Back to school!

Ontsladebaas gaat terug naar school! Maar niet zoals je denkt…

Back to school!

Toen ik net afstudeerde van mijn bachelor kreeg ik een goede baan aangeboden. Ik had nog wel door willen studeren voor een master, maar die baan was ook een echte kans. Die heb ik dus gegrepen. Ik dacht bij mezelf, “ik ga later nog wel een master volgen”. Inmiddels ben ik een aantal jaar verder, en net begonnen aan mijn tweede baan. Die heeft weer wat meer verantwoordelijkheden waardoor ik me heerlijk verder kan ontwikkelen, maar die master…Het kriebelde flink. Bij mijn huidige werkgever gaf ik aan nog een master te willen volgen. Dat was mogelijk, geen probleem zelfs. De master die ik wilde doen werd volledig vergoed. Alleen het studeren moest wel in mijn eigen tijd.

En daar lag het probleem een beetje. Ik ben namelijk ook met een traject bezig om me in de praktijk verder te ontwikkelen. Dat kost tijd, en daarnaast studeren zou wel pittig worden. Mijn werk neemt zo’n 45 uur per week in beslag. Daarbovenop komt nog de reistijd, die ligt meestal tussen de 1-3 uur per dag afhankelijk van de klant waar ik heen moet. Daarbovenop zou nog 15 uur per week voor de master komen. Dat doet wel een beetje pijn. Een dag minder werken zou de oplossing bieden, maar dat bijt weer in het stuk praktische ontwikkeling. Daarvoor moet ik vlieguren maken, dus een dag minder werken levert meteen 20% vertraging op aan die kant… Een dilemma dus, waar ik mijn leidinggevende mee confronteerde.

Géén master

Na lang nadenken en spiegelen met mijn leidinggevende heb ik besloten om geen master te gaan volgen. De tijdinspanning is het me niet waard op dit moment. Daarnaast gaf mijn leidinggevende aan dat de toegevoegde waarde van een master (MSc-titel) in dit geval beperkt is. Extra werkervaring is meer waard, zowel voor het bedrijf en de klanten, als voor mijn eigen ontwikkeling (lees: promotie maken).

In plaats daarvan ga ik wél losse cursussen volgen. Ik wil namelijk wel een stuk theorie bijleren zodat ik mijn klant beter kan begrijpen en adviseren. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden om losse cursussen te volgen. Dit kan vaak helemaal online, goedkoop, en soms zelfs op masterniveau! We denken aan een aantal MOOCs (massive online open courses). Platformen als EDx en Coursera bieden daar losse vakken of programma’s (combinaties van meerdere vakken) van topuniversiteiten over de hele wereld aan.

Ook die cursussen kosten tijd. Maar het voordeel is dat dit een stuk flexibeler is. Stel dat ik het een keer erg druk heb, of een tijd in het buitenland zit, kan ik de studie op pauze zetten. Dat gaat minder makkelijk bij een universitaire opleiding. Daarnaast is de werkdruk lager, zodat ik gewoon kan blijven werken.En verder

Een paar jaar verder kijkend kwamen zowel mijn manager als ik op de ambitie om een MBA te volgen. Dat is een studie op masterniveau gericht op de praktijk van bedrijfskunde en management. Deze studies zijn vaak wat praktischer dan een MSc-opleiding, maar toch op masterniveau. Dat maakt de MBA waardevoller voor het bedrijf dan een MSc.

Wel is dat iets dat je doet als je al zo’n 6-10 jaar werkervaring hebt. Nog even wachten daarmee dus. Ondertussen kan ik als consultant nog een hoop leren door gewoon bij de klant te zitten, en daarnaast blijf ik me verder ontwikkelen.

Studeer jij nog naast je werk?

4 Comments

  1. Ik heb mijn master naast mijn werk gedaan, ondertussen ook nog kinderen gekregen en een scheiding voor mijn kiezen gekregen waarna ik er met 3 jonge kinderen (<5) alleen voor stond. Dan is de Open Universiteit een uitkomst. Studeren in je eigen tempo in je eigen omgeving.

  2. Ik heb een Master gedaan en FT gewerkt. Aankomend jaar doe ik een verpleegkundige specialist opleiding. Maar die duurt maar 13 maanden, dus hopelijk is het te overzien…

  3. Ik ben 4 dagen gaan werken toen ik mijn master deed. (O ja, en ondertussen hebben we ook nog een huis verbouwd en ben ik zwanger geweest) Het heeft mij veel opgeleverd. Hele mooie projecten en een aanzienlijke salarisverhoging. Bovendien ben ik veel interessanter voor andere werkgevers geworden. Ik vond het traject niet zo heel zwaar, het enige waar ik moeit mee had was het bepalen van wanneer mijn scriptie af was. De begeleiders vonden elke keer weer iets wat ik ‘mocht’ uitdiepen. Maar eerlijk is eerlijk: na afloop heb je het gevoel dat je continu vakantie hebt, omdat je ineens weer zeeën van tijd hebt om mee te doen wat je wilt!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.