Gaskraan gaat dicht!

De gaskraan in Groningen kan sneller dicht, volgens minister Wiebes. Eindelijk wordt er weer een beetje geluisterd naar de mensen. We mogen echter niet te vroeg juichen, want de overheid is een onbetrouwbare zakenpartner. Ik denk echter dat het beter kan. Volgens mij kunnen we de gaskraan open laten en met de opbrengsten de inwoners van Groningen echt goed compenseren.

Compensatie

Want van die schijntjes die ze nu ontvangen als goedmaker voor scheuren in de fundering van hun huizen, wordt niemand beter. Het is een druppel op de gloeiende plaat. Ik snap de bezorgdheid en ophef dus wel. Ik zou ook flink balen als mijn huis ineens tonnen minder waard zou worden omdat iemand zonder het te vragen gas wint in het gebied en mijn huis daarvan schade ondervindt.Die mensen werden gecompenseerd, maar veelal in het geheim. Dat maakt het natuurlijk niet leuker. Nu wordt er gesproken over het minderen van de gaswinst in Groningen. Dat helpt natuurlijk niet veel. De aardbevingen zullen niet zomaar verdwijnen als we een klein beetje minder gas naar boven pompen. Echt veel minder oppompen, of compleet stoppen, zijn de mogelijkheden. De minister kijkt nu dus naar de eerste mogelijkheid.

Ik zeg: “kijk naar een derde optie”! We pompen al het Groningse gas omhoog en verkopen dat. Dat levert de schatkist miljarden op. Van die miljarden kunnen we dan alle inwoners die schade hebben geleden volledig schadeloos stellen. Niet een schijntje van 10.000 euro, maar de volledige schade vergoeden. Ik weet niet of iemand dit wel eens heeft uitgerekend, maar het moet mogelijk zijn toch?

Heb jij wel eens zo’n berekening langs zien komen?

6 Comments

 1. En als leuke aanvulling om het gebied weer aantrekkelijk te maken een vierde optie: De grond verkopen tegen kostprijs van rond de €10 / vierkante meter ipv speculatieve grondprijzen die we nu voor een bouwkavel betalen. Ieder mag zijn eigen huis of woonvorm kiezen, zolang er aardbevingsvrij wordt gebouwd. Tiny Houses, Earthships, container woningen, houtskelet bouw etc. Ik denk dat Groningen ineens een stuk aantrekkelijker wordt voor duizenden mensen zoals digitale nomaden of anderen die niet voor inkomsten gebonden zijn aan een gebied met meer economische activiteit.

  1. Erg creatief initiatief! Ik ben inderdaad benieuwd naar wat dit gaat opleveren. Maar ik vrees niet dat de overheid op zoek is naar dit soort oplossingen. Jammer…

 2. De berekening is dat het duurder is om alle huizen te gaan versterken dan al het gas uit de grond te halen. Maw, het is financieel niet de moeite waard om al het gas uit de grond te halen……..

  1. Bedankt voor je reactie. Heb je misschien een link naar deze berekening of artikel? Ik kon de details niet vinden.

 3. volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasbaten heeft het groningse veld tot 2010 ongeveer 211 miljard opgeleverd. Daarna was het ongeveer 10 miljard per jaar, dus komen we op pakweg 290 miljard. Over de restwaarde en resthoeveelheid bestaan heel veel cijfers, maar laten we het op een kwart van dit bedrag houden, dus ongeveer 70miljard. Even aannemen dat je iedereen met ongeveer 350.000 kan compenseren voor schade, dan zou je 200.000 huizen kunnen copmenseren. Er wonen ongeveer 600.000 mensen in groningen, dus dit zou moeten lukken.

  Maar dit zou heel onverstandig zijn. Een gasveld is veel effectiever als je het langzaam produceert. Je hebt dan minder kans op pocketvorming, kleine gasbellen die niet meer aan de hoofdbel zitten. Bovendien zou de gasprijs tijdelijk flink zakken als we het gas zouden dumpen.
  Conclusie: zorg dat je onafhankelijk wordt van gas, dan kan je het eruit pompen als we het hard nodig hebben of als de prijs heel hoog ligt.

  1. Volledig mee eens! Het is niet verstandig om het gas ineens te dumpen. Maar als we nu kunnen compenseren is dat de moeite waard. Anne hierboven gaf aan dat het niet mogelijk is. Ik ben dus benieuwd naar de werkelijke cijfers. Iemand zal vast de gedetailleerde som gemaakt hebben.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.