Hoeveel geef je op voor FIRE?

Hoeveel geef je op voor FIRE, om financieel onafhankelijk te worden? Ga je minder uit eten, op vakantie, of woon je kleiner dan je eigenlijk zou willen?

Living like no one else

Het opgeven van zaken om financieel onafhankelijk te worden is niet altijd een straf. Natuurlijk, ik zou ook graag in die dikke BWM rijden (een 430i Gran Coupe met M-pakket graag!) maar die 90.000 euro gebruik ik liever voor wat anders. Ook zou ik na twee jaar kunnen verhuizen vanuit mijn mooie appartement naar een grotere, luxere woning. Aan de andere kant, mijn hypotheek van nog geen 25% van mijn netto inkomen wil ik liever niet inruilen voor een hypotheek van 50% van mijn inkomen… Ik ben voorlopig van plan om hier nog jaren te wonen.

Dave Ramsey, auteur van onder andere het boek “Total Money Makeover” (lees mijn review hier), zegt daar het volgende over.

“Live like no one else now, so you can live like no one else later”.

Dat betekent dat je nu misschien zaken moet opgeven, maar daardoor kan je later leven zoals niemand anders dat kan, namelijk vrij en onbezorgd.

Huis, auto, vakanties…

Ik zie de (in mijn ogen) gekste dingen om me heen. Mensen die honderden euro’s bijbetalen voor hun leaseauto (bovenop de bijtelling!) om maar in die dikke bak te rijden. Of die gaan verhuizen en klagen dat alles zo duur is. Maar heb je wel dat huis met zes slaapkamers en die garage nodig?

Nee, echt nodig is ht niet. Het is een keuze. En het is prima dat mensen die keuze maken, maar ik vind het vreemd om zoveel vermogen als het ware weg te gooien. Ik gebruik dat dan liever om meer vermogen te genereren, door iets zuiniger te leven en in plaats van mijn geld uit te geven, het te investeren en te laten groeien.

Daarom “geef ik een hoop op” om FIRE te worden. Ik ga niet twee keer per week uit eten (maar heb een budget voor restaurants en terrasjes). Mijn appartement voldoet nog perfect aan onze levensstandaard. Ja, een groter appartement met dakterras zou prettiger zijn. Maar ook bijna een half miljoen euro momenteel in de stad waar wij wonen. Dat is het me niet waard. Net zoals die prachtige BMW uit de inleiding. Jup, die komt er ooit wel, maar alleen als hij betaalt kan worden uit mijn passieve inkomen. Niet nu, door cashflow op te geven die ik beter kan investeren.

Ik wil wel een beetje luxe blijven leven. Ik zou mijn appartement kunnen verkopen met bijna een ton overwaarde, en een kleine studio in een dorp buiten de stad kunnen kopen of huren voor veel minder geld dan ik nu uitgeef. Maar een beetje luxe is wel fijn. Er zit echter een grens aan voor mij.

Waar ligt die grens voor jou? Wat geef je wel of niet op om FIRE te worden?

10 Comments

 1. Dat is een persoonlijke en lastige keuze. Enkele voorbeelden: Ik geef niet om een grote auto, maar wel om gemak zoals airco, automaat, cruise control en parkeersensoren. Allemaal aanwezig in mijn Corsa. Buitenlandse vakanties zijn leuk, maar het beste kom ik tot rust in bijvoorbeeld Zeeland of Drenthe. Mode doet mij weinig. Netjes gekleed voor mijn werk is voldoende. We hebben een middelgrote tussenwoning van 140 vierkante meter, maar zijn druk aan het rekenen of we niet terug verhuizen naar 80 vierkante meter. Ik geef niets om a-merken boodschappen, maar wel om biologisch vlees en zuivel.

 2. Inderdaad een erg persoonlijke keus, wij geven nog steeds teveel om auto’s en dit is dus iets waar ik niet graag op inlever. Ook kies ik toch liever voor kwaliteit ook al is dat soms duurder, mijn Apple laptop bijvoorbeeld gebruik ik inmiddels 7 jaar, ook iPhones gaan bij mij lang mee (en ik koop niet telkens het nieuwste/duurste model). Wat ik wel opgeef zijn lunches op het werk, etentjes (alleen speciale gelegen), terrasjes, het idee om te verhuizen naar een grotere woning. Zaken waar we nu mee bezig zijn zijn onze vaste lasten zoals internet/TV abbo, energie en verzekeringen, ook proberen we te ontspullen om thuis meer rust te creëren en wat geld binnen te harken.

 3. Hoeveel luxe geef je op voor FIRE… of…. hoeveel FIRE geef je op voor luxe? Wat is je belans tussen spaarzaam zijn voor de langere termijn of “nu genieten” met daarmee het gevolg dat je ook in de toekomst zult moeten blijven sappelen om alle rekeningen te betalen.

