Goedkoop online studeren

Studeren is duur. Zeker als je als werkende een part-time studie wil volgen betaal je daar makkelijk duizenden euro’s voor. Er zijn echter wat alternatieven.

MOOCs

Een Massive Online Open Course is een studie of korte cursus die je online volgt. MOOCs kunnen door allerlei onderwijsinstellingen worden aangeboden. Soms zijn ze gratis, soms zijn ze erg duur. Vaak zijn ze betaalbaar.

Het idee achter MOOCs is dat het internet gebruikt kan worden om te leren. Normaal was je verplicht om naar de universiteit te reizen, en had je pech als jouw droomstudie in een ver land werd gegeven. Tegenwoordig kan je online deze studie volgen. Dat is het idee achter MOOCs.

edX.org

edX is een grote MOOC aanbieder uit Amerika. Het is een non-profit organisatie, opgericht door Harvard en MIT, twee topuniversiteiten uit Boston. Zij wilden een hoop van hun vakken online beschikbaar maken voor de wereld. Het concept slaat goed aan, vele tientallen universiteiten van over de hele wereld bieden vakken aan via edX.org, er zijn inmiddels meer dan 1.700 vakken te volgen!

Je kunt bij de meeste vakken en cursussen kiezen voor de gratis variant, waarbij je de cursus voor jezelf volgt. Meestal wordt ook de mogelijkheid geboden om een certificaat te ontvangen. Je doet dan een toets en wordt beoordeeld door een professor of leraar van de betreffende universiteit. Dit certificaat bewijst dat je met een bepaald cijfer dit vak heb gehaald. Deze optie kost geld, maar minimaal. Veel vakken zijn voor 49 of 99 USD te volgen inclusief certificaat.

Ik heb zelf laatst een vak gevolgd via deze site. Het ging om een cursus voor mijn werk. Voor 49 dollar haalde ik een officieel certificaat. Baas blij (die betaalde), klant blij, ODB blij (want het staat weer goed op je cv). Voor in de kerstvakantie ben ik van plan nog zo’n cursus te volgen. Dit keer eentje van Harvard. Een echt vak dat aan Harvard wordt gegeven, maar dan vanuit je studeerkamer in Nederland. Ook al heb je dan niet daar in Boston gestudeerd, toch krijg je een Harvard certificaat. En dat is dan wel weer cool!

Hebben jullie wel eens zo’n online cursus gevolgd?

1 Comment

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.