Inkomensgelijkheid in IJsland

In een van mijn favoriete podcasts (Slate Money) werd laatst gesproken over verplichte, jawel, inkomensgelijkheid voor mannen en vrouwen.

Inkomensgelijkheid

Inkomensgelijkheid is een veelbesproken onderwerp de laatste tijd. Het is een gegeven dat mannen meer verdienen dan vrouwen, in elk geval in Nederland en veel andere landen. Dit hoeft niet perse oneerlijk te zijn: het kan te maken hebben met de wens van mannen om carrière te maken en de wens van veel vrouwen om hun carrière al dan niet tijdelijk te onderbreken voor het stichten van een gezin. Daarnaast blijkt het zo te zijn dat mannen traditioneel kiezen voor banen met een hoger potentieel inkomen, bijvoorbeeld in de hogere technische vakken of in managementfuncties.

Toch kunnen deze zaken niet altijd verklaren waarom mannen over het algemeen zoveel meer verdienen dan vrouwen. Zeker niet als vrouwen in dezelfde functie minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s!

Voors en tegens

Het prachtige eiland IJsland heeft een wet aangenomen die bedrijven verplicht stelt om mannen en vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde salaris te betalen. Dat is natuurlijk prachtig, maar er zijn niet alleen maar voordelen.

Ja, het is eerlijker voor vrouwen als zij salarisverhoging krijgen tot het niveau van de mannelijke collega’s. Maar aan de andere kant wordt dit heel lastig te implementeren en controleren. Enkele punten die in de podcast langskwamen waren bijvoorbeeld dat niet zozeer vrouwen meer gaan verdienen, maar dat iedereen op termijn minder gaat verdienen omdat werkgevers minder snel loonsverhogingen zullen doorvoeren. Ook werd er terecht opgemerkt dat dit problemen kan geven bij prestatiegerichte loonsverhogingen geven. Want dan moet voor elke taak die een werknemer uitvoert worden bijgehouden wat de verwachtingen zijn en in hoeverre een medewerker daaraan voldoet.

Het eerste probleem is een hele lastige. Stel een goed presterende medewerker gaat naar zijn baas om om opslag te vragen. De manager zegt: “Ja ik zou wel willen, maar als ik dat doe moet ik iedereen hier opslag geven en dan worden de kosten opeens te hoog. Dus ik kan je nu geen opslag geven.”

Persoonlijk denk ik dat met name de controle door de overheid erg lastig wordt. Het vereist dat bedrijven een overheidsinstantie inzicht gaan geven in de salarissen en daaraan gekoppelde functieomschrijvingen van alle werknemers. Daar moet dan ook worden bijgehouden wie onder- of bovenmaats presteert om individuele salarisaanpassingen te kunnen verantwoorden.

Hoewel ik het absoluut eens ben met het streven om mannen en vrouwen gelijk te belonen, denk ik dat de praktische invulling hiervan erg moeilijk gaat worden.

Wat denken jullie?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.