Waarom een hoog spaarpercentage belangrijker is dan rendement

Veel beginnende beleggers vragen zich af hoe ze meer rendement kunnen maken. Ik zit zelf ook in die categorie. Maar volgens mij maakt het helemaal niet zoveel uit hoeveel rendement je maakt, zeker niet als je net start. Lees hier waarom:

Rendement

Rendement is de term voor de groei van je beleggingen. Dit zijn alle cashflows en waardestijgingen bij elkaar, gedeeld door het gemiddeld geïnvesteerde vermogen. Stel je investeert 100 euro en je ontvang 2 euro dividend, en na een jaar is je investering 103 euro waard, dan heb je grofweg 5% rendement behaald (als we de timing van dividend niet meerekenen).

Je wil dus vanzelfsprekend een zo hoog mogelijk rendement behalen. Dan groeit je vermogen sneller. Toch ben ik van mening dat in het begin je meer baat hebt bij het focussen op je inkomsten en uitgaven dan op het verkrijgen van die ene 0.1% extra rendement.Als je net begint heb je namelijk per definitie nog geen groot kapitaal. Dat houdt dus in dat, hoe goed je het ook doet, je rendement nooit heel groot kan zijn. Stel nou dat je begint met een 50/50 verhouding aandelen en obligaties. De fondsen die je kiest zijn niet heel goedkoop, laten we zeggen 0,3% lopende kosten per jaar. Daarnaast verwacht je in deze verhouding een rendement van 4% per jaar. Je kan aan deze portefeuille flink wat verbeteren. De kosten zijn hoog en door de verhouding aandelen en obligaties te veranderen kan je meer rendement maken.

Sparen

Maar maakt dit wel uit? Stel nou dat je het eerste jaar 4000 euro bij elkaar kunt sparen. Ik denk dat je je fondsen goedkoper kunt maken, namelijk zo’n 0,1% of lager is gangbaar. Daarnaast kan je misschien wel 7% rendement maken door in verhouding meer aandelen en minder obligaties aan te houden.

In euro’s gezien verdien je in situatie één 3,7%, oftewel 148 euro. In situatie twee verdien je 6,9% dus zo’n 276 euro. Flink meer! Maar hoeveel moeite die je voor die 128 euro? Ik hoop niet al teveel. Zeker als je net begint in je zoektocht naar financiële onafhankelijkheid heb je waarschijnlijk een hoop inefficiënties in je financiële leven. Niet alleen in je beleggingen maar wellicht ook in je inkomsten en uitgaven. Kan je om loonsverhoging vragen? Waarschijnlijk wel. Zeker in deze tijd. Zeker als je je best doet en 110% geeft van wat er van je gevraagd wordt. De tijd die dat kost levert dan veel meer op dan als je die tijd zou gebruiken om je investeringen te optimaliseren.

Hetzelfde geldt voor het verlagen van je kosten. Hoe makkelijk is het om 10 euro per maand te besparen ergens? Ik denk best makkelijk voor veel mensen.

Optimaliseren

Uiteindelijk moet je natuurlijk wel optimaliseren voor een efficiëntere beleggingsportefeuille. Het is echter de vraag of je dit heel vroeg in je carrière al moet doen. Als het heel eenvoudig is natuurlijk wel. En toegegeven, mijn voorbeeld was eenvoudig genoeg om meteen uit te voeren. Maar het gaat om het idee. Veel mensen besteden talloze uren aan het uitzoeken van een nog net iets betere investeringsallocatie die dan hopelijk 0,05% meer rendement oplevert. Denk nog eens na over of dat de moeite waard is. Waarschijnlijk ben je beter af door gewoon ergens dat verschil te besparen of meer te gaan verdienen. Want al die euro’s die je spaart gaan al rendement opleveren! Dat is dus veel krachtiger om een snelle start te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.