  Tja.

  Kwestie van keuzes dus. En prioriteiten.

  Toen mijn blauwe autootje “op” was, ging ik óók in eerste instantie shoppen naar een nieuwe tweedehandse auto. Met cruise control, airco, stuurbekrachtiging en liefst een leuk uiterlijk en veel PK.

  Dan kost dat al snel 5.000 euro voor een kleintje. Dat geld kan ik dus ook beleggen. En 5.000 euro geeft met een rendement van 6% toch altijd nog 300 euro per jaar. En 5.000 euro is met een rendement van 6% over 12 jaar verdubbeld naar 10.000 euro en dan geeft het dus 600 euro per maand rendement.
  En dan heb je het nog niet over de vaste kosten van die auto. Laat dat 2.000 euro per jaar aan verzekeringen, onderhoud, belasting en waardevermindering. Dat is dus weer 120 euro rendement per jaar … etcetera…. etcera

  Ik kwam uit op bijna een maandinkomen per jaar, over 12 jaar. Dus als ik nu géén vervangend autootje koop, hoef ik over 12 jaar één maand per jaar minder te werken.

  Dus nee. Dat autootje is toch maar niet vervangen.

 4. Ik geef er veel voor op maar dat voelt niet zo. Ik kan beter zeggen: ik doe veel dingen niet die anderen wel doen. Ik heb wel een superrelaxed leven.

  Ik woon in een ruim en afbetaald appartement waar ik veel spaargeld in heb gestopt. Ik blijf hier lekker wonen, voor mij geen hypotheek meer. Ik rij een kleine auto die nog redelijk vers is (2015) maar weinig verbruikt, ga hem ook helemaal oprijden.
  Ik ga niet op vakantie maar mijn katten kosten daarintegen wel veel geld. Ik koop kleding alleen tweedehands en mijn boodschappenbudget is al jaren € 35 euro in de week. Uit eten gaan alleen met bijzondere gelegenheden en niet ‘zomaar’. Eten afhalen/laten bezorgen al helemaal niet. Ik kan gelukkig heel lekker koken.
  Mijn hobby’s zijn lezen, fietsen en wandelen en veel gratis muziekfestivals afgaan. De bieb is geduldig en voor de rest heb je niets bijzonders nodig.

  Veel mensen zullen me voor gek verklaren (ja ik weet dat ze dat doen ) maar wat krijg ik er voor terug? Ik werk maar 18 uur in de week, kan er met 60 uit (zou eerder kunnen maar dan mis ik zoveel aan opbouw dat ik dat maar niet doe) en heb een flinke spaarpot. Kijk, als je vroeger begint kun je er ook eerder uit maar ik kwam een jaar of 9 pas tot de conclusie dat ik niet tot mijn 67-68 wilde werken. Mijn levensstijl gaat dit mogelijk maken en tot die tijd ben ik al half met pensioen.

  1. Ja sorry, ik heb veel spam gehad dus keur alles goed. Doe ik via mn app, dus meestal heel snel. Het zou nu gepost moeten zijn. No worries?

 5. Tsja, je kan je centen maar 1 keer uitgeven. Uit persoonlijke ervaring (voor zover dat iets waard is), vrijheid wint het dik van luxe! Minder stress ook.

 6. Mariimma zegt het goed: hoeveel FIRE geef je op voor luxe? Ik rij (met plezier) in een 17 jaar oude auto met 300.000 km op de teller, ik geef niet om uit eten of fancy kleren en de mooiste vakanties die ik heb gehad kostten geen drol. Misschien heb ik wel geluk met mijn beperkte behoefte aan luxe.

 7. Ja ik heb onlangs nog zo een Tesla geweigerd…. maar heb wel 600.000 NOK in de pocket gehouden, yo! 😉

  Behalve dat ik dat geld niet had.

  Geld hebben is beter dan arm zijn. Geestelijke rijkdom is meer waard dan geld hebben. Ik kan leven met heel weinig. Ik woon al op vakantie (heel stinkend rijk Noorwegen komt hier om de spazieren), eten boeit me niet zo, wijn maak ik zelf en meer dan een stuk of tien outfits jaarrond heeft men niet nodig. Minder nodig hebben is een grotere rijkdom dan meer verdienen.

  Ik heb geen idee wanneer we met pensioen kunnen. De toekomst is te onvoorspelbaar en te onzeker, zeker met vier kinderen in een land waarvan ik nog altijd niet weet of we hier kunnen blijven en sowieso, de gehele toekomst…? Ik weet wel wat we per maand nodig hebben en dat is nog veel minder dan waar we nu van leven. En dat is goed.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.