Ons grotemensenhuis

Vriendin en ik wonen in mijn appartement in een van de grote steden. En we vinden dat heerlijk. Maar hier blijven we niet voor altijd wonen. Voorlopig wel, maar ooit zijn we van plan om samen een andere woning te kopen. Ons grotemensenhuis.

Verhuizen

Ik heb best een hekel aan verhuizen. Toegegeven, ik heb het nog niet zo vaak gedaan, maar toch, het is niet mijn hobby. We zijn dan ook niet van plan op korte termijn te verhuizen.

Voorlopig wonen we heerlijk comfortabel in een driekamerappartement dicht bij de binnenstad, voor lage woonlasten, en ik ben midden in het proces van het oversluiten van mijn hypotheek.

Buitenland

Ik heb al een tijdje de wens om ooit eens naar het buitenland te gaan. Niet zomaar op vakantie, maar om daar enkele jaren te wonen. De VS trekken mij heel erg, maar ook steden als Londen zijn het overwegen waard. Stel dat we zo’n avontuur aan gaan, willen we dat doen voordat we aan kinderen gaan denken, en voordat we een grotemensenhuis kopen.

Het appartement in de Randstad kan dan gewoon verhuurd worden, tenzij het economisch niet aantrekkelijk is om dit te doen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de verkoopprijs >20x de jaarhuur betreft. Dan is het niet rendabel om te verhuren, maar kan je beter verkopen en de overwaarde ergens anders investeren.

Geld

Huizen zijn duur. Zeker op dit moment. En zeker gezien ons wensenlijstje verderop. Dat betekent dat we beiden willen sparen voor de woning, en dus niet alles willen lenen.

Wellicht willen we een significant bedrag zelf inleggen en de woning iets versneld aflossen. Dat is een hele andere tactiek dan die ik momenteel hanteer. Tegen de tijd dat we een andere woning kopen zijn we al weer een stukje dichterbij het moment dat we financieel onafhankelijk willen zijn. Dat betekent risico afbouwen en vaste lasten verlagen waar mogelijk.

Wensenlijst

Vriendin en ik zijn niet zozeer kieskeurig als het gaat om woningen, maar toch hebben we een best lijstje samengesteld waar ons grotemensenhuis uiteindelijk aan moet voldoen. Dit zijn uiteraard wensen van twee mensen die nog jaren verwijderd zijn van deze woning.

De lijst is dan ook nog aan verandering onderhevig. Vaak lopen we ergens, zien we iets, en roepen dan “dát wil ik later in ons grotemensenhuis” hebben! Hieronder een greep uit mijn geheugen:

 • Een plek buiten de stad, met meer ruimte en rust dan waar we nu zitten
 • Mooie tuin om lekker buiten te zitten
 • Dak vol zonnepanelen, met tegen die tijd waarschijnlijk een accupakket, en elektrisch verwarmen/warm water om energieneutraal te zijn
 • Zelfstandig appartement in de kelder/zolder/bijgebouw om in eerste instantie te verhuren, lange termijn of Airbnb maakt niet uit (zoek de term house hacking maar eens op) en uiteindelijk mijn ouders of schoonouders woonruimte te bieden
 • Kookeiland, met lange tafel om heerlijk met familie of vrienden te kunnen koken en eten
 • Ruimte om thuis te kunnen trainen
 • Thuiswerkplek
 • Ligbad
 • ….

Soms vallen punten weg, soms komen er punten bij.

Woon jij al in je grotemensenhuis? Zo nee, wat zijn jouw wensen?

 

En vergeet natuurlijk niet je in te schrijven voor de Fire The Boss nieuwsbrief!

Subscribe to our mailing list

* indicates required


GDPR Consent


11 Comments

 1. Ja. Wij wonen al in een grote mensen huis en gaan binnenkort zelfs verhuizen naar een grote mensen huis waarvan we dachten dat het nooit tot de mogelijkheden behoren.
  Toen we n
  Dit huis kochten wilden we een huis waar genoeg ruimte in was voor ons + 1 a 2 kinderen, met tuin, parkeergarage en bij voorkeur een garage/werkplaats voor de man. We kochten een hoekwoning met garage en tuin, 205 m2 oppervlakte. Niet in de plaats waar we eerst zochten want dat was te duur.

  Nu wilden we ooit nog 1x verhuizen naar een vrijstaand huis met ruimte, rust en vrijheid. En met grotere tuin zodat ik niet steeds naar de volkstuin moet. Weer met werkplek voor de man, 3 slaapkamers en werkplek voor mijzelf omdat ik inmiddels veel thuis werk. We hebben hem gevonden, 2.000m2 groot.

