Renteverhoging in aantocht

Gisteren kwam de Fed, de overkoepelende organisatie van Amerikaanse centrale banken, met nieuws dat ze vanaf volgende maand hun steunprogramma gaan afbouwen. Het zogenoemde quantitative easing, het opkopen van grote hoeveelheden obligaties, houdt rentes laag. Het afbouwen van dit programma zal de rentes dus doen stijgen. Op de beurzen werd licht negatief gereageerd op deze renteverhoging.

Rente en beurzen

Zo leed de S&P 500 gisteren een verlies van 0,3%. Niet heel spannend, maar wel een signaal. Als rentes stijgen dan dalen aandelenkoersen. Hier schreef ik eerder al over in het stuk over diversificatie en obligaties. Oplopende rentes zorgen namelijk voor meer financieringskosten voor bedrijven, en daarmee lagere winsten. Daarnaast zullen beleggers meer in andere producten beleggen dan aandelen als de rente hoog is. Ga maar bij jezelf na. Zou je op de beurs beleggen als je spaarrekening 6% rente zou betalen?

Nieuwsberichten spreken van een lange recordreeks die ten einde is. Ze doelen daarmee op de enorme run die de Amerikaanse beursindexen hebben gemaakt de afgelopen jaren. Hier in Europa hebben we dit jaar echter weinig gemerkt van die recordreeks. Sinds januari daalt de koers van de dollar ten opzichte van de euro en dat maakt dat je Amerikaanse beleggingen in euro’s gezien minder waard worden.

Misschien is het daarom wel goed, die aanstaande renteverhoging. De rente op mijn hypotheek staat nog zo’n 8,5 jaar vast dus daar ben ik niet bang voor. Een een correctie op de beurs, tja. Zolang we nog in de aanloopfase zitten is dat niet zo erg. Ik ben alleen wel benieuwd wat er gebeurt met de EUR/USD koers. Als de Amerikanen meer rente gaan betalen zal de dollar weer wat gewilder worden en de EUR/USD koers wellicht wat dalen. Dat is dan weer goed voor mijn Amerikaanse beleggingen.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.