Weer solliciteren

Vorig jaar, einde van het voorjaar en begin van de zomer solliciteerde ik voor een andere baan. Dat werd toen niks, om vele redenen. Afgelopen vrijdag heb ik weer een gesprek gehad.

Gevraagd worden

De arbeidsmarkt voor mijn beroepsgroep is gek momenteel. Er is veel werk, maar bedrijven kunnen geen personeel krijgen. Iedereen zit op z’n plek, om stagiairs en afstudeerders wordt gevochten, en de ervaren slimmeriken komen niet in dienst want die werken inmiddels voor zichzelf. Het is dus niet gek dat ik inmiddels zo’n 5 recruiters per week in mijn inbox van Linkedin heb zitten.

De meeste van deze recruiters zijn, vergeef me, ontzettende sukkels (mijn welgemeende excuses voor recruitende lezers hier, ik hoop dat jouw praktijken niet aansluiten bij wat ik hier ga schrijven). Ze spammen de markt plat om aan kandidaten te komen, met slechte, generieke berichten in de hoop dat iemand erin trapt en reageert dat hij of zij geïnteresseerd is. Vaak is er dan niet eens een functie. Want met deze bak kandidaten wordt het pas echt interessant! Het tweede deel van hun werk bestaat dan uit het spammen van werkgevers met het enorme aanbod aan kandidaten dat ze hebben!

Voor ik mezelf weer ga zitten opwinden stop ik hier met schrijven. Het lijkt me duidelijk dat ik geen zaken doe met dit soort partijen. Ik druk dus 90% van de mailtjes weg. Soms zit er echter een goed bericht tussen. Eentje waaruit blijkt dat er oprechte interesse is getoond vanuit een bedrijf. Meestal zijn dit dan ook recruiters die direct bij een werkgever werken, en niet voor een recruitmentbureau werken. Zo laatst ook eentje die mij vroeg of ik interesse had om van baan te wisselen.

In principe heb ik dat niet. Ik heb het goed naar mijn zin. Maar aan de andere kant wil ik ook groeien in mijn carrière. Een andere functie, meer verantwoordelijkheden en een baan waar ik weer een hoop kan leren. Niet dat ik nu niks meer leer, maar toch. Ik ben iemand die graag een beetje buiten de comfortzone treedt, en ik hou van een uitdaging. Dit bedrijf kon dat bieden zeiden ze. Ik heb dus een telefonisch gesprek gehad en afgelopen vrijdag ben ik op gesprek geweest. Dat was een erg leuk gesprek, en zo dachten zij er ook over. Maandagochtend vroeg werd ik al door de directeur gebeld, dat ze me een aanbieding willen gaan doen en of ik daarvoor open sta. Uiteraard sta ik daarvoor open. Ergens einde van de week zal ik dus een aanbod ontvangen van deze partij.

Wat ik dan doe weet ik nog niet. Dat hangt ook van het aanbod af. In principe sta ik open voor een nieuwe baan, anders had ik niet al die moeite gedaan. Aan de andere kant wil ik ook mijn huidige werkgever niet passeren en hem de kans geven om zelf ook met een plan te komen. Mocht het aanbod van het nieuwe bedrijf dus interessant genoeg zijn om daarmee verder te gaan, zal ik eerst met mijn huidige manager overleggen. Niet perse om er meer geld uit te wringen (hoewel dat vaak een leuke bijkomstigheid is) maar ook omdat ik het hier erg naar mijn zin heb en dus zeker overweeg te blijven als ze me de uitdaging en arbeidsvoorwaarden kunnen bieden die ik anders ergens anders opzoek.

Hebben jullie dit ook wel eens gedaan? Met een aanbod van een ander bedrijf op zak naar je huidige werkgever gestapt om te kijken of er mogelijkheden intern zijn? Of zeg je niet doen, en gewoon je baan opzeggen en naar de andere werkgever gaan?

10 Comments

 1. Nee nog niet op die manier gedaan. Als ik over wilde stappen dan was mijn keuze gemaakt, dan kon neer geld daar geen verandering in maken. Goed dat je actief met je ontwikkeling bezig bent, een goede eigenschap die je veel zal brengen in de toekomst.

 2. Ik ben ook altijd alleen van werkgever gewisseld als er professioneel iets ging gebeuren, voor de centen heb ik het nooit gedaan. Het is ook nog nooit nodig geweest om meer centen te moeten vragen voor een functie naar aanleiding van een aanbieding van een ander bedrijf.
  Succes in ieder geval! Geen slechte situatie om in te zitten: eventueel keus hebben.

