Crowdfunding als alternatieve belegging

Naast aandelen en obligaties kan je ook beleggen door middel van crowdfunding: leningen aan ondernemers, niet door één partij zoals een bank, maar door de crowd, waarbij iedereen een klein bedrag kan uitlenen. Crowdfunding, is het een nuttig instrument op weg naar financiële onafhankelijkheid, of kan je beter andere dingen doen om de baas te ontslaan?

Crowdfunding als investering

Om dit uit te zoeken heb ik zelf een deel van mijn play fund aangemerkt om te experimenteren met crowdfunding. Ik heb me op twee verschillende projecten ingeschreven, bij twee platformen. Het eerste platform is dat van SamenInGeld.nl. Zij bieden beleggers de mogelijkheid te investeren in hypotheken van vastgoedinvesteerders. Het voordeel voor de belegger is het lage risico, er rust immers een recht van hypotheek op het te financieren pand. Daarnaast is de financiering beperkt tot een deel van de waarde van het onderpand. Door dit lage risico is het rendement echter ook lager. Het project waar ik op heb ingeschreven betaalt 5,3%, met een looptijd van vijf jaar. Ik heb hier 250 euro op ingeschreven. Het project is inmiddels vol, dus het zal binnenkort van start gaan.

Het tweede project waar ik in geïnvesteerd heb is via crowdfunding van KNAB. Ik ben al jaren klant bij ze en heb een rekening voor crowdfunding aangemaakt. Het project waar ik aan meedoe heeft een looptijd van 4 jaar, tegen 8% rente. Ik heb hier 500 euro in geïnvesteerd. Ook dit project is inmiddels vol, en zal vanaf volgende maand beginnen uit te betalen.

Is crowdfunding zinvol?

Het is nog te vroeg om daar wat over te zeggen. Ik ben vooral benieuwd naar mijn eigen ervaringen. Crowdfunding is te vergelijken met obligaties, behalve dan dat obligaties makkelijk verhandelbaar zijn, een lening via een online platform is dat niet. Je moet in principe dus de looptijd uitzitten. Daarentegen fluctueert je investering niet zoals bij obligaties. Crowdfunding levert stabiele cashflow op, mits projecten geen default (betalingsprobleem) krijgen. Dat is uiteraard het grootste risico. Het maximale rendement is de rente waar tegen geld wordt uitgeleend. Er is dus alleen maar een negatief potentieel rendement. Aandelen kunnen in waarde dalen, maar ook stijgen. Leningen hebben van tevoren een maximaal haalbaar rendement, dat minder kan worden door defaults.

Voor nu ben ik niet van plan in meer projecten dan deze twee in te schrijven, maar we gaan het zien. Hou dit blog in de gaten voor mijn ervaringen als de projecten eenmaal een tijd lopen :-).

Doen jullie aan crowdfunding? En wat zijn de bevindingen?

10 Comments

 1. Ik vind het nog steeds een beetje eng, omdat je toch veel projecten ziet van mensen met weinig ervaring of bijzonder optimistische verwachtingen.

  1. Dat ben ik met je eens. Het voordeel bij SamenInGeld is de hypothecaire zekerheid, het rendement is echter laag. Bij andere platformen moet je goed kijken naar het project en de ondernemer inderdaad.

 2. Ik heb wel eens zitten rekenen, en ik vind de rendementen erg tegenvallen. Dat komt vooral door het veelal annuïtaire aflossingsschema, waardoor het daadwerkelijke rendement veel lager is dan de nominale rente.

  Naast angst is dat ook een reden waarom ik nog niet aan crowdfunding doe.

  1. Hoezo is het daadwerkelijke rendement lager dan de nominale rente? Bedoel je dat je niet x jaar dezelfde rente ontvangt? Je investering neemt ook af (door aflossing).

   1. klopt. Maar van het originele bedrag krijg je uiteindelijk minimaal dus minder aan rente inkomsten dan het voorgestelde percentage. Eens dat je dan ook alweer een deel van je investering terug hebt.

    1. Je rentepercentage blijft dus intact. Je behoudt je rente over je geïnvesteerde vermogen. Stel dat je de aflossing en rente zou herinvesteren kom je dus precies op een compounding interest uit.

 3. Voor ons het is gevaar vooral dat, indien bedrijven of projecten omvallen, je bijna altijd al je geld kwijt bent. Daar moeten dan weer heel veel succesvolle projecten tegenover staan om dat verlies goed te maken (en dan heb je nog geen rendement gemaakt met dat kapitaal). Kortom, alleen neerwaarts potentiaal, geen opwaarts potentiaal. Bij de beurs kan het op de lange termijn nog herstellen, dit is niet het geval bij crowdfunding.
  Kortom, wij zijn er dus klaar mee.

  1. Heb je helemaal gelijk in! Voorlopig blijf ik bij deze twee projecten en gaat de rest de beurs op (of een pand in als ik wat tegenkom voor een goede prijs).

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.