Investeren in vastgoed via REITs

De laatste tijd lees ik weer wat meer posts over de voor- en nadelen van het beleggen in vastgoed, om te verhuren. Nu is dat zelf een van mijn doelen, alleen zijn de prijzen zo enorm gestegen dat goede deals schaars zijn. Is vastgoed in Nederland met alle nadelen en de hoge prijzen het nog wel waard? Of zijn er andere manieren van beleggen in vastgoed, zoals in Real Estate Investment Trusts (REITs)? 

REITs en vastgoed

REITs zijn op de beurs verhandelbare producten die beleggen in vastgoed. Veel REITs zijn als ETF beschikbaar, wat maakt dat je kan beleggen in meerdere vastgoedbedrijven tegelijk. Voor wie beleggen in vastgoed, maar geen kapitaal heeft voor een 30% eigen inbreng, of meer liquiditeit zoekt, kunnen REITs dus een uitkomst zijn.

Het nadeel is dat ook deze investeringen een vorm van risico met zich meebrengen, zoals gewone aandelen. Je hebt er weinig invloed op. Wel staan REITs bekend om relatief goede dividenduitkeringen, dus in een dividendportfolio hebben ze hun plek. 

De meeste beleggers die een grote beursindex volgen, zoals de Eurostoxx600, of S&P500, bezitten al vastgoedbedrijven. De grotere ondernemingen zijn namelijk al in de index vertegenwoordigd. 

Daarom voegen ze qua diversificatie niet veel toe aan een indexportfolio. Ook niet in het type belegging. Neem als voorbeeld de stijgende rente. Deze is slecht voor zowel gewone aandelen, obligaties, als ook voor REITs. Aangezien veel vastgoed gefinancierd wordt hebben deze bedrijven last van stijgende rentes. 

Ik ga daarom geen REITs toevoegen aan mijn portfolio. Mijn belegging in vastgoed komt pas als ik een geschikt te verhuren pand vind. 

Bezitten jullie naast fysiek vastgoed wel REITs?

9 Comments

 1. We hebben ze allebei, fysiek vastgoed en REIT’s. De REIT’s hebben we met opzet gesplits in commercieel, industrieel en standaardhuisvesting. Ze zijn ook nog eens gesplitst over verschillende landen, maar wel gecentreerd rond Noord Amerika. Voordeel van de REIT’s is het hoge rendement (5-8%), nadeel is de relatief slechte groei in dividend per aandeel en het risico van waarde vermindering by stijgende rente.

  Denk dat je wel een punt hebt met je ETF’s en index fondsen, maar dit is vooral commercieel vastgoed, geen huisvesting.

  1. Ik heb inderdaad over jullie fysieke vastgoed gelezen. Wat is de reden om daarnaast nog REITs in je portfolio te houden? Puur voor het dividendrendement?

   1. Ja en nee. In eerste instantie gedaan vanuit een spreidingen oogpunt van ons pensioen potje in Canada, maar daarna is ons fysiek vastgoed wat harder gegroeid omdat we dit een mooi investeringsvehikel vinden. Misschien gaan op termijn die REIT’s er voor een deel nog wel uit. Ligt hoe het zich gaat ontwikkelen in de komende jaren

 2. Geen echt vastgoed, behalve onze woning, maar die bezitten we pas voor een kwart :). Wel hebben we aandelen in twee REITS, 1 richt zich op verzorgingshuizen etc. en de ander in winkelcentra. Niet via een ETF dus…
  Het dividendrendement is heerlijk van beide, al doet de koers niet veel met de afgelopen renteverhogingen..

    1. De koersen dalen onder andere omdat de dollar verzwakt. Maar dat zou ook de divenden moet verlagen. Dus de koersen in dollars dalen ook begrijp ik hieruit.

 3. Hier nog geen fysiek vastgoed maar wel aan het oriënteren. Met evt fysiek vastgoed én nog een eigen woning sta ik voor een fors deel van ons vermogen bloot aan de vastgoedmarkt en dus denk ik niet dat er daarnaast nog REITS bijkomen.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.