Miniserie: Eerder stoppen met werken kan niet (deel 1)

Stoppen met werken, dat kan toch helemaal niet?

Je hoort het vaak van mensen als je aangeeft eerder (zelfs heel veel eerder) te willen stoppen met werken. Dat kan toch niet! Mensen zijn zo gewend geraakt aan het werken tot je 65e 67e voor mijn generatie waarschijnlijk 75e, dat ze niet weten dat er ook andere opties zijn. Als ik mensen hoor praten over “ach wat geeft het, je moet je hele leven nog werken” dan kriebelt het bij mij. Maar ik merk dat ik steeds minder vaak hier iets van probeer te zeggen. Maar steeds als ik probeer uit te leggen dat je echt eerder kan stoppen wordt ik aangekeken alsof ik gek ben. Ik ben maar gestopt met het geven van dit soort adviezen, het helpt blijkbaar niet.

Ook daaarom ben ik deze website gestart. Ik wil bloggen om te laten zien dat het wél kan. En in deze miniserie wil ik ingaan op mijn strategie, doelen, en de achterliggende theorieën die ik daarvoor gebruik.

Wat je daarvoor nodig hebt is passief inkomen. Dat kan je vekrijgen uit meerdere bronnen. Zo kan je beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed, crowdfunding leningen, als stille venoot in een startup, noem het maar op. Die investeringen leveren, als het goed gaat, rendement op. Dat rendement is het bedrag dat je elke maand als passieve cashflow kan opnemen, althans, dat is de basis.

Stoppen met werken kan dus wél!

Stoppen met werken is dus eenvoudig. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je je kosten kan dekken met het rendement van je geïnvesteerde vermogen. Hoeveel vermogen je daarvoor nodig hebt ligt aan je uitgavepatroon (dat bepaalt hoeveel cashflow je nodig hebt) en aan je verwachte rendement.

Dit verwachte rendement kan enorm fluctueren, van 0% rente op je spaarrekening, via 4-5% rente op crowdfunded leningen, 8-9% historisch (gemiddeld) rendement op de aandelenmarkt, tot 10-20+% rendement op vastgoed (mogelijk door waarde toe te voegen aan een woning). Ook zal je, naarmate het moment van stoppen met werken dichterbij komt, je minder risicovol willen gaan beleggen. Dat laat echter wel je verwachte rendement dalen.

Heel globaal kunnen we stellen dat tijdens de opbouwfase van je vermogen, aan het begin van de loopbaan om je baas te ontslaan, een rendement van zo’n 7-8% reeël is. Let wel, dit is geen garantie dat je dat elk jaar haalt! Dit is een gemiddeld rendement dat over vele jaren gehaald kan worden, met grote ups en downs. Hoe dit rendement te behalen valt wordt in de volgende post van deze serie behandeld.

Tijdens je pre-pensioen, het moment dat de baas ontslagen wordt, zal je verwachte rendement ongeveer 4% zijn. Ook dit is op basis van een berekening en een methode op het gebied van financiële onafhankelijkheid, de “Safe Withdrawal Rate“. Ook hier zal ik in een volgende post in deze serie verder op ingaan.

Tot slot verandert er een hoop in je leven, en daarmee in je uitgavenpatroon. De gemiddelde uitgaven van Ontsladebaas zijn zo’n 1.500 euro per maand. Dat is als eenverdiener in een relatief goedkoop koophuis, zonder kinderen. Over tien jaar ziet het leven er heel anders uit, met misschien wel een duurder huis en wie weet ook wel kinderen. De uitgaven zullen dan ongetwijfeld hoger zijn dan de 1.500 die ik nu heb. Daarna, als de kinderen het huis uit zijn, en de hypotheek volledig is afbetaald, vallen de maandelijkse uitgaven misschien wel terug tot onder het niveau waar ze nu liggen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden in je berekeningen.

Zijn jullie er van overtuigd dat het mogelijk is om veel eerder te stoppen met werken?

2 Comments

  1. Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is, het kost alleen moeite om mensen hiervan te overtuigen. Ik vind het super dat je er op deze leeftijd al mee bezig bent, alle succes gewenst!

    1. Ik probeer dat niet meer te doen. Werkt gewoon niet namelijk. Het idee dat FIRE niet mogelijk is zit zo diep dat je dat met 1 gesprek niet oplost. Dankjewel!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.