Gekte op de beurs

beursgekte

Zoals ik al eerder schreef ben ik fan van passief beleggen in goedkope indexfondsen. Maar daarnaast hou ik 1 los bedrijf aan: Tesla, waar ik drie aandelen van bezit. Gewoon voor de leuk, omdat ik geloof in het bedrijf, elektrisch rijden, en CEO Elon Musk. Het rendement op Tesla is erg goed geweest het afgelopen jaar. Dit had vooral te maken met de gekte op de beurs, het aantal kopers van het aandeel was overweldigend. De primaire reden hiervoor is de speculatie dat Tesla in de toekomst enorm veel winst kan gaan maken.

Speculatie

Met een aandeel koop je een stuk eigendom van een bedrijf, en daarmee een deel van de toekomstige winst en cash flow, maar Tesla maakt al jaren verlies. Het bedrijf zou daarom niet veel waard mogen zijn. Toch gokken veel beleggers op een rooskleurige toekomst. Ik geloof daar ook wel in, maar de mate waarin dat nu gebeurde was wel erg overdreven. Tesla was op het hoogtepunt meer waard dan Ford, een bedrijf dat miljarden winst maakt.

Een paar dagen geleden zagen we dit terug in een correctie op de koers van Tesla. Een hoop beleggers hebben hun posities verkocht, winst genomen, en dat was te zien in flinke verliezen. Desondanks is het aandeel nog steeds veel waard, en is de koers sinds een jaar geleden zo’n 50% hoger! Ik hou voorlopig lekker vast aan mijn drie aandelen, en koop en verkoop niks bij. Met de start van de productie van de Model 3 hoop ik dat Tesla eindelijk winst gaat maken, dat is op de langere termijn goed voor mij.

 

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.