Riskante beleggingen

Zoals ik al eerder schreef heb ik een tijd terug 500 euro geïnvesteerd in cryptocurrencies. Een erg hete markt, maar ook een die naast alle ups een hoop downs kent. 

Cryptocrashes

Een korte tijd was er maar voor nodig. Nadat ik was ingestapt in bitcoin, ether en litecoin, schoot de markt omhoog. Hij was al aan een opmars bezig, maar die zette  flink door. Enkele weken later stond ik op een plus van zo’n 40%. Een klein deel in mij, het hebberige deel, baalde dat ik niet mijn volledig belegbare vermogen had geïnvesteerd. Ik zou dan in enkele weken tijd zo’n 4.000 euro verdiend hebben. Best aantrekkelijk. Ondanks dat ik hier toch een beetje van baalde wist ik dat ik rationeel moet blijven. Het enige dat ik heb gedaan in de tussentijd is herbalanceren tussen de drie munten. Zelfs dat was misschien overbodig, maargoed.

Vandaag is mijn cryptoportefeuille maar een paar procent meer waard dan de initiële inleg. Er heeft zich namelijk een flinke correctie voorgedaan op de markten, waarbij een flink aantal cryptocoins onderuit is gegaan. De grotere munten zoals bitcoin en ether verloren enorm ten opzichte van hun all time highs die ze enkele dagen eerder neerzetten. De reden voor deze onrust op de markt is onder andere een voorgestelde fork van de bitcoin, een soort splitsing van de munteenheid in twee nieuwe munten.

Deze huidige “crash”, als je het al zo mag noemen, kan ik nog wel handelen. Mijn inleg is beperkt tot enkele honderden euro’s die ik bereid ben te verliezen. Goed, ik zal er van balen, maar het doet me verder geen pijn. Dat was heel anders geweest als ik al mijn belegde vermogen in crypto’s had gestopt. Ook dan was ik nu op dit moment weer break-even geweest, maar wat als de daling doorzet en de koersen nog een keer 40% zakken?

Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk diversificatie is. Van de week las ik een onderzoek naar safe withdrawal rates voor portefeuilles met en zonder obligaties. Dat is een post voor een andere dag, maar de conclusie was dat diversificatie je helpt te overleven als de markten crashen. Dat geldt dus ook voor niet-traditionele beleggingen zoals cryptocoins.

 

3 Comments

    1. Ik heb alles aangehouden ja. In de tussentijd mijn posities ook wat vergroot, door een deel van mijn te beleggen vermogen elke maand in crypto te stoppen, maar ook door met een deel te daytraden. Daarmee aardig wat klappers gemaakt maar ook wat missers. Nu doe ik dat niet meer, en blijf ik buy en hold in deze munten. Dat gaat tot nu toe goed.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.