Nieuwe ontwikkelingen op Ontsladebaas

Er zijn allemaal nieuwe ontwikkelingen gaande bij Ontsladebaas.nl! Lees hier over de veranderingen.

Nieuw design

Ontsladebaas krijgt een nieuw jasje. Welke het wordt weet ik nog niet zeker, maar ik heb twee ontwerpen (WordPress thema’s) in de test staan. De reden dat ik voor een nieuw ontwerp ga is omdat ik dit een beetje zat ben. Toen ik vorig jaar begon met mijn blog koos ik ervoor om als eerste op content te focussen. Vormgeving zou later wel komen. De reden is dat ik me snel kan laten afleiden door details. Als ik niet meteen zou beginnen met schrijven zou ik nooit een site van de grond hebben gekregen…

Het nadeel is echter dat ik maandenlang met een standaard thema heb gedaan zonder ooit iets te veranderen. Nu ben ik langzaam aan begonnen met het nadenken over een ander ontwerp en de twee kandidaten op de shortlist zijn vanaf nu ook publiekelijk toegankelijk. Jullie kunnen kijken op Test 1 en Test 2, twee sites op Ontsladebaas waar ik de twee ontwerpen op heb staan.

Laat mij in de comments alsjeblieft weten welke je voorkeur heeft en waarom. Ook wanneer je nog andere suggesties hebt zijn die uiteraard welkom! Alles om jullie met plezier te laten terugkomen naar mijn site is welkom!

Adverteren

Sorry, ook ODB moet er aan gaan geloven. Door de groei in traffic die ik de laatste maanden heb meegemaakt heb ik mijn webhosting moeten verhogen. Ik betaal inmiddels zo’n 70 euro per jaar voor de domeinnaam en hosting. Op zich is dat niet een heel groot bedrag, maar het is wel geld en juist op een blog over geldzaken moet je kritisch zijn op de uitgaven.

Ik besef hoe vervelend het is om bezoekers te bombarderen met advertenties, en dat zal ik dus ook nooit doen. Waarschijnlijk zal ik in de side-bar een kleine Google advertentie plaatsen, en wellicht hier of daar nog een kleine advertentie. Dit kunnen overigens ook affiliate links zijn, zoals naar Bol.com voor boeken die ik gelezen heb. Doe me een lol, en zet mijn site op de whitelist van je adblocker.

Crypto mining

Een alternatief voor advertenties waar ik nog naar aan het kijken ben is een vorm van online inkomsten die niet te maken heeft met adverteren is het minen van cryptocurrencies. De meeste crypto zijn niet met gewone processoren te minen, maar vereisen gespecialiseerde chips (ASICs) of videokaarten. Enkele coins zijn met gewone processoren te minen, door doodgewone computers. Er zijn opties om op de website een kleine miner te draaien, waardoor je als je mijn site bezoekt een klein deel van je computerkracht gebruikt om een coin te minen. Dit duurt zo lang als je op de site blijft, dus wees niet bang. Ik zal je computer niet hacken en 24/7 gebruiken. Dit kan ook niet want het script draait alleen op mijn site.

Zou dit voor jullie een gangbaar alternatief zijn?

Laat me in de reacties hieronder weten wat je van de nieuwe ontwerpen vindt! Ik ben erg benieuwd en sta open voor alle vormen van feedback (van ophemelen tot afbranden – maar liever ophemelen).

Ook ben ik benieuwd naar jullie mening wat betreft adverteren en cryptocurrencies minen. Ik moet beide opties nog goed onderzoeken, maar voor het zover is wil ik jullie als trouwe lezers betrekken bij de keuze die ik ga maken. Dankjewel alvast!

21 Comments

 1. Leuk om te lezen dat je je site na een jaar verder gaat ontwikkelen. Ik reageer bijna niet, maar volg verder wel :). ik vind testlayout 1 het prettigst. Ik lees graag een deel van de inhoud alvast, voordat ik ook daadwerkelijk het bericht lees. Verder vind ik advertenties zeker moeten kunnen. Zoals ik laatst zelf al schreef heb ik ze ook.
  Cryptomining echter vind ik een zeer grijs gebied. Ik snap dat je het overweegt, maar het zou voor mij een reden zijn om niet naar een website te gaan. Mijn antivirus begint dan al snel te waarschuwen en zeker het feit dat het ‘stiekem’ op de achtergrond draait vind ik eigenlijk niet kunnen. Ik weet ook niet wat het oplevert, maar het kost in dat geval mij wel extra geld, omdat mijn processor stroom verbruikt voor jouw cryptomining. Wat mij betreft dus eigenlijk een no go en not done.

  Verder vind ik hostingkosten van €70 op jaarbasis wel erg veel. Waar zit je klem? Op de hostingruimte of op je dataverkeer? Ik heb een pakket voor 1/3 van de prijs en heb nog meer dan voldoende ruimte. Ik weet niet hoe dat bij m’n bezoekers ervaren wordt aan snelheid, maar volgens mij loopt alles prima. Wellicht nog een idee om daar eens verder te kijken?

