Geven aan goede doelen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik geef niet aan goede doelen. Als ik aan alle goede doelen zou geven dan zou ik er zelf een worden namelijk. Daarom wil ik ook niet al die spam hebben, met de vraag of ik donor wil worden.

Goede doelen

Ik krijg geen collectes aan de deur. Dat is een bijkomstigheid van het wonen in een appartement. Maar in de stad waar ik woon staan collectanten erg vaak op straat om je aan te spreken als je langs loopt. En ik heb daar geen behoefte aan. Ik wil namelijk in principe geen geld geven aan goede doelen. Ik ben namelijk niet van mening dat mijn geld goed gebruikt wordt. Zeker niet als je leest over allerlei schandalen die plaatsvinden bij non-profit organisaties en directeuren die in sportauto’s rijden. Dat hoef ik niet te sponsoren, dankjewel. Daarnaast past het weggeven van (veel) geld niet in een strategie van financieel onafhankelijk worden.

Nu besef ik heel goed dat ik in een luxepositie verkeer. Mijn situatie van genoeg geld verdienen om te kunnen beleggen en aan mijn onafhankelijke toekomst te werken is in ons land al een voorrecht. Laat staan in veel andere landen, waar het hebben van voldoende eten voor je kinderen een zorg kan zijn. Dat is heel schrijnend, maar lastig om effectief iets aan te veranderen.

Dan geef ik liever mijn tijd in plaats van geld weg, in de vorm van vrijwilligerswerk. Dat heb ik jaren gedaan als sporttrainer en organisator van sportkampen. Door dit soort vrijwilligerswerk kunnen veel kinderen sporten. Ook voor ouders met weinig geld is dat mogelijk, omdat de sporttraining zelf gratis is, een lidmaatschap van een vereniging kan in sommige gevallen door de gemeente gesponsord worden.

In de toekomst wil ik vrijwillig gaan werken voor bijvoorbeeld de voedselbank, of door (schuldhulp)maatje te worden. Dat zijn in mijn ogen nuttige werkzaamheden waar je heel direct een impact mee maakt.

Geven jullie geld of tijd aan goede doelen?

2 Comments

  1. Ik geef zowel geld als tijd. Ik geef vooral geld aan lokale organisaties. Ik weet gewoon dat daar al minder aan de strijkstok blijft hangen dan bij de grote landelijke organisaties. Daarbij is er bij het geven van geld nog belastingvoordeel te behalen als de organisatie een ANBI status heeft (zie hier http://stoppenvoormijnvijftigste.nl/?p=122 ). wat mij betreft zeker de moeite.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.