Bitcoin crash

Na de all time highs van halverwege december heeft de cryptomarkt een beetje stilgestaan, een klein beetje achteruit zelf. Van half december naar kerst en nieuwjaar zakte de koers van Bitcoin wat terug. Die trend zette een beetje door begin januari. Tot deze week, toen een behoorlijke crash ontstond. Die lijkt zich nu langzaam te stabiliseren.

Volatiliteit

Cryptomunten als Bitcoin, Litecoin en Ripple kennen een enorme volatiliteit, of bewegelijkheid. Vele malen meer dan aandelen bijvoorbeeld, die er al om bekend staan meer volatiel te zijn dan obligaties. Dip van >10% zijn erg gewoon, stijgingen van 20-30% op een dag komen regelmatig voor, en nu dan een crash van ik meen zo’n 30-40% in twee dagen tijd. Oef, even slikken. Voor veel mensen dan, die met geld beleggen dat ze niet kunnen missen.

Als je volgende week 1000 euro nodig hebt, en je hebt nu 800 en je denkt met crypto die 200 erbij te kunnen krijgen kan je wel eens bedrogen uitkomen. Ja, het is mogelijk, sterker nog, het is niet geheel vreemd als je volgende week 1600 euro hebt, maar de kans is net zo groot dat je volgende week 400 hebt en alles daar tussenin is ook mogelijk. Beleg dus niet met geld dat je snel nodig hebt!

Dit zijn ook de mensen die bij een dipje van 10% alles verkopen, om te voorkomen dat ze alles verliezen. Het enige nadeel is dan wel dat dit verlies definitief is. Het zijn vervolgens de collega’s die bij de koffieautomaat blijven zeggen “He Ontsladebaas, zit jij niet in crypto? Ja dat heb ik ook geprobeerd, maar het werkt niet. Je zou het niet moeten doen.” Erg zonde.

Goedkope munten?

Ik was de afgelopen weken al rustig begonnen met het nemen van wat winsten. Niet veel, omdat ik in de lange termijn geloof, maar het kan geen kwaad om in een volatiele investering als crypto op tijd je winst te pakken, of in elk geval een deel van je winst veilig te stellen. Ik verkocht kleine percentages van mijn portefeuille hier en daar, maar niet heel veel. Wat ik doe is het plaatsen van verkooporders in trappetjes. Zeg een paar % van mijn Bitcoin op 15k, een paar % op 16k, helemaal tot 20k. In totaal zet ik zo’n 20% van mijn Bitcoin te koop, en als die straks boven de 20k komt heb ik met de verkopen een behoorlijk deel van mijn kapitaal als winst opgenomen. Dit geldt ook voor de andere munten die ik heb. Sommige lagere orders zijn al gekocht, anderen (zoals de 20k Bitcoin) uiteraard nog niet.

Door het verkopen had ik best wat liquiditeit op de beurs, want ik had de euro’s nog niet laten overschrijven naar de bank. In de crash van de afgelopen dagen heb ik daarmee wat munten bijgekocht, en die meteen toegevoegd aan de verkooporders die ik al had staan. Als de markt weer wat herstelt levert dat een leuk rendement op. Natuurlijk weet je het niet en kan de huidige koers erg lang aanhouden, maar zoals gezegd, ik heb geen haast en ik geloof in de lange termijn voor deze markt. Ik denk serieus dat de huidige koersen van veel munten ondergewaardeerd zijn. Misschien niet van Bitcoin zelf, maar van een hoop andere coins wel.

Voor de lezers die ook wat crypto hebben, hoe gaat het daarmee? Hebben jullie de munten durven te houden deze week? Of toch verkocht?

12 Comments

 1. Onlangs ben ik gestart met crypto. We legden €1000 van ons spaargeld in. De munten waarin ik geld stak daalden vervolgens flink, inmiddels ben ik weer bijna in de groene cijfers. Om wat “kapitaal” te genereren ben ik met een andere munt die ik al had gaan swing-traden; hoge verkooporders inschieten en lage inkooporders, zo genereerde ik in 2 dagen tijd extra coins t.w.v. ruim €1300….je zou er bijna voor stoppen met werken.

  De dip van de afgelopen dagen was fors, ik heb een beetje spijt dat ik niet extra heb bijgekocht, maar had met m’n vrouw afgesproken dat we het bij de €1000 zouden houden

  1. Afspraken maken en je daar aan houden zij belangrijk. Natuurlijk in het leven (het is de basis voor vertrouwen) maar ook voor handelen in aandelen of crypto. Het haalt de emotie uit je handelen en dat is erg goed.

