Vergroten cash holdings

Ik ben altijd een voorstander van het beleggen van een zo groot mogelijk deel van je vermogen. Spaargeld levert immers niks op. Toch ga ik nu mijn cash deel wat vergroten. Het doel is namelijk om naast in aandelen, obligaties en cryptocurrencies te beleggen, ook vastgoed te kopen.

Vastgoed

Via mijn eigen woning heb ik natuurlijk al een beetje blootstelling aan de vastgoedmarkt. Daar wil ik op niet al te lange termijn graag een appartement aan toevoegen. Om een beleggingspand aan te schaffen is er een hoop kapitaal nodig. In mijn eentje heb ik niet genoeg kapitaal om dat voor elkaar te krijgen. Banken willen toch al gauw minimaal 30% van de koopsom aan eigen middelen zien dus dat is niet mis.

Om met mijn iets te beperkte vermogen toch een investering te kunnen doen partner ik met een (oud)collega. Deze collega is wat ouders en heeft redelijk wat ervaring met het verhuren van appartementen. Daarnaast is hij vermogender dan ik ben. Hij wil graag wat investeren in een nieuw appartement maar er niet zoveel werk meer aan hebben. Ik ben jong en heb energie, dus dat deel neem ik graag op me. In ruil daarvoor leent hij me een deel van de 30% eigen middelen. In totaal legt hij dus in het begin meer in dan ik. Die onderhandse lening betaal ik hem terug zodat we zo snel mogelijk allebei weer op 30% zitten.

De waarde van mijn beleggingsportefeuille is inmiddels hoger dan het bedrag dat ik oorspronkelijk als eigen inleg had bedacht. Dat betekent dat als we nu een woning vinden, we de trekker zouden kunnen overhalen. Ik moet dan echter mijn beleggingen verkopen. Als ik daarmee een goede deal kan maken doe ik dat graag. Toch ben ik liever niet al teveel afhankelijk van deze beleggingen. Het zou zo maar eens kunnen dat het nog een tijd duurt voordat we een geschikte investering vinden, en als de beurzen dan 10 of 20 procent lager staan is dat zonde. Vandaar dat ik mijn cashvoorraad wat ga ophogen deze tijd. Dan hoef ik zodra we vastgoed kopen minder beleggingen te verkopen.

Vastgoedbeleggers, sparen jullie in cash of in andere beleggingen voor een aan te schaffen pand?

3 Comments

  1. Klinkt als een goed plan! Heb je een al idee waar je een pand wilt gaan kopen? Heeft je oud collega een netwerk of kent hij vastgoed beleggers die panden onderhands kopen en verkopen?

    1. Dat netwerk hebben we helaas niet op de locatie waar we willen kopen. Mijn investeringspartner is Brits, en heeft wat vastgoed in Engeland. Hij woont echterin Europa dus vandaar dat hij hier wil investeren. De locatie voor dit pand is ideaal de stad waar ik woon (een van de grote vier), of in een randgemeente. We mikken op startersappartementen.

  2. Klinkt goed!
    Wij zijn ook zoek naar meer investeringspartners. Weet niet wat zijn plannen zijn? Het idee is om de komende tijd meer panden aan te kopen. Mocht je partner interesse hebben?

    We zouden anders een keer kunnen afspreken.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.