Een financiële meevaller

Ik heb mazzel gehad deze week, ik ontving een kleine financiële meevaller. Of nou ja, klein. Het bedrag betrof bijna 2 netto maandsalarissen! Lekker dus! Dat is goed voor de savings rate van deze maand.

Dit geld komt niet uit een erfenis of een loterij. Sterker nog, het is geld dat al meer dan anderhalf jaar aan mij toebehoort maar ik heb het nu pas ontvangen. Ik ben destijds op de snelweg aangereden, toen ik nog een eigen auto had, en de claim via de verzekeraar heeft dus anderhalf jaar geduurd. Eindelijk mijn geld weer terug. Ik had er zelfs niet meer op gerekend, dus mentaal was het al afgeschreven. Daarbij komt dat ik deze aanrijding meemaakte voordat ik heel nauwgezet mijn financieën bijhield, dus dit is een echte meevaller.

Wat te doen met financiële meevallers

Gratis geld, iets dat je eerst niet had en nu wel en waar je niks voor hebt hoeven doen. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om zo’n bedrag te verbrassen. Een goede fles whisky, een dure vakantie, nieuwe laptop, en weg is het. Maar dat maakt niet uit want eerst had je het ook niet. Dat is niet mijn plan. Het klopt dat dit geld geen onderdeel was van mijn financiële plan van dit jaar, maar toch, het kan enorm helpen in je financiële doelen. Ik wil dus het grootste deel gebruiken voor mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Het bedrag is helaas niet zo groot dat ik mijn hypotheek volledig kan aflossen of een beleggingspand kan kopen, maar alle kleine beetjes helpen, zeker als het 5-6 maanden van spaarsaldo zijn :-). Mijn idee is van 10-20% leuke dingen te doen, die ik anders niet gedaan zou hebben, en 80-90% te investeren in mijn beleggingsdoelen.

Waarschijnlijk zal ik niet het hele bedrag investeren op de beurs, maar een groter deel cash gaan aanhouden dan mijn huidige noodfonds, dit omdat er in de komende maanden wat zaken gaan veranderen en cash nog steeds king is in onzekere tijden. Er bestaat ondere andere de kans dat ik zelf een auto ga kopen, en in dat geval wil ik die cash kunnen betalen in plaats van te financieren.

Wat raden jullie mij nog meer aan? Hebben jullie wel eens een financiële meevaller gehad? Hoe heb je dat toen gebruikt?

3 Comments

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.