of eerder stoppen. Erg prettig!

Thuis kan ik me soms ook beter concentreren. Zeker als ik een moeilijk probleem op te lossen heb dan zit ik liever helemaal in m’n eentje dan tussen een stel collega’s. Op kantoor of bij de klant is er altijd wel geluid om je heen, en ik ben van nature snel afgeleid. Uit zelfbescherming ga ik daar dan dus niet tussen zitten, want dan komt er niks uit mijn vingers. Als ik dan een dag in m’n eentje thuis heb gezeten en het probleem is opgelost, ga ik de dag daarna wel weer naar kantoor. Ik ben namelijk wel iemand die onder de mensen moet zijn. Als ik elke dag alleen zou werken zou ik helemaal gek worden.

Tot slot geeft thuis werken mij enorm veel flexibiliteit. Ik loop tussen de middag bijvoorbeeld regelmatig naar de supermarkt om nog even die vergeten boodschappen te halen voor vanavond. Dat gaat niet als je op kantoor zit. En het kost geen extra tijd, want op kantoor lopen we vaak ook een rondje. Ook is het makkelijk om even de wasmachine aan te zetten bijvoorbeeld. Dat kost een paar minuten, die je anders bij de koffiemachine staat te kletsen.

Nadelen

Die flexibiliteit is meteen ook een groot nadeel. Soms, als ik niet genoeg te doen heb, raak ik te snel afgeleid thuis. “Oh, nog even dit doen, en dan kan dat ook nog wel” en voor je het weet heb je een half uur andere dingen gedaan. Dat is zonde want het kost je alle winst die je op je reistijd hebt behaald. Dat wordt weer een half uur langer doorwerken, en uiteindelijk ben je alsnog om dezelfde tijd klaar.

Als ik een dag vanuit huis werk en ik heb echt veel te doen dan laat ik me niet afleiden. Maar als ik het iets minder druk heb zijn juist die andere klusjes zo verleidelijk.

Werk jij wel eens thuis? Hoe bevalt dat?

2 Comments

  1. Ik werk regelmatig een dag vanuit huis (ook een kantoorbaan). Vooral wanneer ik het druk heb met ‘productiewerk’ (rapportages, uitzoekzaken, excel modellen maken) vind ik het een stuk productiever werken. Maar meer zou ik ook niet willen, ik vind de interactie op mijn werk veel te leuk daarvoor. Dat mis je toch thuis.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.