   Wat betreft het swing traden, ik deed dat ook een tijdje met verschillende coins. Dat werkt goed moet ik zeggen, maar je gaat onherroepelijk een keer trades missen. Ik kocht op die manier eens Litecoin op 140 en verkocht op 210, goede winst, maar dezelfde dag schoot hij naar 300+… Dat is dan weer duur terugkopen. In euro’s gezien ben je dan rijker geworden door de koersstijging, maar het aantal coins is afgenomen. Nu trade ik niet zoveel meer. Wel met wat geld dat ik nog op de beurs had staan na verkooporders, daarmee heb ik nu in de dip wat aangekocht en meteen voor die coins verkooporders geplaatst op de koersen waar ik anders ook wat stukken zou verkopen. Dat zijn leuke trades, en redelijk aannemelijk dat ik die koersen haal. Levert toch serieus geld op en op die manier kan ik mijn kapitaal in crypto omlaag brengen zonder werkelijk heel veel te verkopen.

  2. hey Fireme, ik begrijp je bericht niet helemaal. Van de ene kant zeg je dat je “bijna in de groene cijfers zit”, dus nog steeds verlies hebt, en van de andere kant zeg je dat je 1300 heb gegenereerd. Hoe zit het nu precies?

   1. Ik snap je reactie 🙂
    Aan dr ene kant heb ik samen met mijn vrouw 1000 eur ingelegd. Hiermee sta ik weer bijna in de groene cijfers.

    Daarnaast heb ik +/- 1 Bitcoin aan waarde in een andere coin zitten, hiervan ben ik met een deel gaan handelen en dat heeft een leuk extraatje opgeleverd, dus over alles gezien sta ik ruim in het groen. Excuses voor de verwarring 🙂

 2. Heb minder dan de helft ingelegd van FIREME en heb tot op heden niks verkocht, zelfs niet tijdens de zware crash van afgelopen week…
  je krijgt een stoomcursus in alle emoties die je ook op de beurs tegen komt dus ik zie het als leergeld. Heb een zeer goed rendement behaald tot op heden maar zoals gezegd, doe ik het meer om te leren hoe om te gaan met zware tijden dan om miljonair te worden.

  1. De onderbuik wordt inderdaad goed getraind met dit soort swings. Maar geen paniek! Het is niet ongewoon voor crypto om zulke bewegingen te maken. Weet dat we ongeveer elke 3-4 maanden zo’n dip hebben. Ik beschouw het als een koopmogelijkheid.

 3. Op welke markt zit je als ik vragen mag? Manlief is net een beetje begonnen en probeert met relatief kleine bedragen goed wegwijs te worden. Waar hij nu zit kan hij geen orders klaarzetten, dat zou wel handig zijn.

  1. Ik begon bij Coinbase en GDAX, maar doe tegenwoordig meer via Bitstamp. Bij beiden kan je orders klaarzetten om te kopen of verkopen als een bepaalde koers wordt bereikt. Voor GDAX (zelfde bedrijf als Coinbase) kun je je aanmelden via mijn referal link, dan krijgen we allebei voor 10 dollar aan bitcoin als je daar voor minstens 100 dollar handelt.

 4. Ook wij hebben ongeveer 1000 euro ingelegd in November 2017. Staan nu (kan over 5 min weer anders zijn) nog op bijna 150% winst. Maar goed, iets met de lange adems was het toch? Tis wel leuk, maar we houden het bij dit kleine beetje.

  1. Leuk hoor! En zeker voor jullie kan het geen kwaad wat exposure te hebben, zolang de rest van de financiën goed op orde blijft gaat 1000 euro je niet maken of breken. Geeft wel de ervaring, en de training in het doorstaan van de enorme schommelingen! Hebben jullie alleen BTC of ook andere coins?

 5. Half november begonnen met crypto’s en inmiddels steeds meer geïnteresseerd geraakt in dit boeiend fenomeen. Dat wat je op de beurs in jaren meemaakt aan stijgingen en dalingen, maak je hier in 24 uur mee. Goede emotie-regulatietraining! Inmiddels op behoorlijke winst, maar daar was het mij niet eens om te doen. Die kan morgen ook zomaar weer verdwenen zijn. Ik wilde de wereld van de crypto’s begrijpen en dat kan niet beter door eraan mee te doen vond ik.

  1. Helemaal mee eens! De schommelingen zijn enorm. Als ik heel eerlijk ben maken ze mij soms wel wat nerveus maar aan de andere kant, niet teveel de koersen blijven checken helpt.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.