Mijn beleggingsstrategie eerste helft 2018

Naar aanleiding van een comment van In10JaarFinancieelVrij op mijn vorige bericht, hier een berichtje met mijn beleggingsstrategie voor de eerste helft van 2018.

Beleggingen

Mijn beleggingsportefeuille bestaat uit een aantal potjes. Momenteel beleg ik in aandelen en obligaties bij DeGiro met een 85/15% verhouding. Binnen het potje aandelen hanteer ik een 40/40/20% verhouding tussen Europa/Amerika/opkomende markten.

Daarnaast heb ik redelijk wat cryptocurrencies, zelfs zoveel dat ik van plan ben de komende maanden delen van de portefeuille te verkopen als de koersen weer terug zijn in de buurt van wat ze waren in december.

Tot slot ben ik bezig om een bedrag in cash aan te leggen, als voorbereiding op een toekomstige aanschaf van een beleggingspand. Vastgoed voor de verhuur staat al een hele tijd op de lijst, en ik heb al een overeenkomst met een partner. Alles is geregeld, behalve de daadwerkelijke aankoop zelf. Momenteel zien we dat vastgoed te duur is.

Recent nieuws

De recente ontwikkelingen in de markt veranderen niks aan bovenstaande plannen. De crash van de bitcoin en andere munten was vervelend, maar ik heb geen haast. Zeker niet omdat vastgoed nu toch niet te betalen is heb ik dat geld niet op korte termijn nodig.

Ook de volatiliteit op de aandelenmarkt maakt niks uit. Momenteel koop ik geen aandelen, omdat ik cash liquide wil aanhouden. Ik laat mijn portefeuille dus rustig staan. Daalt het wat, jammer dan. Stijgt het wat, dat is leuk voor de maandelijkse statistieken. Voor de lange termijn maakt het niks uit.

Voorlopig doe ik nog niet aan actief herbalanceren. Dit heb ik altijd gedaan door bij te kopen. Mijn maandelijkse bedrag verdeelde ik zo dat ná de aankoop van de fondsen mijn allocatie weer zo goed als perfect was. Met een relatief kleine portefeuille is dit mogelijk. Ondanks dat ik nu niet aankoop, ga ik niet actief herbalanceren. Als ik weer begin met aankopen zal ik meer kopen van de stukken die te laag staan, om zo weer op de gewenste percentages te komen.

Naar de toekomst

Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Ik ook niet. Voor het komende half jaar en waarschijnlijk heel 2018 is dit mijn doel. Mijn beleggingen laten staan, crypto langzaam afbouwen bij stijgende koersen en mijn cashpositie vergroten.

Pas tegen de tijd dat de cash voor vastgoed net zo groot is als mijn beursportefeuille (nog niet genoeg voor de aanschaf van een pand) ben ik van plan weer te gaan beleggen, dan 50/50 met het vergroten van mijn cash.

Wat vinden jullie van deze strategie? Hebben jullie tips?

4 Comments

 1. Dank voor de mention :).

  Als ik dit zo lees dan denk ik dat je voor jezelf een duidelijke richting hebt gekozen die gebaseerd is op solide bouwblokken. Je hebt nagedacht over je asset allocatie (ik neem ook aan diversificatie binnen de sectoren naast de markets?). En bent ook al bezig met een aanschaf van een verhuur pand. Je bent je bewust van de crypto risico’s en gaat dit wat meer afbouwen.

  Heb je zelf nog een hypotheek en zo ja, doe je hier iets actief mee? Ik mis ook nog iets van een nood potje?

  Ik kan verder maar weinig kritiek hier leveren, goed bezig!

  1. Ik spreid zeker over de verschillende sectoren, zonder er iets aan te doen. Ik koop namelijk de S&P 500, de Eurostoxx 600 en een tracker met 1800 bedrijven in opkomende markten.

   Ik heb een hypotheek van 1,9%, waar ik voorlopig niks extra’s aan aflos. Het is een annuïtaire hypotheek, en door de lage rente is al meer dan de helft van mijn bruto maandbedrag aflossing. Gezien de rente investeer ik in plaats van af te lossen. Uiteraard heb ik ook een noodfonds, met momenteel zo’n 3 maanden aan uitgaven. Daarnaast nog wat liquide reserveringen voor het vervangen van bijvoorbeeld een laptop en een spaarpotje voor vakanties enzo.

 2. Genoeg variatie, en een duidelijk focus in je plannen. Leuk om te lezen! Was wel benieuwd in wat voor soort aandelen je belegt (dividend/trackers/anders?) En wat de reden is om eerst geld te sparen, en dat vervolgens in vastgoed te stoppen?

  1. Ik beleg in index volgende ETFs via DeGiro (kernselectie). Dat geeft me brede spreiding, zoals ik hier beschrijf, en lage kosten. De reden om cash te sparen voor vastgoed in plaats van te beleggen is dat ik niet straks mijn aandelen met verlies wil verkopen als ik een verhuurpand ga aanschaffen. Nu verwacht ik dat het nog een tijd duurt voordat ik zover ben, vastgoed is te duur op het moment, maar het bij elkaar sparen van zulke bedragen is ook niet in een jaar gedaan. Dat is de reden om wat meer geld aan te houden.

Reageren op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.