Budgetteren – beperkingen of juist vrijheid?

Budgetteren – de lasten

Veel mensen denken bij het woord budget aan een last. Je gaat jezelf beperken, dingen mogen niet meer. En juist omdat het niet mag, wil je het juist doen. Budgetteren staat daarmee op dezelfde voet als een streng dieet volgen. Je bent in het begin enthousiast en je gaat ervoor. Naarmate je langer “op dieet” bent (een budget hebt) ga je steeds vaker afwijken. In termen van voeding en gewicht verliezen noemen ze dit het jojo-effect. Als mensen een financieel budget opstellen gebeurt hetzelfde. Ze zijn in het begin enthousiast over de inzichten en besparingen, en vervallen daarna steeds vaker in het oude patroon.

De voordelen van budgetteren

Om dit oude patroon te doorbreken moet je een budget opstellen dat net zo flexibel is als jijzelf. Een budget dat meegroeit met je leven en je prioriteiten. Want daar draait het op, prioriteiten. Grootmoeder was vroeg zo gek nog niet, toen ze zei dat elke euro (gulden) maar 1x uitgegeven kan worden… Het is niet erg om geld uit te geven aan bepaalde zaken (denk kleding, auto’s, uit eten) zolang je maar je prioriteit daar legt. Je kunt immers niet een dag shoppen en veel aan kleding uitgeven, en dan het ook nog nodig hebben voor de hypotheek, verzekeringen en om te sparen.

Ontsladebaas budgetteert door prioriteiten te stellen. Mijn eerste prioriteit is zorgen voor passief inkomen voor later. Hoe kom je daar? Door te investeren in zaken die in waarde toenemen, of cash flow opleveren, of beiden. Dat is prioriteit nummer één. Dus begint ontsladebaas elke keer als het salaris binnenkomt met een x-bedrag per maand toe te wijzen aan de categorie investeringen. Deze categorie kan overigens uit een aantal subcategorieën bestaan.

Mijn tweede prioriteit is een dak boven mijn hoofd op dit moment. Dat betekent dat ik elke maand netjes mijn hypotheek betaal, de bijdrage aan de vereniging van eigenaren overmaak, mijn energie betaal, kortom, voor de vaste lasten zorg.

Als laatste budgetteer ik voor de leuke dingen, de zaken zoals vakanties, kleding, gadgets, cadeautjes, noem het maar op. Net zo lang tot mijn beschikbare inkomen van die maand weer op is.

Pay yourself first

Zoals je ziet, geeft de prioriteit van de onderdelen van je budget aan waar je als eerste je geld aan uitgeeft. Door investeren als eerste categorie te budgetteren, zorg ik ervoor dat er altijd geld is voor mijn investeringen. Ik betaal mezelf als eerste, en dan pas de rekeningen, en dan pas de leuke dingen. Hoe vaak komt het niet voor, dat mensen willen sparen of beleggen, en ze aan het eind van de maand geen geld meer over hebben om te sparen? Dat voorkom je door prioriteiten te stellen. Vind je op vakantie gaan het allerbelangrijkste wat er is? Geen probleem! Het is jouw budget, dus jij bepaalt!

Flexibel budgetteren

Het kan natuurlijk prima zo zijn dat je een keer een maand teveel uitgeeft aan één categorie. Ben je duurder uit eten geweest dan je gepland had bijvoorbeeld? Geen probleem! Wat je dan doet is niet bij de pakken neerzitten, “zie je wel, budgetteren werkt niet”, maar je past je aan. Als iemand op dieet is ineens iets eet dat niet past, stop je dan maar met je dieet? Of corrigeer je de fout, en probeer je een dag later iets gezonder te eten om te corrigeren? Stel in mijn voorbeeld van het uit eten gaan, je budgetteert 100 euro per maand aan deze categorie. Je budgetteert ook 500 euro per maand aan investeren en 50 euro per maand aan gadgets. Je geeft per ongeluk 110 euro uit aan een restaurant, dus je komt 10 euro te kort. Wat doe je dan? Je bepaalt je prioriteiten en past je aan. Je budget voor die maand verandert gewoon een beetje. Waar ligt je prioriteit? Bij gadgets? Dan heb je deze maand dus nog 490 euro om te investeren! Uiteraard zal ontsladebaas prioriteit leggen bij investeren, en die maand dus de correctie op de gadgetscategorie plaatsen.

Op deze manier maak je budgetteren flexibel, haalbaar, en laat je het met je (veranderende) prioriteiten mee bewegen. Dat is het recept voor succes!

Hoe budgetteren jullie?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.