Iedereen moet weer starten met beleggen!

Het gaat goed op de beurs, al jaren laten de indexen plussen zien. Daar springen de banken en beleggingsbedrijven maar al te graag op in. Reclames als “beleggen hoeft niet moeilijk te zijn” komen vaak voorbij. Maar wie wordt daar nou beter van?

FOMO

Fear of missing out. Niemand belegt echt. Ja, een stel rijke mensen, en wat van die FIRE-gekkies zoals ik. Maar de meeste mensen die ik ken beleggen niet. De meesten zullen niet eens weten wat het precies inhoudt. Ze hebben wel gehoord van aandelen, de AEX, en crashes, maar wat beleggen echt betekent? Geen idee. In mijn privénetwerk belegt niemand naast ikzelf.

Nu het weer een paar jaar goed gaat op de beurs en mensen geld overhouden, wordt het voor banken interessant om te adverteren met beleggingsproducten. Het klinkt hip, je hebt geld over, en het zou lekker zijn als jij ook al die plussen haalt waarover je in het nieuws hebt gehoord.Let hier echter mee op! Vraag jezelf af wie er beter wordt van deze producten. Jij? Of de aanbieder?

Waar beleg je voor?

Waarom zou je beginnen met beleggen? Omdat je meer geld wil? En wat ga je daar dan mee doen? En wanneer is het genoeg? Met andere woorden, maak een plan! Sparen voor een bruiloft of nieuwe auto is leuk, en misschien kan beleggen daarbij wel helpen. Maar aan de andere kant, het kan je ook afremmen. Want beurzen kunnen dalen. En beleggen brengt allerlei kosten met zich mee die je niet hebt bij sparen. En dat is mijn tweede probleem met deze reclames: ze richten zich niet echt op de kosten, en die zijn hoog!

Kosten

Dat beleggen kosten met zich meebrengt is nu eenmaal zo. Je hebt minstens één tussenpersoon en die moet iets verdienen. Dat is tot daar aan toe. Een beurs verdient geld, een bewaarhuis ook. Ook fondsbeheerders mogen wat verdienen.

De hoeveelheid echter die ze verdienen kan nogal verschillen. Als ik beleg bij DeGiro betaal ik voor mijn ETFs in de kernselectie geen transactiekosten. Per beurs waar ik handel betaal ik € 2,50 per jaar (totaal € 7,50 per jaar). Daarnaast betaal je de lopende kosten voor de fondsbeheerder. Die zijn voor mij allemaal onder de 0,25%. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om het fonds te beheren, dus de juiste allocatie te behouden door aan- en verkopen te doen.

Bij de meeste aanbieders zijn de fondsen echter wat duurder… Neem nu bijvoorbeeld Robeco One. Daar betaal je minstens 1,05% en maximaal 1,37% afhankelijk van welk profiel je kiest. Het maximale jaarlijkse rendement dat gehaald is sinds de start in september 2012 is 7,2%… Dat had je zelf beter kunnen doen vanaf september 2012 tot en met nu.

Ook hoor je tegenwoordig veel reclames van ABN Amro (begeleid beleggen). Zij zijn ook duur: tussen de 0,95% en 1,15% afhankelijk van het fonds dat je kiest. De reclamespotjes zijn erg leuk, maar het product? Nee. Niet geschikt. Van mij krijgen ze geen stempel, deze bedrijven.

Ik pak nu twee producten puur als voorbeeld. Er zijn er meer die hier ook hadden gepast. Er zijn nog meer voorbeelden te bedenken. Ook zijn er vast en zeker partijen die het beter doen. Mijn advies blijft hetzelfde: beleg in goedkope indexfondsen die de hele markt volgen. Je maakt dan minder kosten, meer kans op rendement, en je hebt er net zo weinig gedoe van. Je hoeft elke maand alleen maar te kopen.

Beleg jij al in indexfondsen, of wellicht bij een van de genoemde voorbeelden?

10 Comments

 1. Ik heb geleerd dat als zelfs de bakker en de slager gaan beleggen (enthousiast gemaakt door reclames) dat je beter even kunt wachten met instappen en dat is ook wat ik ga doen. Ik zet de komende jaren in op versneld aflossen en vervolgens verhuur van vastgoed. Stabieler en betrouwbaarder rendement als op de beurs (Als je de afgelopen jaren een appartement in de randstad hebt gekocht, heb je goud in handen).

