Wat zijn jullie redenen?

Na een waanzinnige woensdag, waar mijn blog over basisinkomen werkelijk alle ODB-records van tafel veegde, nu wat anders. Iets dat minder controversieel is, waar minder discussie over bestaat. Iets dat heel klein is maar heel groot kan zijn. Iets dat dicht bij jezelf staat. Je motivatie. De beweegreden om dit te doen. Waarom ben je bezig met je financiën?

Mijn motivatie

Ik ben een jonge man van 24 jaar. Ik heb een prima baan met veel vooruitzicht op groei. De sector waar ik in werk is groeiende, en zal dat alsmaar blijven doen door de toename van automatisering en alles wat daar uit volgt. Daarnaast ben ik erg gemotiveerd, en is mijn ambitie grenzeloos.

Niet echt het profiel van iemand die bezig is met zijn pensioen toch? Ik heb immers nog even te gaan. Toch ben ik juist wel bezig met de toekomst. Ik wil mijn financiële situatie zo snel mogelijk veiligstellen. Daarmee bedoel ik het verkrijgen van vrijheid. Geld is namelijk een middel, een gereedschap. Aan geld op de bank heb je niks. Wel aan de (keuze)vrijheid die het je geeft.

De reden dat ik zo fanatiek met geld bezig ben is omdat ik van dichtbij in mijn familie heb zien gebeuren hoe het is om je baan te verliezen, en net buiten de boot te vallen wat betreft ons sociale vangnet. Voor bijstand is je vermogen net te hoog, of het inkomen van je partner teveel. Voor WW kom je maar kort in aanmerking omdat je jaren voor jezelf hebt gewerkt (en dus twee keer belasting betaalde, maar goed). Dan is het vervelend om zonder inkomen te zitten.

Ik heb toen voor mezelf besloten dit niet te laten gebeuren. Ook al heb je het financieel gezien goed, er kan altijd wat gebeuren. Als je dan voor je geld volledig afhankelijk bent van een baan, dan zet je daarmee veel op het spel. Door andere vormen van inkomen na te streven probeer ik die afhankelijkheid kleiner te maken. Dat inkomen moet voor een groot deel komen uit vermogen: een aandelenportefeuille of beleggingsvastgoed. Daarom probeer ik nu al zoveel mogelijk te beleggen. Ik heb mezelf tot mijn 40e gegeven om genoeg vermogen bij elkaar te sparen en beleggen om niet meer afhankelijk te zijn van inkomen. Dat kan door nu veel te sparen en te zorgen dat de kosten laag blijven. Ik ga niet tot het uiterste, zoals sommigen wel doen. Ik wil comfortabel kunnen blijven leven, maar wel bewust omgaan met mijn geld.

Jullie motivatie

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie motivatie. Waarom doe je dit? Waarom lees je mijn blog elke twee dagen? Ik neem aan omdat je hier wat wil lezen over mijn weg naar financiële vrijheid, en daarmee ideeën op te doen voor je eigen route. Wat is je doel? Wat is je motivatie, waarom wil je dat doel bereiken? En wat wil je van mij weten? Ik ben benieuwd hoe ik kan helpen.

6 Comments

 1. Een onderwerp naar mijn hart, want ik heb het me ook al vaker afgevraagd. Hoe komen mensen nou zo gek om dit te doen ;-). Dus ik ben vooral benieuwd naar de andere antwoorden.

  Mijn/onze aanleiding is enerzijds de redenen die jij noemt: in onze omgeving mensen hebben zien worstelen en niet in dezelfde situatie willen belanden. Maar een tweede belangrijke reden is mijn slechte gezondheid. Niemand weet hoe de toekomst loopt, maar wij halen ons pensioen voor de zekerheid liever wat naar voren. We weten nog niet in welke vorm (langdurig minder werken of juist een langere periode vrij), maar we kunnen wel alvast de middelen proberen te genereren.

  Wel goed dat je al zo jong op dit pad terecht gekomen bent. Kun je er lekker lang van profiteren!

