Mijn beleggingshorizon? Oneindig!

Mensen die beleggen vragen zich wel eens af voor hoe lang je dan moet beleggen. Als je doel voor de korte termijn is moet je zo stabiel mogelijk zijn, denk aan spaardeposito’s en staatsobligaties. Als je horizon langer is kan je meer en meer naar aandelen neigen om je rendement te vergroten. Mijn horizon in oneindig.

Pensioen

Mijn doel is om op mijn veertigste financieel onafhankelijk te zijn. Dat betekent niet dat ik dan ook stop met werken. Waarschijnlijk richt ik mijn leven dan wel anders in dan ik dat nu doe. Misschien doe ik dan niet meer het werk wat ik nu doe. Of nog part-time. Wellicht zoek ik vrijwilligerswerk, of een compleet andere baan. Gewoon omdat het kan.

Ik heb dan mijn investeringen nodig om van te kunnen leven. Als dat kan, dan maak je keuzes niet meer voor het geld maar omdat je iets echt wil doen. Dat is financiële vrijheid.

De indexfondsen die ik koop zijn dus heel belangrijk. Het zijn mijn geldmachientjes die groeien en groeien en steeds meer waarde creëren. Die machientjes heb ik niet alleen nu nodig, tot aan mijn veertigste, maar met name ook daarna. Het mooiste zou zijn als ik nooit hoef te verkopen. Als ik de aandelen zou kunnen aanhouden tot mijn dood, en ze laat overgaan op mijn eventuele toekomstige kinderen, voor wie ze dan ook waarde genereren.

Dat maakt mijn beleggingshorizon dus oneindig. Veel beleggingen voor pensioenen gaan uit van een bepaalde einddatum, de pensioendatum. Dat komt omdat je dan een uitkering aankoopt. Al het geld uit je beleggingen komt dan dus vrij. Omdat je het op dat moment moet opnemen is het van belang dat je tegen de pensioenleeftijd aan minder volatiele beleggingen hebt. Anders kon de aankoop van een pensioenuitkering nog vies tegenvallen als dat net gebeurt terwijl de markt 40% is gedaald.

Voor mij geldt dit niet. Zoals ik zei, mijn horizon is oneindig. In principe ga ik mijn beleggingen niet verkopen om een pensioen aan te kopen. De beleggingen zijn mijn pensioen. Het allermooiste is als ik zou kunnen leven van het dividend dat ze genereren. Maar ook als dat niet zo is, dan kan je door steeds hele kleine beetjes te verkopen prima leven. Dit is de reden dat ik over oneindig praat en ik heb besloten mijn obligaties te verkopen. Over de lange termijn leveren aandelen namelijk meer op.

Hoe lang is jouw beleggingshorizon?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.