  1. Hoi Eendtje,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb het artikel gelezen, maar twijfel of dit echt per transactie is, op per block dat gemined wordt. Dat laatste lijkt me waarschijnlijker, maar het zou kunnen dat dit natuurlijk gewoon waar is. Het probleem is vaak bij Nederlandse media dat in de vertaling van bronnen dit soort subtiele zaken wegvallen.

   Al met al zou ik nooit Bitcoin minen – zeker niet via CPUs van gebruikers – dat is simpelweg niet mogelijk. De software die je op je site kunt draaien minet Monero en als beheerder kun je instellen hoeveel procent van de processor je aanspreekt. Ik heb wat getest met mijn eigen laptop en zolang je onder de 50% blijft merk je het niet eens.

   Blijft natuurlijk wel dat ik dit duidelijk wil maken en niet stiekem wil doen. Vandaar het bericht. Het lijkt erop dat veel mensen jouw mening delen. Is weer goed voor mij, dat weet ik dat ik dit niet hoef te doen.

 2. Layout 1 leest het prettigste op de desktop
  Layout 2 iets prettiger op mobiel.

  En die reclame of mining inkomsten: Iedere euro is er 1, maar zelf zou ik voor 70 euro per jaar geen advertenties of mining software plaatsen. Ik betaal voor hosting en email totaal €120,-/jaar en daar wordt ik volledig voor ontzorgt. Geen klein bedrag, aan de andere kant, een hobby die mij een tientje per maand kost en helpt om mijn doelen te bereiken is ook een hoop waard. Daarnaast geeft het mij volledige onafhankelijkheid van iedere adverteerder. Dat vind ik ook veel waard. Je hebt toch al affiliate links bij je boeken staan?

  1. Waarom vind je 2 prettiger lezen op mobiel? Door het lettertype? Dat merk ik zelf in elk geval.

   Wat betreft de inkomsten en kosten heb je gelijk. Die 70 euro per jaar is het me niet perse om te doen, maar kijk als ik daar een klein beetje (of meer) van kan terugverdienen, waarom niet. Ik zal mezelf niet gauw verkopen aan een adverteerder. Ben in principe niet vies van wat commercie, maar ik moet er wel achter staan.

   De affiliate linkjes van Bol bij de boekreviews doen het tot nu toe nog niet erg goed. Krijg wel steeds een aantal kliks maar er wordt weinig besteld. Wat wel werkt zijn de affiliate links van Coinbase, tot nu toe daar 4 keer een referral uit gehaald.

 3. Mijn voorkeur gaat ook uit naar ontwerp 1, ziet er verzorgd uit en de korte introductie nodigt uit om door te klikken. Advertenties zou ik geen probleem mee hebben, mits ze wel op een vaste plek verschijnen en niet dwars door een bericht heen 🙂

  Cryptomining zou ik zelf niet aan beginnen op een site, je schrikt bezoekers ermee af denk ik.

  1. Hey, thanks voor je reactie! Ik zal geen irritante opspringende advertenties plaatsen die steeds een stukje wegspringen als je ze weg probeert te klikken ;).

 4. Ik vind het jammer dat je van dit eenvoudige ontwerp afstapt. Ik snap dat je ook wat inkomsten wil genereren, maar vind zo’n heerlijke rustige layout als deze altijd het prettigste. Hoe meer kolommen, vakken en flitsende reclames hoe minder graag ik een blog lees.

  1. Hoi Ineke, ik waardeer je reactie, zeker als trouwe lezer/reageerder! De twee punten (design) en advertenties moet je echter los van elkaar zien. Ik wil een ander ontwerp omdat ik daar nooit aandacht aan heb gegeven (ben direct begonnen met schrijven, zonder het thema goed op te zetten). De advertenties zijn om een deel van de kosten terug te kunnen verdienen en niet om in je gezicht te flitsen. Ik weet dat ik daarmee alleen maar bezoekers wegjaag.

   1. Oke, doe dan maar test 1. 😉

    Ik vind trouwens, net als de rest, het minen via de computers van de bezoekers ook geen prettig idee. Zet dan maar advertenties, dan klik ik daar af en toe wel op als ik maar niks hoef te kopen. 😉

 5. Ik vind de eerste ook het mooist. Je overweging qua kosten/opbrengsten begrijp ik helemaal. Als bezoeker zou ik niet heel erg gecharmeerd zijn van cryptomining via mijn processor, maar ik zou niet wegblijven om advertenties of bijvoorbeeld affiliate links bij boeken. Die kun je ook nog blokkeren, als je ze als lezer niet wilt zien.

 6. Ontwerp 2, in tegenstelling tot wat de meeste hier kiezen. Je hebt meteen al de 6 laatste berichten op je scherm zonder te scrollen. Heel prettig vind ik dat.
  Het mining idee vind ik een beetje creepy klinken, al heb ik er totaal geen verstand van. Snap wel dat je mijn pc niet gaat hacken, maar toch…..

  Groetjes Carla

  1. Hoi Carla, bedankt voor je feedback. Mining is niet eng, maar ik zie wel dat de meeste mensen de voorkeur geven aan advertenties boven mining.

  1. Dat snap ik, ik heb gemerkt dat velen er zo over denken. Ik zal dit idee dus laten varen. Dankjewel voor je reactie Erik!

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.