Effect van de stop van het ECB opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat naar verwachting dit jaar nog stoppen met het grootschalige opkoopprogramma van staatsobligaties, ook wel quantative easing (QE) genoemd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de economie, maar ook voor particulieren. Wat er precies gaat veranderen lees je hier.

Quantative easing

QE is het principe waarbij een centrale bank met nieuwe geld staatsobligaties opkoopt. Dit zorgt ervoor dat er veel nieuw geld in omloop komt en dat heeft een aantal effecten op de economie. Geld wordt bijvoorbeeld goedkoper. Dat betekent dat de rentes dalen door QE, maar ook dat de inflatie stijgt. Geld wordt immers minder waard als er ineens meer van is.Daarnaast zie je secundaire effecten. Omdat lenen goedkoper wordt, worden meer leningen verstrekt aan bedrijven die niet meer echt levensvatbaar zouden zijn geweest als de rente hoger was. Ook wordt vastgoed duurder. Veel particulieren kijken namelijk niet naar vraagprijs als ze een huis kopen, maar naar de maandlasten. Als de rente laag is, kan je dus meer uitgeven voor dezelfde lasten. Dat betekent dat huizen duurder worden, want je bent bereid meer te betalen.

Ook worden aandelen meer waard. Omdat de rentes laag zijn, is het voor beleggers minder interessant om fixed income te kopen. Er wordt dus minder in bijvoorbeeld obligaties belegd en meer in aandelen. Dat drijft de prijzen op.

En nu afbouwen

Als de ECB in één keer zou stoppen zouden de gevolgen voor de economie waarschijnlijk groot zijn. De rentes zullen opeens omhoog springen, huizenprijzen kelderen en een beurscrash is in aantocht. Ik verwacht daarom niet dat de ECB ineens het programma zal stoppen. De nieuwsberichten schrijven dat de bank de komende maanden voor 30 miljard euro aan obligaties blijft kopen. Als de economie dan goed blijft draaien, zal dit verlaagd worden naar 15 miljard per maand tot het einde van het jaar. Daarna wordt het programma stopgezet, maar worden de aflopende obligaties nog wel opnieuw geïnvesteerd. Dat betekent dus dat er nog steeds een roulatie zal zijn van geld van de ECB en dus zullen de rentes niet ineens omhoog springen.

Wat betekent dit voor jou en mij?

Waarschijnlijk zijn over 5 jaar de rentes weer iets hoger dan de belachelijk lage standen van nu. Dat betekent ook dat de vastgoedmarkt iets zal afkoelen (een goed teken!). Zolang de economie blijft draaien verwacht ik echter niet teveel problemen. Ik blijf gewoon lekker verdergaan met het inleggen op mijn beleggingsrekening en met een schuin oog kijken naar wat vastgoed, mits het goed geprijsd is natuurlijk.

Maak jij je zorgen over het besluit van de ECB?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.