Financieel plan voor 2017

De tweede post op ODB! Een beetje laat om in mei nog een financieel plan te posten, maar beter laat dan nooit. Eind december heb ik braaf de balans opgemaakt en een plan gemaakt voor het komende jaar.

De uitgangssituatie

In 2016 is er een hoop veranderd in mijn leven. Zo ook in mijn financiële situatie. Ik heb namelijk een huis gekocht. Hoewel ik dus voor 2016 heb gebudgetteerd heb ik geen grote doelen nagejaagd. Dit verandert in 2017. Voor dit jaar is het een doel mijn emergency fund (geld voor noodgevallen) aan te vullen naar ~3x mijn netto maandinkomen. Daarna was het tijd voor investeringen.

Ik ben zelf een grote fan van de aandelenmarkt. De rendementen die daar historisch behaald worden zijn zo’n 8-9%. Uiteraard is dit met grote pieken en dalen, verwacht dus niet heel gestaag elk jaar 9% te verdienen. Dit geldt wel als je naar de hele lange termijn kijkt, denk aan minimaal 10 jaar. Dit rendement is nodig om vermogen op te kunnen bouwen, iets wat op een spaarrekening helaas niet lukt met de huidige rentestanden. Daarnaast is het mogelijk om een goede risicospreiding te vinden op de markt, door het kopen van brede indexfondsen. Dit zijn fondsen die het beheerde vermogen beleggen in een onderliggende index, bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P500. Daarmee koop je dus niet de aandelen van een bedrijf, maar van 500 bedrijven.

Een goede beleggingsportefeuille levert passief inkomen op. Door de gemiddelde historische rendementen is het mogelijk om elk jaar zo’n 3-4% van de portefeuille te verkopen en op te nemen als passief inkomen, zonder dat de totale waarde van de portefeuille minder wordt. Hiermee wordt rekening gehouden met zaken als inflatie. Dit betekent dat een portefeuille van 100.000 euro elk jaar 3000-4000 euro passief inkomen oplevert.

Naast aandelen (en obligaties) kan vastgoed ook een goede investering zijn. Het levert namelijk een maandelijkse stroom inkomsten op, in de vorm van huur. Daarnaast is het mogelijk om waardevermeerdering te realiseren door een goede verbouwing of andere upgrade van het pand.

Financieel plan

In december vorig jaar besloot ik samen met een collega te investeren in vastgoed voor verhuur. Deze collega heeft al een aantal appartementen in de verhuur, en wil samen met mij investeren. De partnership die we hiervoor hebben opgezet zorgt ervoor dat ik met relatief weinig instapkapitaal kan deelnemen. Hij heeft wat meer vermogen dan ik, en ervaring met vastgoed, en ik heb kennis van de lokale markt en zal meer werk op me nemen tijdens de zoektocht naar een pand en de aankoop daarvan.

Doel is dus de aankoop van een verhuurwoning, om passief inkomen te verkrijgen. Na de aankoop van dit pand zal ik mijn noodfonds vergroten naar 5x mijn netto maandinkomen, om ook financiële tegenvallers van de investering op te kunnen vangen. Het doel is dit voor het einde van 2017 voor elkaar te hebben.

De huidige Nederlandse woningmarkt gooit echter een beetje roet in het eten. De huizenprijzen stijgen momenteel zo hard dat rendementen op verhuurpanden erg onder druk staan. In overleg hebben mijn collega en ik besloten om nog heel even buiten onze gemeente te zoeken naar een geschikt beleggingspand, en anders nog even te wachten tot de markt weer gunstiger wordt om in te stappen. De kans is dus groot dat ik dit jaar geen beleggingspand meer zal kopen. Dat houdt in dat ik mijn belegbare vermogen in aandelen en obligaties laat staan, en ook wat ga experimenteren met crowdfunding en peer-to-peer lending.

Wat zijn jullie investeringsdoelen voor dit jaar?

2 Comments

    1. Bedankt voor je reactie! Het aflossen van je hypotheek is een interessant onderwerp. Ik heb echter besloten volledig in te zetten op investeren in plaats van aflossen, aangezien ik slechts 1,90% bruto (~1,45 netto) betaal en verwacht een veel beter rendement te halen op beleggingen in aandelen en obligaties.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.