Belastingteruggave

Leuker kunnen we het niet maken

Het is bijna juni, traditioneel de tijd voor de belastingteruggave! Iedereen die belastingplichtig is in Nederland kan vanaf maart zijn aanslag over het voorgaande jaar controleren, aanvullen en indienen. De meeste mensen krijgen wat belastinggeld terug, meestal door de hypotheekrenteaftrek.

Mijn aangifte was dit jaar voor het eerst wat complexer dan normaal. Ik heb in 2016 een appartement gekocht, daarvoor eenmalig aftrekbare kosten gemaakt (notariskosten, hypotheekbemiddeling, taxatie) en rente betaald over mijn hypotheek. Gezien de hoogte van de eenmalige kosten, heb ik gekozen in 2016 voor een voorlopige teruggave, voor de aanschafkosten van mijn woning. De renteaftrek heb ik in de voorlopige aanslag op 0 gezet, die wil ik achteraf opgeven. Zo heb ik vorig jaar zo’n 1200 euro aan voorlopige belastingteruggave ontvangen.

Tijd om de balans op te maken. Met mijn salaris, auto van de zaak, en al maandelijks betaalde inkomstenbelasting, minus de aanschafkosten eigen woning en betaalde hypotheekrente had ik recht op een teruggave van zo’n 2000 euro. Aangezien ik een deel al heb ontvangen, krijg ik nog iets meer dan 800 euro terug. Ik weet dat het een sigaar uit eigen doos is (ik heb immers deze belasting al betaald), maar toch voelt het lekker om zo’n bedrag terug te krijgen. Wat ik met dit bedrag ga doen? Het komt in mijn potje voor investeringen terecht. Zie ook mijn vorige artikel over mijn financiële plan voor 2017.

Voorlopige belastingteruggave

Ik twijfel nog om voor 2017 ook een voorlopige aanslag aan te vragen. Aan de ene kant heb ik het geld niet in mijn maandelijkse budget nodig, maar aan de andere kant vind ik het zonde om gratis geld uit te lenen aan de staat. Maandelijks zou het zo’n 60 euro zijn, die dan al geïnvesteerd kan worden. Op mijn budget is dat geen enorm bedrag, maar toch scheelt het al iets.

Hoeveel belasting krijgen jullie terug dit jaar? Doen jullie aan een voorlopige terruggave of verrekenen jullie alles achteraf?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.