Samenwonen en financiën, hoe regel je dat?

Een korte post op ODB vandaag. Allerlei prive- en werkverplichtingen dus ik heb helaas geen tijd om weer een artikel van 1000 woorden te schrijven. Ach is ook wel eens lekker :-). Vandaag wil ik het hebben over samenwonen en financiën en hoe je daarmee om kan gaan. Geld is namelijk altijd een belangrijk punt in een relatie.

Samenwonen – ieder zijn eigen geld

Ik adviseer in elk geval iedereen, om zeker in het begin, allebei je eigen rekeningen te behouden als je gaat samenwonen. Gebruik slechts een gezamelijke rekening voor de gezamelijke kosten. Dat is wel zo eerlijk. Ik woon inmiddels zo’n 2 maanden samen met mijn vriendin. Onze situatie is dat ik fulltime werk en een eigen koopappartement bezit. Zij studeert nog en werkt parttime in haar bijbaan. Twee maanden geleden is vriendin bij me ingetrokken. Financieel hebben we dat zo simpel mogelijk geregeld. Ieder behoudt zijn eigen rekeningen. We hebben wel een gezamelijke betaalrekening geopend, waar we beiden elke maand 300 euro op storten. Wat daarvan betaald wordt zijn slechts de gemeenschappelijke kosten: boodschappen, gezamelijke verzekering, verwarming, water, electra, en het tv/internetabonnement.

De hypotheek blijf ik gewoon betalen. Dat deed ik al voordat vriendin bij mij kwam wonen en het huis blijft van mij, dus die situatie verandert niet. Dat betekent wel dat vriendin lekker goedkoop hier woont. Ze hoeft immers zelf geen kamer te huren of iets dergelijks. Wel is de afspraak dat zodra zij na haar afstuderen een echte baan heeft, ze een vaste bijdrage per maand voor de woonlasten gaat betalen. Dit is een win-win, want zij betaalt dan veel minder dan wanneer ze zelf zou huren, en ik krijg een bijdrage voor de woonlasten die ik nu zelf al kan betalen. Voor allebei wat extra’s dus.

Gezamelijk sparen

De 300 euro per persoon die we nu inleggen is ruim genomen. Voor de kosten die we maken schat ik zo in dat er elke maand een bedrag van zo’n 150 euro overblijft. Dat geld blijft lekker van ons samen. Kunnen we een keer lekker van uit eten, of na een paar maanden onze vakantie van betalen (in plaats van dat ieder voor zich betalen). Zo hebben we allebei een incentive om samen te sparen, door zuinig te zijn met energie (de teruggave elk jaar!) en de boodschappen.

Hoe regelen jullie de gezamelijke financiën als die er zijn? En zijn er zaken waar wij nog op kunnen letten volgens jullie?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.