Waarom de dollar weer wat sterker wordt

Vorig jaar in januari was een euro zo’n 1,04 Amerikaanse dollar waard. Door verschillende redenen verzwakte de dollar, tot een wisselkoers van ongeveer 1,25 in februari van dit jaar. Daardoor werden mijn Amerikaanse beleggingen niet veel meer waard (in euro’s), ondanks de uitstekend presterende beurzen. Nu lijkt de dollar weer wat sterker te worden.

Wat maakt een munt sterk?

Net zoals met alles in een vrije markt wordt de prijs van valuta bepaald door vraag en aanbod. Met andere woorden, de dollar lijkt nu weer iets sterker te worden, simpelweg omdat de vraag naar dollars, ten opzichte van andere valuta, toeneemt.

Overheden en centrale banken kunnen allerlei middelen inzetten om de wisselkoers van hun munt ten opzichte van andere munten te beïnvloeden. Dit doen ze bijvoorbeeld om de economie te stimuleren. Het is namelijk zo dat in een economie die sterk afhankelijk is van bijvoorbeeld export, een zwakkere munt voordelig is. Jouw producten en diensten worden dan in het buitenland, in buitenlandse valuta, goedkoper. Want als je een product in Amerika koop van 1.000 dollar, en je moest daar in januari 2017 ongeveer 952 euro voor betalen, dan hoefde je voor dat zelfde product in februari 2018 nog maar 800 euro te betalen.

Omdat producten in het buitenland goedkoper worden bij een zwakkere munt, kan dat er toe leiden dat buitenlanders meer van jouw spullen willen kopen. Daarmee verdienen de bedrijven in je land dus meer geld, en dat is goed voor de economie.

Het effect van rente

Je kunt je wisselkoers op meerdere manieren beïnvloeden, maar een belangrijke is het sleutelen aan de meest veilige rente van je land; die van de staatsobligaties. Onlangs is de rente op Amerikaanse staatsobligaties licht gestegen. Bijna direct daalde de wisselkoers met de euro. Want als de Amerikaanse rente stijgt, worden dollars meer waard. Het is dan immers interessant om dollars aan te houden en daarop een gegarandeerd rendement te krijgen. Meer vraag naar dollars betekent een hogere waarde. In dit geval ten opzichte van de euro, want de koers is gezakt tot ongeveer 1,19.

Voor mij betekent dat dat beleggingen in dollars weer iets meer waard zijn geworden. Zoals ik al eerder schreef maak ik me niet zoveel zorgen om de wisselkoersen, op de lange termijn middelt dit zich wel uit. Wel zou het lekker zijn als de koers kortstondig nog even kon zakken. Dan zou niet alleen mijn S&P 500 fonds meer waard worden, maar ook mijn cryptocurrencies. Die zijn namelijk geprijsd in dollars. En hogere koersen in crypto betekenen dat een paar van mijn take profit orders uitgevoerd worden, waardoor de balans in mijn portefeuille weer iets hersteld wordt.

5 Comments

 1. Voor de waarde van mijn beleggingen maakt het me ook niet zo heel veel uit wat de koers precies is, echter voor de dividenduitbetalingen van mijn amerikaanse beleggingen wel. Dan is de actuele koers wel van belang.

 2. Ik maak me voorlopig ook niet druk om dollar. Wel vind ik een beetje jammer dat bij verekenen van dollar dividend vs vermogensbelasting elk jaar in euro’s wordt teruggegeven. De ene keer pakt de valuta koersen in je voordeel uit en de andere keer negatief en je hebt er geen invloed op.

  1. Geef je niet het ontvangen dividend in euro’s op? Dat betekent dan namelijk dat je belasting betaalt over je daadwerkelijke rendement, in euro’s.

   1. Ik dacht het niet. Dit jaar maart was de eerste keer dat ik een Amerikaanse aandelen die elk jaar een hoge dividend uitkeert kocht. De dividend wordt uiteraard in dollar uitgekeerd.

    De Broker heeft automatisch 15% bronbelasting voor de IB ingehouden. Zover ik heb begerepen krijg ik volgendjaar de bronbelastin in euro’s terug van de IB zodra het met de vermogensbelasting is verekend.

 3. “En hogere koersen in crypto betekenen dat een paar van mijn take profit orders uitgevoerd worden, waardoor de balans in mijn portefeuille weer iets hersteld wordt.”

  Als je de balans in je portefeuille wil herstellen kun je ze toch ook nu verkopen, of hopen op een enorme stijging van je aandelen (of andere componenten van je portefeuille)?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.