Waarom ik wil beleggen in vastgoed: cashflow recycling

Net als een hoop anderen die op zoek zijn naar financiële onafhankelijkheid, ben ik geïnteresseerd in vastgoed. Laatst schreef ik al een post dat ik voorlopig geen aandelen meer koop, maar het bedrag dat ik maandelijks beleg op de bank laat staan. Dit geld dient straks als eigen inbreng bij de aanschaf van een beleggingspand.

Eerder verschenen al:

Waarom ik wil beleggen in vastgoed

Waarom ik wil beleggen in vastgoed: financiering

Waarom ik wil beleggen in vastgoed: BRRRR

Waarom ik wil beleggen in vastgoed: drie keer winst

Cashflow recycling

Recyclen, dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Tenminste, als je dat met je cashflow doet. Je zou het met afval ook moeten doen maar dat valt een beetje buiten de onderwerpen van mijn blog.

Dus, cashflow recycling. Een term die ik laatst hoorde en die best interessant is. Het is hetzelfde concept als de sneeuwbalmethode van Dave Ramsey om schulden af te betalen. Je hebt meerdere schulden, waarvan je op allemaal het minimumbedrag aflost en op de kleinste schuld al het geld dat je kan missen. Als je die kleine schuld dan hebt afgelost valt er een minimumbedrag weg, plus de rest van je cashflow die vrijkomt, en dat schiet je allemaal op de volgende kleinste schuld. Op die manier kan je elke maand steeds meer aflossen.

Die sneeuwbal kunnen we ook toepassen op vastgoed. Ondanks dat ik nog geen beleggingspanden heb, ben ik dit van plan. Het mooie van cashflow recycling is dat je je portefeuille als een sneeuwbal laat groeien. Dit is met vastgoed prima mogelijk door de vaste maandelijkse inkomsten die je krijgt, maar de dividendbeleggers onder ons kennen het ook, sterker nog, die doen het al jaren.

Hoe werkt dat dan?

Elke keer dat je dividend (of huur) ontvangt, kan je dit opnemen zonder je belegging te verkopen. Dat is mooi! Je kan echter ook kiezen om dat geld niet op te nemen, maar direct meer dividenduitkerende aandelen te kopen! Dan recycle je je cashflow, en volgende maand ontvang je meer dan je eerst had. Op die manier wordt de sneeuwbal groter en groter.

In elk geval gaat het erom dat je je cashflow omzet in kapitaal. Dat kapitaal genereert vervolgens meer cash, en zo wordt je portefeuille groter. Met dividendaandelen is dit heel eenvoudig, maar ook met vastgoed is dit mogelijk. Je kan de cashflow gebruiken om hypotheken af te betalen, of om meer en meer panden aan te kopen.

Doen jullie al aan recycling?

5 Comments

  1. Een van de grootste voordelen van vastgoed beleggen is de hefboomwerking. Door af te lossen verklein je deze, slechte keuze dus.

    1. Dat ligt aan de fase waarin je belegt. Als je nog aan het opbouwen bent dan akkoord. Als je met pensioen bent en je belegging hebt afbetaald is je risico kleiner en je cashflow groter. Heel erg afhankelijk van de situatie dus.

  2. Momenteel gebruiken we alleen de sneeuwbal methode. Zodra de eerste schuld afbetaald is zal het geld wat dan vrij komt gebruikt gaan worden voor de daaropvolgende schuld. Dus ja… Eigenlijk passen we dit ook toe.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.