Beleggingsportefeuille – die van Ontsladebaas

Een week geleden schreef ik deze post over de opbouw van een beleggingsportefeuille. In deze post ga ik in op mijn specifieke situatie. Practice what you preach :-).

Mijn persoonlijke beleggingsportefeuille

In de post van zes dagen geleden beschreef ik een standaard portfolio dat uit drie fondsen bestaat: Europese aandelen, Amerikaanse aandelen en obligaties. Als deze drie fondsen voldoen aan de drie regels van een goed fonds dan geeft deze beleggingsportefeuille een goede risicospreiding.Ik hou mezelf aan deze strategie. Wel heb ik een aantal aanpassingen gemaakt, die ik hier wil onderbouwen.

Mijn portfolio is als volgt verdeeld. Dit is de doelverdeling, momenteel is de werkelijke verdeling iets anders.

  • 10% in mijn “play fund”
  • 14% in obligaties (leeftijd – 10)
  • 76% (restant) in aandelen

Play fund

Ik heb als doel een 10% play fund waarmee ik beleggingen doe die ik anders nooit zou doen, omdat ze niet passen in een passieve beleggingsportefeuille van indextrackers. Dit play fund bevat mijn crowdfunding, cryptocurrencies, en losse aandelen Tesla. Crowdfunding is slechts een uitprobeersel. Ik ben net begonnen in twee projecten, en ben niet van plan hier op korte termijn meer geld in te steken. Laten we gewoon maar eens zien wat hiermee gebeurt.

Cryptocurrencies zijn digitale munten, ik bezit bitcoin, ether en litecoin. Ik heb een portefeuille van 500 euro in crypto’s momenteel, die flink gegroeid is in de afgelopen maand. Wie weet is het een bubbel, wie weet zet het door. Ik verkoop in elk geval niet, maar zal ook niet bijkopen. Het doel is deze op lange termijn aan te houden, maar wel mijn winst nemen wanneer de waarde echt omhoog springt. Zodra mijn crypto’s 5x waard zijn wat ze waren (totaal 2.500 euro) verkoop ik voor 500 euro en laat ik de rest voor wat het is. Mochten de munten dan om wat voor reden dan ook toch falen, dan heb ik geen verlies. Een target van 5x de inleg is ambitieus maar bij een veelbelovende technologie als de blockchain niet onmogelijk.

Als laatste de aandelen Tesla. Ik bezit 3 aandelen, samen ongeveer 1.000 euro waard op dit moment. Past niet binnen een beleggingsportefeuille die uit indexfondsen bestaat, ik weet het. Maar ik geloof in dit bedrijf, in het concept van electrisch rijden, en in Elon Musk, de CEO. Dit bedrijf heeft echt de toekomst.

Mijn play fund is momenteel veel te groot, zo’n 20% van mijn totale portefeuille. Dat komt deels door de crowdfunding, die ik heb toegevoegd om daar mee te experimenteren, en ook door de recente stijging in de waarde van mijn cryptocurrencies. Alhoewel ik nu niet ga verkopen zal ik voorlopig ook zeker niks aankopen in deze categorie, tot hij weer netjes rond de 10% zit.

Obligaties

Mijn obligaties moeten zo’n 14% van mijn portfolio beslaan. Daarin zit ik nu iets te laag, mede door de stijging in het play fund. Dat betekent dat ik voornamelijk obligaties zal aankopen bij de volgende maandelijkse aankoop (ik herbalanceer vooralsnog alleen door bij te kopen in categorieën die achter blijven). Deze volledige categorie is belegd in een ETF die in euro covered bonds (in euro’s gedenomineerde obligaties met onderpand) belegt. Deze categorie is een van de veiligste obligaties, in tegenstelling tot bijvoorbeeld high yield obligaties in meer riskantere ondernemingen. Die leveren welliswaar meer rendement op, maar dragen ook een groter risico en het doel van obligaties in de beleggingsportefeuille is juist het verlagen van risico.

Aandelen

De grootste categorie is aandelen, waar ik normaal aanbeveel om 50/50 te beleggen in Europa en Amerika, in brede indexen. Voor Europa kies ik voor de Eurostoxx 600, voor Amerika de S&P500. Deze fondsen zijn extreem divers. Mijn eigen portefeuille is niet 50/50, maar 45/45/10, waarbij die 10% van de aandelen belegd is in een index die zo’n 50 grote informatie- en technologiebedrijven bevat. Dit is een meer volatiele belegging (bewegelijker) maar hij heeft in mijn ogen op termijn ook meer groeipotentie dan andere marktsectoren, vandaar dat ik hierin durf te beleggen. Kijkende naar ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, data-analyses, en zaken zoals de blockchain, geloof ik in deze sector. Ondanks dat geloof beperk ik mijn risico tot slechts 10% van mijn aandelen.

Wellicht dat ik in de toekomst nog een deel opkomende markten (China, India, Brazilië etc) toevoeg, aangezien die historisch gezien een beter groeipotentieel hebben dan ontwikkelde markten zoals Europa en de VS. Voor nu laat ik het in elk geval zo.

Vastgoed

Vastgoed heeft nu geen plaats in mijn beleggingsportefeuille. Wel staat deze in mijn Excel spreadsheet, echter met een doelallocatie van 0%. Ik heb een voorliefde voor vastgoed en zou graag hierin investeren. Voor nu zijn de huizenprijzen echter zo hoog dat het niet rendabel is om een pand te kopen en te verhuren. Mocht ik echter ergens een goede deal vinden, dan ben ik zeker van plan hierin te stappen.

Wat vinden jullie van mijn portfolio? Wat zouden jullie anders doen?

1 Comment

  1. Met het playfund kun je wat stoom afblazen en risico’s nemen terwijl de bulk van je portefeuille in de indexbeleggingen gewoon verder blijft renderen. Als je consequent zo blijft doorgaan komt dat helemaal goed op lange termijn.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.