Indexbeleggen: 3.000 bedrijven

Ik bezit bijna 3.000 bedrijven. Eat that, baas, met je ene bedrijf! Haha, alles met een korreltje zout natuurlijk, maar sinds vandaag is het wel waar. Mijn beleggingsportefeuille is aangevuld met een enorm divers fonds dat het aantal aandelen waar ik in beleg bijna op de 3.000 brengt. 

Indexbeleggen

Door aandelen te kopen bezit je kleine delen van een bedrijf. Daarmee bezit je dus (soms) een stukje stemrecht en het recht op de toekomstige winst of cash flow. Je kan al je geld inzetten om aandelen Apple te kopen, maar als de volgende iPhone tegenvalt dan heb je kans dat al je spaargeld verdwijnt. Verstandiger is dus om in brede indexfondsen te beleggen, een strategie waar ik heilig in geloof. Mijn strategie is simpel: ik houd mijn leeftijd – 10 aan als percentage obligaties, en de rest in aandelen. Momenteel bestaat mijn portefeuille dus uit 14% obligaties en 86% aandelen. Deze aandelen verdeelde ik 50/50 over Amerika en Europa. De index die ik daarvoor gebruik zijn de S&P 500 en de Euro Stoxx 600.

Al een tijd was ik bezig met uitzoeken hoe ik verder kon diversificeren. Met name opkomende markten waren hierbij interessant. Enerzijds omdat die meer groeipotentie bieden, maar ook om in andere continenten en valuta actief te zijn. Uiteindelijk koos ik voor een ETF die de “MSCI Emerging Markets Investable Market Index” volgt en momenteel in 1.886 aandelen belegt. De spreiding is over onder andere Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en voor een klein deel de minder ontwikkelde delen van Europa.

De nieuwe verdeling van mijn fondsen is 40/40/20 US/EU/Emerging markets. En het leuke is dit:

indexbeleggen - wereldwijd

Een werkelijk wereldwijd portfolio!

 

15 Comments

  1. Ik kies voor de goedkoopste optie. Bij mijn broker is dat niet altijd Vanguard. Sommige fondsen zijn bij DeGiro gratis (geen transactiekosten) dus die hebben dan de voorkeur.

   1. Met de info die ik heb kom ik tot de conclusie dat het het aandeel met ticker EEM is. ISIN code US4642872349 hoort hierbij. Deze ETF heeft een management fee van 0,71% volgens de website van Morningstar. Dat is toch stukken meer dan bijvoorbeeld ticker VXUS van Vanguard.

    Of het gaat bij jou om een andere ETF, of deze ETF is wel degelijk vrij prijzig.

      1. Dat klopt ja, en het betekent dat je naar de TER voor elke aankoop een transactiefee betaalt aan DeGiro. Deze bedraagt uit mijn hoofd 2 euro + 0,02% of iets dergelijks, maar ik kan het mis hebben. Op de website van DeGiro vind je al hun tarieven. Wat betreft de kosten valt dit heel erg mee. Zeker als je niet elke keer voor maar 100 euro koopt. Als je iets grotere bedragen dan dat belegt en je voor de lange termijn blijft kopen en niet verkoopt vallen de transactiekosten in het niet vergeleken met de lopende kosten.

  1. Dat hoeft niet persé nee. Het helpt natuurlijk om de kosten te verlagen, maar als je een ander fonds kiest dan eentje in de kernselectie hoeft dat niet slecht te zijn. Denk jij van wel?

 1. Het is mij als ‘aankomend en leergierig belegger’ nog niet helemaal duidelijk hoe groot de invloed van de kosten op het verloop/eindresultaat van de belegging is. Vandaar mijn vraag. Als alternatief voor IEMG zat ik zelf namelijk te denken aan Amundi MSCI Emerging Markets UCITS ETF (AEEM). Deze staat wel in de Kernselectie van DeGiro. Wat vind jij van dit alternatief?

  1. Hoi Jos, ik heb even op het internet gezocht naar dit fonds en het ziet er prima uit hoor. De diversificatie is minder breed dan bij IEMG (~850 vs ~1800 bedrijven) maar verder zie ik geen gekke dingen. De kosten zijn laag, en Amundi is een prima fondshuis. Onthoud wel dat ik geen beleggingsadvies geef, ik ben geen professional. Je zal dus altijd zelf onderzoek moeten doen en op eigen initiatief een belegging maken. Succes!

 2. Vanwege de lange beleggingstermijn (ruim 30 jaar) overweeg ik bij DeGiro een portefeuille samen te stellen uit de volgende ETF-fondsen.

  Aandelen ETF’s (70%)
  iShares Core MSCI World UCITS ETF ((IWDA) aangevuld met Amundi MSCI EM UCITS ETF (AEEM) in een verhouding van 90/10.

  Obligatie ETF’s (30%)
  iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)
  (Of: iShares Euro Aggregate Bond UCITS ETF (IEAG), dat weet ik nog niet).

  Deze drie fondsen hebben een lage TER en behoren tot de Kernselectie van DeGiro waardoor er geen transactiekosten betaald hoeven te worden. Nadeel is echter dat de twee iShares fondsen gevestigd zijn in Ierland en het Amundi fonds in Frankrijk, waardoor er sprake is van dividendlekkage (begrijp ik inmiddels).

  Maar hoe erg is dat?
  Wegen de voordelen (lage TER, geen transactiekosten bij DeGiro) op tegen de nadelen van de dividendlekkage??? Of kan ik beter een vergelijkbare portefeuille samenstellen met ETF’s van de Nederlandse aanbieder Think, zodat er van dividendlekkage geen sprake is?

  Ben benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt.

  1. Hi, hier zou ik graag op terug willen komen. Dat moet ik namelijk uitzoeken. Ik zal hier een blogpost over schrijven. In de tussentijd denk ik dat het verschil te verwaarlozen is. Ik verwacht dat bij lage bedragen DeGiro goedkoper is (ivm de gratis transacties) en het pas bij grotere geïnvesteerde bedragen zin heeft om iets aan dividendlekkage te doen. Nogmaals, ik geef geen beleggingsadvies hier, maar slechts mijn mening.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.