 2. Wat een leuk onderwerp! Ik ga later vandaag terugkeren om andere reacties te lezen, ben benieuwd naar verhalen van anderen. Ik lees jouw blog en die van andere ‘geldbloggers’ omdat ik het boeiend vind om te lezen hoe mensen met hun geld omgaan. Van sommigen leer ik meer dan van anderen, maar ook mensen die in mijn ogen het iets minder handig doen dan bijv jij vind ik interessant. Het heeft allemaal te maken met de keuzes die je maakt in het leven, en welke gevolgen die keuzes hebben. Bijv de keuze om te leven van 1 inkomen als gezin, of de keuze om te beleggen, of de keuze om alles op te zeggen en in het buitenland te gaan leven. Fascinerend!
  Ik heb van mijn ouders, boeren, een gezonde basis gekregen. Ze waren (en zijn nog steeds) zuinig, en hebben ons allemaal geleerd dat een eigen bedrijf hebben fijn is, vrijheid geeft maar ook veel inzet vraagt. Mijn weg naar financiële vrijheid loopt ook via een eigen bedrijf. Mijn doel is een klein tikje anders dan jouw doel. Ik wil vooral werk dat leuk en zinvol is, wat ik lang kan blijven doen, en ik wil mijn bedrijf zo opbouwen dat ik de keuze heb om mijn bedrijf te verkopen wanneer ik dat wil. Misschien als ik 55 ben, of misschien pas als ik 70 ben. Ik zie mezelf niet voor mijn 65e stoppen met werken, maar mocht er bijvoorbeeld iets met mijn gezondheid zijn dan zou het mooi zijn als ik acuut kan stoppen en genoeg geld uit de verkoop van de zaak overhoud om de rest van mijn leven van te kunnen leven.
  Ik heb al een flinke hobbel overwonnen. Ik ben gescheiden, en mijn ex moest flink wat geld krijgen van mij, geld wat ik op dat moment niet liquide kon maken. Het is me gelukt, maar die tijd was de noodzaak tot zuinig leven groot, en begon ik bespaar-blogs te lezen. Nu zit ik weer wat ruimer in mijn financiële jasje en vind ik juist blogs over pensioenen, beleggen, hypotheken en keuzes mbt grotere geldbedragen interessanter.

 3. Hoi. Ik lees je blog erg vaak, super leuk! Volgens mij heb ik nooit gereageerd, maar nu mn uitgelezen kans dus.
  Ga vooral door met bloggen, de inspiratie en motivatie is altijd fijn . Ik lees je blog omdat ik het leuk vind om te lezen wat gelijkgestemden doen. Ik heb niet veel mensen in mijn omgeving met dezelfde idealen wat betreft inkomsten en uitgaven.

  Ik ben om een paar redenen geïnteresseerd in het thema ‘financieel onafhankelijk worden’ en alles er omheen:
  1. Ik heb bijna een burn-out gehad en daardoor het roer omgegooid. Er is meer dan alleen werken. Ik wil me meer foussen op mijn persoonlijke ontwikkeling buiten de vaardigheden die ik op werk leer (moestuinieren, sporten, knutselen, muziek maken, reizen). Dat betekent minder gaan werken en daar goed van kunnen rondkomen.
  2. Mijn moeder heeft ook in zo’n positie gezeten (en nog steeds), waardoor ze met weinig inkomsten ook net buiten de voot valt voor extraatjes. Wij hebben daardoor van huis uit meegekregen dat je met weinig ook veel kan. Ik verdiep me steeds meer in minimaliseren en het thema financiën sluit goed aan bij die lifestyle.
  3. Ik zou graag wat meer tijd willen hebben om andere dingen te doen die op het moment zelf geen geld opleveren. Door minder afhankelijk te zijn van inkomsten zou ik bijvoorbeeld een boek kunnen schrijven.
  4. Ik vind het interessant hoe je buiten werken om geld kunt creëren. Ik zou het leuk vinden om te investeren in projecten van kleine ondernemers, met een maatschappelijk doel of met milieu bijv.
  5. Natuurlijk is het een stiekeme droom van me om ook financieel onafhankelijk te zijn voor me pensioensleven. Dan zou ik bijvoorbeeld in het buitenland kunnen wonen, wanneer en waar ik wil.

  Ik kan nog even doorgaan, maar je snapt het idee, haha. Veel succes

 4. Ik heb jaren in de VS gewoond en was im net begin daar gewoon arm. Dat was nogal een moeilijke tijd. Daarna veranderde er veel en ik was middle class, tot dat ik tegen mijn wens in gescheiden was, en ik terug kwam naar Nederland. Gelukkig had ik veel geleerd over met geld omgaan, en had ik een beroep waarop ik ook in Nederland kon terugvallen.
  Natuurlijk is rondkomen van een salaris nogal een verschil vergeleken met twee salarissen en heb ik ook een plakband pensioen omdat ik buiten de EU woonde.
  Ik ben geïnteresseerd how andere mensen plannen voor de toekomst. Zelf ben ik vanaf het begin van mijn hypotheek begonnen met 10% extra aflossen, zodat ik nu binnen afzienbare tijd hypotheek vrij ben. Een mooie aanvulling voor mijn pensioen, dmv lage woonlasten.
  Ik kan altijd tips leren van andere mensen, Gr Marjolein

 5. Vrijheid.

  Je eigen plan kunnen trekken wanneer nodig. Geen rekening hoeven(!) te houden met anderen wanneer nodig. Meer tijd voor belangrijke zaken. En minder consumeren is een stuk beter voor het milieu en onze planeet!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.