  Voor ons is de omgeving en of het huis functioneel het belangrijkst. Een kookeiland of ligbad, of zonnepanelen oid nemen wij niet mee in onze beslissing. Als we dit graag willen kunnen we het toevoegen (of niet als het niet past in het huis).

 2. Nou, al die wensen vind ik best wel kieskeurig. 😉 Vraag me oprecht af hoe je huis eruit zou moeten zien als je niet kieskeurig was. 😀

  1. Het is slechts een greep uit mijn hersenen. Steeds als ik ergens een woning zie dan pik ik daar dingen uit die ik leuk vind, en voeg ik toe aan mijn mentale lijstje.

 3. Nee, nog niet. Ik wil verhuizen, dichterbij mijn werk. Nieuw bouw (iig na 2010) met parkeerplek, dubbele ramen, geïsoleerd. Ik heb net een gesprek gehad met een makelaar over mijn huidige woning. Hij denkt dat het binnen een maand verkocht kan zijn. Morgen ga ik eens de financieen beperken van een evt verhuizing.

 4. Goed idee dat house hacking. Hebben wij ook gedaan en ik kan het iedereen aanbevelen. Wij wonen nu in een droomhuis op een droomlocatie en de buren op de eerste en tweede etage betalen al onze lasten (inclusief aflossing) en we houden iedere maand zelfs wat over.

  1. Dat is geweldig! Ik zie het niet veel mensen doen in Nederland. Wellicht komt dat omdat we hier niet zoveel huizen hebben die meerdere zelfstandige units hebben. De zogenoemde duplex/triplex/quadplex woningen. Hoe heb jij die van jou gevonden?

   1. Het huis was een oud studentenhuis dat al lange tijd te koop stond. Het moest volledig gerenoveerd worden en was veel te groot voor ons. We hebben toen bedacht dat als we er drie wooneenheden van maken, we er a) kunnen wonen en b) wat aan kunnen verdienen. Zowel mijn vrouw als ik hebben ons oude huis ook aangehouden en verhuurd. Pas geleden hebben we weer een wat groter huis gekocht om in delen te verhuren. Het is niet alleen leuk om te doen, maar je houdt er ook nog wat aan over, voor nu en voor later:-)

 5. wij zijn 33 en 34, wonen al jaren in een “grotemensenhuis”.. onze kids zijn al 8 en 6.. 😉 die zijn in een grotemensenhuis geboren 😉 2,5 jr geleden wel verhuisd van huur naar koop.. rekening gehouden met onze wensen voor ons gezin en voor mn werk als gastouder.. rustig gezocht tot t juiste huis voorbij kwam.. een hoekhuis met ruimte voor mn bakfiets, ruime achtertuin, ruime kelder (hele verdieping) dit is de ruimte die is ingericht voor mn opvang, boven een slaapkamer special voor de opvang en beide kids een eigen kamer, wij slapen op zolder en man heeft daar een kantoor/kamer voor thuiswerken of rust (aangezien ik thuis werk :p) heel fijn huis 🙂 heerlijk met overwaarde gekocht omdat de vorige eigenaar t gedwongen moest verkopen.. voor ons heel fijn uiteraard.. woz is zelfs al meer waard dan de hypotheekschuld 😉

 6. Ja hoor, inmiddels wonen we 10 jaar in een grotemensenhuis…we kochten het toen veel van onze vrienden nog in een klein huisje of appartementje woonden. Inmiddels zijn al die vrienden al 1 of 2 x opnieuw verhuisd, maar wij blijven hier. Het huis is niet ons droomhuis: zo is de keuken apart van de living, badkamer verouderd, kleine slaapkamers, niet zo n heel groot terras, geen garage… Maar de voordelen wegen vele malen op tegen de nadelen: onbetaalbaar goede ligging, veel licht en ruimte, 4 slaapkamers én best of all: het huis betazlt zichzelf af mét nog een groot stuk erbij: de benedenverdieping wordt als vakantiehuis verhuurd, en dit zorgt voor een groot deel van ons gezinsinkomen! Hoe tof is dat? Ongelofelijk tof, want door dit huis zijn wij HOT en hebben we tijd om onze drie kindjes te zien opgroeien. Nadeel is dan weer wel dat we niet snel kunnen verhuizen, want ons huis zorgt voor onze inkomsten…veel succes met de zoektocht nog 🙂

  1. Hoe verhuren jullie de benedenverdieping dan? Als zelfstandige unit (met eigen keuken en badkamer)? Via Airbnb bijvoorbeeld? En in welke regio is dit? Goed bezig in elk geval, om zo je woonlasten te kunnen betalen. Dat wil ik ook wel.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.