 3. Wel een luxepositie dat er zoveel werk is in jouw vak, fijn hoor. Welke soort werkzaamheden hou je je mee bezig?

  Ik ben in mijn werkzame leven maar 1 keer van baan veranderd. Ik werk bij de overheid en heb dus wel heel veel verschillende functies gehad de afgelopen 30 jaar. Nooit meer dan 5 jaar hetzelfde werk gedaan. Dat is de luxepositie van bij een grote organisatie werken die zoveel verschillend werk heeft. Ik had nooit zo lang hetzelfde werk kunnen doen, ik zou me erg gaan vervelend. Waar ik nu zit (4 jaar) hoop ik wel de 60 (nog 6 jaar) te halen want het is een van de leukste werkplekken die ik tot nu toe gehad heb. Veel variatie in mijn werk ook. We gaan echter verzelfstandigen dus het is de vraag of ik hier kan blijven. En zo niet, ach, dan komt er wel weer wat anders.

  1. Ik ben business consultant, op het gebied van management informatie en data-analyse. Interessant werk, zeker doordat ik als consultant bij allerlei verschillende klanten een kijkje in de keuken kan nemen.

 4. Ga je nu de naam van het blog veranderen in “huur een nieuwe baas in”;-)
  De economie is er zeker voor om nieuwe dingen te proberen. Van de ene kant klinkt jou aanpak als een mes op de keel van je huidige baas drukken, maar eigenlijk is het veel eerlijker en opener dan plots vertrekken. Nu heeft je huidige baas tenminste iets te kiezen.
  Goed dat je de stap neemt, veel mensen blijven hangen bij hun oude baan, omdat zekerheid lekker makkelijk is. Succes!

  1. Haha! Dat zou een goede grap zijn. Ik zie het meer als het inruilen van de baas, om sneller te ontwikkelen en zo eerder de baas te kunnen ontslaan.

   Ik heb niet de intentie om het mes op de keel te zetten bij mijn huidige werkgever. Daar ben ik de persoon niet naar, en daarvoor zijn ze altijd veel te goed voor mij geweest.

   Zekerheid is inderdaad lekker makkelijk, maar af en toe moet je eens uit je comfort zone denk ik. Dit zou voor mij de eerste keer zijn dat ik die wissel maak, dus ook voor mij is het spannend.

 5. Goed dat je deze stap neemt, maar de manier waarop jij voorstelt vind ik niet helemaal ethisch. Zelf had ik eerst bij mijn werkgever aangegeven dat ik verder wil ontwikkelen (in functie / salaris etc.) en indien daar niet voldoende mogelijkheden voor zijn pas de stap genomen om van baan te wisselen.

  Voor mij zou de 2e optie de juiste keus zijn en gewoon opstappen zonder onderhandelen. Hadden ze maar eerder met jou in gesprek moeten gaan om je te behouden.

  1. Ik heb dit meerdere malen aangegeven. Zowel officieel tijdens beoordelingsgesprekken als tussendoor. Elke keer werd aangegeven dat ze inderdaad die potentie in mij zien, maar dat het momenteel te lastig is. Het is druk, dus we leven in de waan van de dag. Klanten helpen gaat voor en dat begrijp ik wel, maar dat maakt dat er weinig ruimte is voor persoonlijke groei richting een andere functie.

 6. Ik geef je groot gelijk, het is gewoon een zakelijke wereld. Met een aanbod op zak naar je baas stappen en aangeven dat je ook een andere interessante optie hebt gekregen en dat je benieuwd bent naar de opties en mogelijkheden. Uiteraard alleen doen als je bereid bent om dat andere aanbod te accepteren 😉

  Ik heb het uitstekend naar m’n zin bij m’n werkgever en de doorgroeimogelijkheden zijn ook prima dus ik blijf lekker zitten. Al krijg je op linkedin inderdaad met regelmaat andere aanbiedingen binnen.

  1. Ik heb inmiddels het eerste aanbod van de andere werkgever ontvangen. Daarbij werd aangegeven dat er ruimte voor onderhandelen is. Dat is nodig om aan mijn gewenste salaris te komen maar ik verwacht niet dat dit een groot probleem gaat zijn. Het gat is niet supergroot en er zijn voor mij meerdere punten van onderhandeling mogelijk, ik sta bijvoorbeeld open voor andere opties dan alleen een verhoging van mijn bruto salaris. Daarnaast ben ik ook toe aan de vervolgstap in mijn carrière. Als mijn huidige werkgever dus alleen dat aanbod kan matchen zal ik kiezen voor een overstap. Ondanks dat ik dus geneigd ben om over te stappen, vind ik het wel zo eerlijk om naar mijn huidige werkgever toe eerlijk te zijn en hem de kans te geven er wat aan te doen, ook al is dat lastig.

   In welk vak ben jij/zijn jullie actief?

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.