Hoeveel is genoeg?

We willen meer verdienen, meer rendement maken, een grotere beleggingsportefeuille hebben. Allemaal in de zoektoch naar financiële onafhankelijkheid, of meer luxe.

Maar hoeveel is genoeg?

Is 100.000 euro opgespaard voldoende? Waarschijnlijk niet om significant eerder met pensioen te gaan. Wel om keuzes te hebben. Om eerder de baas te ontslaan is meer geld nodig. In de orde van 500.000 tot een miljoen euro. Volgens de 3,5% regel kan je met een vermogen van 500.000 euro 17.500 per jaar netto opnemen uit je vermogen zonder in te teren. Is nog net geen 1.500 per maand genoeg om van te leven? Misschien wel als je weinig kosten hebt, of als je nog een verhuurd appartement hebt. Willen we meer luxe? Dan hebben we meer vermogen nodig. Of meer dan één pand verhuren. Zijn tien appartementen voldoende? Of 100?

Ook voor mij is dit een grijs gebied. Wat is mijn doel? Ik wil op mijn veertigste financieel onafhankelijk zijn. Dat betekent voor mij dat ik niet meer voor een baas hoef te werken. Tegen die tijd moet er dus voldoende passief inkomen zijn om van te kunnen leven. En hoeveel genoeg is, is dus afhankelijk van je levensstijl. Kan ik leven van die 1.500 per maand, of heb ik liever een luxe leven, met een groot huis, een sportwagen, etc? Dan heb ik misschien wel 5.000 per maand nodig, oftewel 60.000 per jaar. Dat vertaalt naar 1,7 miljoen onder de 3,5% regel. Misschien ben ik als ik 40 ben financieel onafhankelijk, in de zin dat ik dan al mijn kosten kan dekken. De keuze om dan nog een paar jaar door te werken voor extra luxe is altijd aanwezig. Dat is wat geld brengt, keuzes om te doen wat je wil doen, in plaats van wat andere mensen willen dat je doet.

Hoeveel is voor jullie genoeg?

3 Comments

  1. Tsja, weet nog niet hoeveel ik genoeg vind. Ga ik binnenkort eens wat beter naar kijken.
    Had je vast wel je vizier: de baas die je niet kunt ontslaan, genaamd de fiscus, blijft wel zijn hand ophouden wanneer je bijvoorbeeld 500.000 euro hebt. Van die 1500 euro per maand moet je die baas dus ook betalen..

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.