Wat is jouw groeipotentie in je huidige baan?

Om meer te kunnen sparen van mijn maandelijkse salaris en dus sneller financieel onafhankelijk te worden probeer ik niet alleen bewust geld uit te geven, maar ook steeds meer te verdienen. Een deel daarvan is geluk, met het beroep dat ik heb gekozen bijvoorbeeld. Een ander deel is vaardigheid en hard werken. Hoeveel groeipotentie is er dan qua salaris?

Groeipotentie binnen mijn huidige baan

Als ik qua salaris wil groeien is dat binnen mijn baan natuurlijk de meest logische optie. Dat betekent echter wel dat ik ofwel in mijn huidige functie moet kunnen groeien, bijvoorbeeld door meer ervaring op te doen, of door hogerop te komen en promotie te maken.

Beide opties zijn mogelijk gelukkig. Aan de ene kant is er in mijn huidige functie zoveel bij te leren en ervaring op te doen, dat dat meer geld oplevert voor het bedrijf. Daardoor kan het salaris meestijgen. Binnen mijn functie zit ik volgens mij nog niet aan het maximum. Er zijn geen vaste salarisschalen (salaris is dus onderhandelbaar) maar er zijn wel richtlijnen waartussen een bepaalde functie hoort te zitten.

Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om in hogere functies te komen. Mijn werkgever is een middelgrote consultancy. Het bedrijfsmodel is een echte piramide; typisch voor de wat grotere consultancybedrijven. Dat betekent dat we een piramide hebben van drie lagen consultants (junior, medior, senior) die afhankelijk zijn van je ervaring en vermogen om zelfstandig projecten te draaien. Daarboven zitten de managementlagen, met teamleads (leidinggevende consultants) en de directie. Al met al genoeg groeimogelijkheden in die richting dus.

Groeipotentie buiten deze baan

Als bovenstaande niet blijkt te kloppen, of het te moeilijk is om intern door te groeien terwijl dat extern wel kan, is het natuurlijk mogelijk om een overstap te maken. Dit heb ik afgelopen maart gedaan. Na een aantal jaar bij mijn oude werkgever was het niet meer mogelijk om te doen wat ik wilde doen. Bij mijn huidige werkgever was dit wel mogelijk. Een leuke bijkomstigheid was de salarisverhoging die daar bij hoort.

Niet alleen heb ik nu een iets ander soort functie, maar kon ik ook mijn salaris weer helemaal opnieuw onderhandelen. Bij je eigen werkgever is dat lastiger dan bij een nieuwe baan, omdat je werkgever weet wat je verdient en wat je er ongeveer bij kan krijgen. Als een nieuwe werkgever je binnen wil halen en niet weet wat je nu verdient kan je een prima stap maken. Voor mij was deze stap zo’n 20%, niet niks dus.

Toch wil ik voorlopig niet nog een keer wisselen van baan. Ik heb het hier best naar mijn zin. Dat kan ik nu na vier maanden wel zeggen. Gelukkig valt er dus nog genoeg te ontwikkelen!

Hoeveel groeipotentie heb jij nog in je huidige baan?

10 Comments

  1. Ik ga een opleiding doen en ga dan twee salaris schalen omhoog (CAO) en heb net een FT contract gekregen, van 24 uur naar 36. Ik ben er heel blij mee. Werk in een ziekenhuis en ben 52.

    1. Gefeliciteerd, erg leuk! Dat je meer uren krijgt is natuurlijk al mooi, maar nog twee schalen omhoog is fantastisch!

    1. Meer uren werken, tarief omhoog, onderaannemers gebruiken om meer werk te verzetten (en op hun uren wat marge maken), de mogelijkheden zijn er inderdaad! Maar als je tevreden bent met je huidige werk en inkomen is dat natuurlijk een mooie plek om te zijn.

  2. Met salaris weinig groei potentie in deze functie. Een stap vooruit kan, maar dan worden er werkweken van 50 – 60 uur verwacht terwijl ik volgende week terug ga in uren van 40 – 42 uur naar ongeveer 36 uur.

    Overstappen naar een andere werkgever is ook een mogelijkheid. Nu nog even niet. Eerst een vervolgopleiding afronden, maar de potentie is er: Een directe collega met aanzienlijk minder ervaring waarvan het contract niet werd verlengd, gaat bij zijn volgende werkgever 30% meer verdienen.

    1. Het nadeel van hogere functies is inderdaad een hogere verwachting bij je werkgever. Dat merk ik nu ook al. Weken van 45 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Bij mijn leidinggevenden is dat meer richting de 50. De junioren bij ons komen er met 40 lekker vanaf. Maar goed, er staat ook een hoger salaris tegenover dus ik klaag vooralsnog niet. Die overstap van je collega is de moeite waard geweest dan! Zou dat bij jou ook lukken, zeker gezien je vervolgopleiding? Als je overstapt en je kan uitonderhandelen dat je 36 uur werkt en qua salaris omhoog gaat ten opzichte van nu heb je het perfect voor elkaar!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.