Goedkoop is duurkoop? Kwaliteit betaalt zich terug

Goedkoop is niet altijd voordelig

Bij veel financieel bewuste mensen zie je een trend om minder uit te geven, nog minder, nog minder. Vaak is dat goed. De kosten dalen en daardoor stijgt je savings rate en kan je eerder de baas ontslaan. Tot zover de basics. Sommige zaken zie je namelijk niet. Bijvoorbeeld de werkelijke kosten van goedkope producten. Goedkoop is duurkoop zeggen ze ook wel eens, en dat klopt.

Zo komt Ontsladebaas regelmatig in een van de goedkopere supermarkten van Nederland voor een heleboel producten. Melk is melk, is mijn redenatie. Ik wordt niet gelukkiger van het drinken van dure melk met een merk op de verpakking. Voor andere producten grijp ik wel naar het A-merk. Zo is er bijvoorbeeld maar één merk pindakaas voor mij :-).

Kleding

Ook op andere zaken ga ik liever voor kwaliteit dan voor goedkoop. Bijvoorbeeld met kleding. Toen ik nog studeerde kocht ik vaak overhemden bij de V&D. Voor 25-30 euro was je klaar. Maar… na een half jaar was je óók klaar! Doorgesleten ellebogen, andere slijtageplekken, en ODB kon weer naar de winkel. Voor mijn werk draag ik dagelijks overhemden. Ik ben inmiddels gestopt met het kopen van goedkope hemden, en kies voor iets meer kwaliteit. Heel bewust kies ik ervoor om overhemden van 60-75 euro te kopen. Ik heb een Italiaans merk gevonden waarvan de kwaliteit fantastisch is, de pasvorm mij als gegoten zit, en ook de uitstraling en de looks van de overhemden beduidend beter zijn dan bij de 25-euro-shirts. Is dat dan drie keer de prijs van een goedkoper shirt waard? Ja voor mij wel. Het allereerste overhemd dat ik van dat betreffende merk kocht heb ik nog steeds en ziet er nog als nieuw uit, nadat ik hem anderhalf jaar zeer regelmatig gedragen, gewassen, gestreken heb. Alleen daarom al is hij de prijs waard. Daarbij komt nog dat het er echt beter uitziet. Bezuinigen is dus niet altijd voordeliger op lange termijn.

Huizenjacht

Hetzelfde geldt voor huizen. Toen ik anderhalf jaar geleden mijn appartement kocht, had ik een mooie woning gevonden in een van de grote vier steden. Het betrof een relatief nieuw complex (bouwjaar 2012). In dezelfde wijk stonden ook oudere flats, jaren 70 en 80. Deze flats hadden grofweg dezelfde dimensies en hadden vraagprijzen van soms wel 20.000 euro minder! Een hoop geld… Maar dan moest er wel binnen enkele jaren een badkamer, keuken en/of vloer vervangen worden. De isolatie is in zulke woningen slechter dan in nieuwbouw, met bijbehorende extra stookkosten. Uiteindelijk zie ik die 20.000 dan alsnog in rook opgaan aan het vervangen van vanalles en nog wat, en woon je nog steeds in een oud huis. Ook hier dus de keuze gemaakt om iets meer geld uit te geven, en daarmee een hoop ellende voor te zijn. Tegen de tijd dat mijn badkamer en keuken vervangen moeten worden zijn we heel veel verder.

Hebben jullie ook voorbeelden waarbij je juist wél geld uitgeeft om op termijn voordeliger uit te zijn?

3 Comments

  1. Je hebt hier wel een sterk punt , wij zijn sinds 2 maanden ook van ons oudere huis naar een nieuwer (2014) appartement verhuist . Het is kleiner qua opp, en veel beter geïsoleerd , besparen we ook flink op gas en electriciteit . Ook onze wasmachine , droogkast , en ijs/vrieskast meteen vervangen door duurdere energiezuinige A++ versies . Is nu wel even door de zure appel bijten , maar het betaald zich wel terug. Ik volg jou blog met plezier . Groet Greet

    1. Dankjewel, leuk om te horen dat mijn blog wordt gelezen/gewaardeerd!

      Het wonen in een energiezuinige woning, en het gebruiken van A++ apparaten kan erg veel geld schelen. Toch zou ik niet adviseren om puur omwille van de energiebesparing allemaal nieuwe apparaten aan te schaffen. Die investering verdien je slechts heel langzaam terug. Uiteraard is het wel slim om elke keer als je toch al een nieuw apparaat moet aanschaffen te zorgen dat je de meest zuinige klasse kiest.

      1. Ik begrijp je reaktie, maar mijn droger moest ik zowiezo vervangen , omdat het één was (24jaaroud)met luchtafvoerbuis naar buiten en dat was hier niet mogelijk, en van de wasmachine was ik heel ontevreden , hij lekte water via de deur en dit natuurlijk na de garantie ! Die durfde ik echt niet gebruikten op ons app uit vrees voor waterschade. Vandaar ..

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.