Beleggen of gokken?

Beleggen of gokken: niemand weet wat de beurs morgen gaat doen. Of hij stijgt of daalt. Ook bij een enkel aandeel weet je dat niet (en als je het wel weet mag je er niks mee doen). Veel mensen vergelijken beleggen met gokken. Je weet immers niet of je wint of verliest.

Beleggen of gokken?

Deze mensen refereren aan een fenomeen dat timing the market genoemd wordt. Dit is het proberen te bepalen wat de beste in- en uitstapmomenten zijn. Met andere woorden, het voorspellen van wat de beurs gaat doen. Ook het kiezen van de aandelen die het helemaal gaan worden valt voor mij onder gokken.

Gisteren las ik dit artikel op LinkedIn, waarin iemand beschrijft hoe hij voor zijn dertigste een beleggingsportefeuille van meer dan 250.000 dollar bij elkaar kreeg. Erg indrukwekkend, en zeker iets om trots op te zijn. Ik raad jullie aan het artikel door te lezen. Je zal zien dat hij een paar goede punten maakt, maar ook een paar slechte. Toen hij op de beurs begon te beleggen deed hij dat in 5 losse aandelen. Tricky! Deze 5 bedrijven hadden heel goed failliet kunnen gaan. Die kans is altijd aanwezig. Wat was er dan gebeurd? In elk geval geen LinkedIn bericht over zijn successen op de beurs…

Daarnaast, tijdens de crisis van 2008, leende hij geld om aandelen aan te kopen in een lage markt. Achteraf gezien is dat slim. Die aandelen zijn superveel meer waard geworden, en door te lenen kon hij meer kopen en dus meer rendement maken. Op dat moment wist echter niemand waar de bodem was. Voor hetzelfde geld had de daling veel langer doorgezet.

Passief, spreiding, buy-and-hold

Het zal inmiddels duidelijk zijn, ik ben een fan van een passieve strategie. Koop brede indexfondsen, koop elke maand, verkoop nooit. Dat is in een notendop mijn strategie. In het artikel op LinkedIn staan ook een aantal goede zaken: de auteur beschrijft hoe hij zoveel mogelijk van zijn geld spaarde, in plaats van het uit te geven. Daarnaast houdt hij vast aan zijn strategie. Dat is een goede zaak, want ook al ben ik het persoonlijk niet met zijn strategie eens, jezelf vasthouden voorkomt dat je emotionele beslissingen neemt.

Vinden jullie wat te zeggen voor een actievere beleggingsstrategie?

3 Comments

  1. Geld lenen om te beleggen vind ik altijd een no go. Hoeveel mensen zijn daar wel niet mee het schip in gegaan? Ik noem dat LinkedIn verhaald dus gewoon een mazzeltje.
    Over individuele aandelen of indexfondsen kun je inderdaad twisten. Ik beleg wel in individuele dividendaandelen, maar hanteer in principe wel een buy and hold strategie. En ja, dan heb je de kans dat er een bedrijf omvalt. Maar als je voldoende spreidt, zowel in bedrijven, sectoren als regio’s, kun je de impact daarvan behoorlijk verkleinen.

    Als een bedrijf in de ETF failliet gaat zal de waarde van het ETF namelijk ook navenant dalen (met het gewicht in de portefeuille).

  2. Actief beleggen is best leuk, maar zelfde levert dit meer rendement op dan een index fonds. Mogelijk zijn dividend aandelen nog wel een uitzondering op deze regel, maar dan moet je je huiswerk wel heel goed doen. Tis maar net waar je voorkeur ligt.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.