Werken in het buitenland: inkomen verhogen

Als je financieel onafhankelijk wil worden is het zaak je spaarsaldo te vergroten. Dit kan door je inkomen te vergroten en je kosten te verlagen. Er blijft dan elke maand meer en meer over om te investeren en zo een passief inkomen op te bouwen. Vandaag een stukje over een manier waarop ik mijn inkomen vergroot. Namelijk door te werken in het buitenland.

Werken in het buitenland

Ik werk als consultant voor grote en kleine bedrijven, om ze te adviseren op met name het gebied van informatiemanagement. Naast een hoop Nederlandse klanten hebben wij ook enkele buitenlandse klanten, waarvoor ik regelmatig op reis ben. Vaak zijn dit reizen in Europa, waarbij ik een paar dagen weg van huis ben. Een hoop collega’s hebben geen zin om veel te reizen en weg te zijn van hun gezin. Dat snap ik. Ik zou ook niet om de week een hele week in een hotel willen zitten als ik kinderen zou hebben. Gelukkig is dat voor mij nog geen probleem. Daarom reis ik graag. Want het levert me ervaringen op, een uitgebreider netwerk, en ik wordt er door mijn werkgever financieel voor gecompenseerd!

Want de baas snapt ook wel dat mensen niet zomaar een groot aantal dagen per jaar weg willen zijn van huis. Daarom krijgen wij als we op reis zijn een reisvergoeding. Dit is een bonus die een vast bedrag per dag in het buitenland beslaat. Het is geen vetpot, maar wel net wat extra vergeleken met je gewone salaris. Daarbovenop worden kost en inwoning volledig betaald. Dus hotelovernachtingen, drie maaltijden per dag, alles wordt betaald. Ik doe geen boodschappen als ik op reis ben! Dat scheelt weer wat aan de kostenkant.

Tot slot wordt ik gecompenseerd in de reistijd die ik maak. Normaal gesproken is het reizen voor consultants in eigen tijd. Dat betekent dat als ik een klant in Groningen heb (ja dat gebeurt) ik pech heb. Twee keer per dag twee uur in de auto is volledig in eigen tijd. Hoort er nu eenmaal bij. Ga ik echter naar het buitenland dan wordt die reistijd vergoed. Vier uur onderweg naar Duitsland, dat is acht uur voor een retour, geeft mij een volledige vakantiedag terug. Een trip naar België levert misschien 4 uur op, met het vliegtuig naar New York zo’n 18 uur aan vakantietijd.

Deze vakantietijd wordt bij je saldo opgeboekt. Daarmee compenseren ze dus het verlies aan vrije tijd. Het probleem is echter, ik heb al genoeg vakantietijd in een jaar! Ik maak al die extra tijd dus nooit op. Daarmee is deze reistijdcompensatie dus eigenlijk ook een financiële vergoeding. Het overschot aan vakantie-uren wordt immers uitbetaald. Toch is dat een lekkere spaarpot aan het einde van het jaar!

Hebben jullie ook zulke regelen op je werk?

6 Comments

  1. Wel gehad, maar nu een kantoorbaan zonder reizen. Weet wel wat ik leuker vind! Maar ja, thuis situatie met kind. Toch inderdaad minder ideaal voor reizen met je werk
    Wat vroeger wel geinig, 8 maanden per jaar werken en 4 maanden vrij! Jammer alleen dat je de enige bent die dan vrij is, gaat ook vervelen.

  2. Prima regeling!!
    Ik werk voor mezelf dus helemaal geen regeling. Maar… ik kan wel af en toe “lunchen met een goede vriendin en brainstormen over de commerciële mogelijkheden van mijn bedrijf” aftrekken van de belasting. Dat doe ik niet zo heel vaak hoor, een keer of vier per jaar. En dan hebben we het ook nog echt over werk ook. Onder andere… dat wel…

    Laatst heb ik voor het eerst een bonnetje ingeleverd van een MacNogwat: twee cappuccino. Was ook werkgerelateerd en ik had er ook echt gewerkt: gratis WIFI…. 🙂

    1. Ja bij klanten dicht bij huis of kantoor maakt het me niet uit. Als het ver weg is heb ik pech. Als het Duitsland is heb ik mazzel. Aan de andere kant, die reistijd naar t buitenland die je terugkrijgt is een sigaar uit eigen doos.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.