Bitcoin futures

Vorig weekend lanceerde CBOE in Amerika de eerste markt voor het verhandelen van futurecontracten voor Bitcoin. Deze zondag komt beursgroep CME met dit soort futures. Wat is hier aan de hand, wat zijn bitcoin futures?

Futurecontract

Een futurecontract is heel simpel gezegd een afspraak om in de toekomst voor een vastgestelde prijs de onderliggende waarde te verhandelen. Deze wordt meestal in cash afgerekend, dus niet in stukken van de onderliggende waarde. Daarnaast geldt er meestal een hefboomwerking. Een deel van de prijs wordt gefinancierd, wat voor snellere koersschommelingen kan zorgen.

Futures voor Bitcoin?

Nu kan je dus futures verhandelen in Bitcoin. Dat betekent dat personen en instellingen kunnen gaan inzetten op de toekomstige waardestijging of -daling van Bitcoin, door middel van het kopen (long) of verkopen (short) van deze futures. Enkele Nederlandse brokers (Binck en DeGiro) hebben al aangegeven via hun platform de handel in deze futures van CBOE of CME mogelijk te maken.

Met name miners van Bitcoin zullen deze futures gaan gebruiken om hun inkomsten veilig te stellen. Zij krijgen immers in Bitcoin betaald voor het verwerken van transacties, en willen die inkomsten in Bitcoin gerekend in euro’s of dollars minder bewegelijk maken. Ze moeten immers hun stroomkosten bijvoorbeeld gewoon in euro’s afrekenen. Dat betekent dat zij contracten kunnen aangaan om Bitcoin tegen een vaste prijs te verkopen.

Daarnaast zie je dat meer en meer institutioneel geld de markt op komt, omdat (investerings)banken nu zelf geen Bitcoin meer hoeven te kopen, maar dat via een futurecontract kunnen doen. Deze instroom van geld zorgt voor meer liquiditeit en daarmee minder volatiliteit in de koers. Dat is een goede zaak denk ik, omdat de digitale munt meer en meer geschikt wordt als betaalmiddel naarmate de koers minder bewegelijk is.

In de komende maanden zullen banken met meer bitcoinderivaten komen, zoals ETFs, wat de markt nog meer zal openstellen voor partijen die wel via de beurs handelen maar niet zelf Bitcoin kunnen of willen aankopen.

4 Comments

  1. Met futures geef je de grote bitcoin bezitters nog meer macht. Zij kunnen de koers bepalen en nu daar dus nog meer winst op krijgen. tot nu toe zouden deze mensen wel gek zijn om de koers te laten dalen, maar nu kunnen ze gigantisch veel winnen bij een crash.
    Besef dat bitcoin niet wordt gereguleerd door regels. Je kint de prijs opdrijven door bitcoins van jezelf te kopen. Bij aandelen is dit verboden.

    1. Grote bezitters hebben inderdaad macht omdat ze relatief veel koersbeweging kunnen realiseren door middel van hun eigen trade. Als de liquiditeit groter wordt, zal dit moeilijker zijn.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.