  Ergens in de komende jaren zal er wel een nieuwe beurscrash plaatsvinden, dat lijkt me een ideaal moment om in te stappen.

  1. Ik blijf gewoon maandelijks instappen maar ga inderdaad geen grotere bedragen ineens inleggen. Kijk ook nog steeds met een schuin oog naar vastgoed. Als er wat langskomt koop ik het.

 2. Inderdaad is het een patroon. Als de beurzen hoog staan, de beleggingsproducten weer actief gepromoot worden, en het percentage particulieren dat belegt weer stijgt, dan is het zaak om je rustig te houden. Nieuwe correctie en/of crisis in aantocht….

  1. Hij is in aantocht, maar wanneer verwacht Doctor Doom deze crisis? Dat is het lastige. In 2014 werd de volgende crisis ook al voorspeld. Wie zegt dat we niet nog 3 jaar zo doorgaan met >10% erbij elk jaar?

 3. Ik beleg sinds 2008 (ja, ja, toevallig in dat crisisjaar begonnen, omdat ik toen voor het eerst geld over had van mijn salaris). En dat blijf ik ook doen. Ik heb een baan, ik heb bijna elke maand wat over, en dan ga ik dus rustig door met inleggen, ook als het minder goed gaat. Dat er weer een slechtere tijd aan komt, is logisch. Maar wanneer die precies losbreekt, kan ik ook niet voorspellen. Dus rustig doorgaan.

  Als je begint met beleggen, dan moet je weten dat de beurzen altijd schommelen. Reken je niet rijk als je meteen lekkere winst pakt, maar reken je ook niet arm als je inlegt en als de koers vlak daarna daalt. En beleg alleen met geld dat je kunt missen.

  1. Ik begin niet net met beleggen, en heb me ingesteld op die schommelingen. De crisis heb ik niet als belegger meegemaakt, dus wat dat betreft is het in mijn beleggingsleven alleen nog maar mooi weer geweest. Wel met crypto veel ups en downs mee gemaakt, hopelijk was dat een goede training voor mijn maag. Ik ga rustig verder op deze manier.

 4. Gewoon beginnen en maandelijks inleggen. ‘Timing the market’ is niet belangrijk maar ‘time in the market’. Wachten tot de markt instort lijkt handig, maar je weet nooit wanneer dat moment komt en ondertussen staat je geld te verpieteren op een spaarrekening. Gewoon maandelijks inleggen en een lange horizon nemen. Door het middelen van de koersen komt het altijd goed, sla de boeken er maar op na. Het is wel handig als je aan het eind niet vast zit aan 1 moment om alles op te nemen want als je dan in een dal zit zijn de rapen gaar. Ook langzamerhand weer opnemen is dan het devies. tenzij de beurs dan skyhigh staat natuurlijk. 😉

  Ik ben 5 jaar geleden begonnen in indexfondsen en koop nog steeds maandelijks aan. Komt de dip dan komt hij, kan ik weer lekker goedkoop aankopen. Zolang je niet verkoopt heb je geen verlies.

  1. Mijn geld loopt niet te verpieteren hoor. Ik zet eerst in op vastgoed (Zo zijn er meerdere alternatieven voor beleggen). Als je je nu pas aan het oriënteren bent op beleggen, zou ik wel even wachten met instappen.

   Stel je hebt een horizon van 30 jaar, en je gaat grofweg uit van de cyclus 10 magere jaren, 10 vette jaren, dan nog kan het zijn dat je 20 magere jaren hebt. Zelfs lange termijn is geen garantie op (hoog) rendement.

   1. Vastgoed is geen alternatief voor beleggen, het is een alternatief voor beleggen in aandelen. Maar goed, genoeg over semantiek. Ik denk inderdaad dat je prima kunt blijven beleggen. Blijf ik ook doen. Elke maand een vast bedrag en gaan. Gaat nu al een paar jaar lekker qua rendement, wie weet straks niet meer. Dat is dan maar zo.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.