Reisdingen

Ik ben af en toe op reis voor mijn werk. Soms vaak (vorig jaar een periode bijna elke week in het buitenland) en soms wat minder vaak. Deze zomer ben ik in totaal een dag of 3 op reis geweest bijvoorbeeld. Terwijl ik dit schrijf zit ik in een hotelkamer in een ander Europees land. Ook in januari staan er trips op de planning, zelfs eentje buiten Europa. Ik hou wel van die tripjes, maar ze zijn ook zwaar. Wat beweegt mensen (en mijzelf) toch om dit te doen?

Ervaringen opdoen

Het eerste wat me te binnen schiet is het opdoen van nieuwe ervaringen. Ik was nooit een hele avontuurlijke vent. Zeker op de basisschool niet, en pas op het einde van de middelbare school begon zich dat een beetje te ontwikkelen. Tijdens het studeren werd ik wat assertiever, en durfde ik er meer op uit te gaan. Achteraf gezien baal ik dat ik niet een half of heel jaar naar het buitenland ben gegaan, voor bijvoorbeeld een minor of een stage. Toen had ik er mijn redenen voor om alles lekker dichtbij huis te doen, nu denk ik “had ik dat maar gedaan”.

Werken in het buitenland is namelijk fantastisch! Je leert nieuwe mensen kennen, bent gedwongen een nieuwe stad te ontdekken (als je dat niet doet zie je alleen maar je hotelkamer) en de dynamiek van werken is echt anders dan in Nederland. Dat heeft niks te maken met de manier van werken (die is in Duitsland of Engeland of Amerika niet anders) maar met het zijn in een vreemde omgeving. En daar groei je van. Echt waar, als je de kans krijgt, pak hem dan!

Mensen leren kennen

Dit is een waarde die vaak wordt onderschat. Ze zeggen soms “het gaat er niet om wat je kent, maar wie je kent”. Dat is zeker belangrijk. Voor mijn huidige baan als consultant reis ik veel. Tot nu toe heeft dat een aardig netwerk opgeleverd van mensen in Groot-Brittannië, Zwitserland, en zelfs in Barcelona heb ik altijd een plek om te slapen!

Jezelf leren kennen

Misschien nog wel belangrijker dan anderen leren kennen: jezelf kennen. Als je met een paar collega’s op pad bent is dat anders, maar als je zoals ik vaak alleen reist ga je jezelf goed kennen. Je bent immers op jezelf aangewezen. In je eentje in een nieuwe stad, dat moet je kunnen. Maar als je daarvoor open staat en er lekker op uit trekt kom je een heel eind!

Maar….

Er zijn ook nadelen. Altijd maar weg van huis zijn is niet alles. Zeker niet als je samenwoont, of als je kinderen hebt. Zeker in dat laatste geval is het handig om goed te kijken of je wel veel weg wil en kan zijn. Het thuisfront moet je ondersteunen. Niet als je sporadisch een of twee nachten van huis bent, maar wel als je een functie hebt waarvan het verwacht wordt dat je veel op pad bent.

Nu ik nog geen gezin heb is het reizen goed te doen. Toegegeven, Vriendin is het er niet heel erg mee eens dat ik weg ben maar dat is meer een kwestie van de gezelligheid missen dan dat ze er echt op tegen is. Gelukkig heb ik nog geen zwaardere verplichtingen zoals kinderen. Dan zou ik zeker niet meer zoveel willen reizen als ik nu doen.

Naast de bovengenoemde voor- en nadelen is er nog een financieel voordeel in mijn geval, en dat is tweeledig:

Enerzijds ben ik niet thuis, dus kan ik geen geld uitgeven aan boodschappen. Ook verbruik je minder energie dus dat zijn leuke (maar minimale) besparingen. Als ik zakelijk reis worden alle kosten door de klant vergoed, dat verklaart de grootste besparingen. Uiteten is gratis, en de boodschappen thuis worden een weekje later weer gedaan.

Anderzijds stijgt mijn inkomen een beetje als ik reis. Voor de uren die ik in het buitenland werk krijg ik een soort toeslag, een vaste bonus per werkdag buiten Nederland. Daarnaast worden mijn reisuren vergoed. Dus hoewel ik veel tijd in de auto en het vliegtuig doorbreng wordt dat wel betaald, in de vorm van TVT uren die inmiddels zodanig oplopen dat ik ze nooit meer kan opnemen en dus uitbetaald worden. Ook dat is elk jaar een leuke extra.

Reizen jullie wel eens voor het werk? Is dat af en toe of regelmatig? Ik ben benieuwd wat jullie daarvan vinden! 

4 Comments

  1. Zelf houd ik erg van reizen. Maar dan wel met de kids… Laatst een weekje met de vrouw weggeweest en toen een beetje verdrietig geweest omdat ik dat tripje ook erg mijn kinderen gunde.
    Voor het werk reis ik weinig. 700m 3x r en 1maal een uur enkele reis per week. Eerder wel 3x per week 1 uur enkele reis, maar dat vond ik echt te veel. inefficiente tijd, duur en kost toch 2 uur per dag niet-thuis zijn.
    Voor studie gemiddeld wel langer weg; meestal een halve week of weekend. Reizen zelf levert me als ZZP-er helemaal niets op; kost alleen maar geld.

    1. Met je eens dat reistijd in Nederland weinig oplevert! Wat ik meer bedoel is het maken van trips naar het buitenland, zakelijk. Mijn reistijd woon-werk probeer ik ook altijd te minimaliseren ja, maar het reizen naar buitenlandse klanten probeer ik juist weer te maximaliseren 🙂

  2. Heb ooit heel veel gereisd voor mijn werk.Nu moet ik echt mijn erf afgesleept worden. Vooral na onze emigratie naar Zweden kom ik alleen nog in Nederland. Mijn man reist nog heel veel voor zijn werk, net als jij, elke week wel in het buitenland. Mij krijgen ze niet meer zo gek, ondanks al jouw genoemde voordelen (plus dat we drie kinderen hebben). Helena

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.